Limitovaná série Prim Orlík a Spartak

Prim OrlíkNa hodinky Prim si asi pamatujete – za totáče to byly docela slušné hodinky místní provenience a kromě ruských budíků na řemínku vydávaných za náramkové hodinky to bylo asi to jediné, co se dalo sehnat. Po revoluci se značce Prim z mnoha důvodů, jež tu nemám prostor rozebírat, dařilo všelijak. Asi před dvěmi lety jsem si s notnou dávkou překvapení všiml, že hodinky Prim nezemřely a že existují dodnes. A nyní přinášejí dva exklusivní retro modely...

Vydáno 22. 12. 2004, autor Chronomag

Koncem letošního roku výrobce primek Elton hodinářská a.s. slaví dvě výročí. Za prvé 55 let založení výrobního závodu a za druhé 50 let od vzniku prvních československých náramkových hodinek, legendárních Spartaků.  Při příležitosti těchto výročí byly představeny dva retromodely hodinek Prim, oba v limitované edici: Orlík 55 l.e. a SPARTAK 50 l.e.

Prim Orlík 55 l.e.

Prim OrlíkPětapadesát kousků remake původních hodinek Orlík z roku 1968 vyvinutých na zakázku pro speciální jednotky Československé armády má vdechnout značce Prim nový život. Striktně limitovaná série, vyryté číslo série i jméno majitele zákazníka na rotoru, jenž bude možno prohlédnout si skrze průhled z minerálního skla. Sklíčko hodinek je safírové, strojek mechanický s automatickým nátahem Prim kalibr 74 s 27 ložiskovými kameny. Vodotěsnost do 10 ATM.

Dovolím si citovat z webu výrobce o původním modelu Orlíku:

Vývoj modelu Orlík byl zahájen v polovině 60. let podle požadavků tehdejšího Ministerstva národní obrany. Hodinky kromě spolehlivosti a přesného chodu měly splňovat i následující kritéria: zvýšenou nárazuvzdornost, vodotěsnost minimálně 5 atm, svítící ručky a svítící indexy na číselníku a otočném kroužku, antireflexní povrchovou úpravu. Aby mohly být všechny tyto požadavky splněny, bylo nutné najít nejen vhodné konstrukční a technologické řešení, ale i materiály. Pouzdro společně s otočným kroužkem, korunkou a šroubovacím dnem bylo zhotoveno ze speciální nerez oceli Phonix MAZ, která byla na povrchu zmatověna pískováním, aby se zabránilo případným odleskům dopadajícího světla. Vodotěsnost pouzdra odpovídající zkušebnímu tlaku 6 atm byla zajištěna použitím pryžových těsnění dna a skla. Velice zajímavé bylo konstrukční řešení vodotěsné korunky, která nebyla na rozdíl od obdobných zahraničních hodinek šroubovací. O tom, o jak složitou součást se jednalo, svědčí počet komponentů této korunky - celkem osm! Z důvodů odolnosti proti vysokým tlakům bylo umaplexové sklo hodinek silné 2,7 mm. Černý matový číselník se šedobílým tiskem byl opatřen 12 symboly ze svítící radioaktivní barvy podobně jako ručky a bod na "12" otočného kroužku. Nanášení této svítící barvy prováděl Ústav pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů v Praze 7. Hodinkový strojek kal. 50 s mimostřednou sekundovou ručkou byl před zapouzdřením speciálně adjustován, aby byly dodrženy přísné požadavky na chronometrické vlastnosti hodinek. Zakázka o celkovém počtu 600 kusů byla vyrobena a Ministerstvem národní obrany převzata v roce 1968. Každé hodinky byla na dně opatřeny pořadovým číslem a uloženy v krabičce ze dřeva.

Cena 55 000 Kč včetně DPH není z nejmenších.

Prim SPARTAK 50 l.e.

Prim SpartakDalším remakem značky Prim jsou vůbec první československé náramkové hodinky Spartak. Ty budou vyrobeny v limitované sérii padesáti kousků a jeden kousek bude vycházet na 50 000 Kč včetně DPH, opět tedy nepůjde o lidovou cenu.

Oproti původnímu modelu došlo k několika změnám. Tak především akrylátové sklíčko nahradilo sklíčko safírové, číselník je místo ze stříbřené mosazi skutečné stříbrný. Hodinky jsou vybaveny mechanickým strojkem s automatickým nátahem Prim kalibr 74 s 27 ložiskovými kameny a individualizovaným rotorem, na kterém bude vyznačené pořadové číslo hodinek v sérii ve formátu např. No.09/50 a jméno zákazníka, pro kterého budou vyrobeny.

Hodinky jsou vyráběny individuálně po zaslání objednávky.

Další podrobnosti jsou na webu výrobce, je tam pěkné povídání o historii hodinek.

Dovolte mi závěrem moji poznámku ke značce Prim. Byl bych samozřejmě rád, kdyby se i u nás vyráběly nějaké slušné hodinky a je zřejmé, že cesta k zisku u výrobce je buďto v masové produkci za minimálních nákladů (kde se bude těžko konkurovat asijským výrobcům), nebo v komplikovanějších a exkluzivnějších modelech, kde je zase tvrdá konkurence ze Švýcar. U Primek mne trochu mrzí, že nejdou příliš do nějakých experimentů, jež by jim umožnily najít jejich tržní niku. Apelovat na sounáležitost se značkou a tradici na patnáctimilionovém trhu je podle mne zbytečný luxus, ve kterém se výrobce spolu s právníkama utápí nad soudními spory o tom, komu značka vůbec patří. Navíc Primky za pade mi přijde silná káva opravdu jen pro velké fandy. Sériové výrobky téže konfigurace seženete za ceny počínající na třetině téhle cifry, takže padesát kousků po padesáti papírech bude fakt jen pro nostalgiky – jenže co bude pro ostatní? Hodinky, které vznikly před čtyřiceti lety nenadchnou každého...

Sedělo by mi více experimentů, ideálně pak spolupráce s nějakým slušným českým a co nejvíce ulítlým designerem – to by značku trochu oživilo a dostalo ji ze šedi. Já vím, že se mi to remcá, když se nemusím starat o to, aby i tenhle měsíc bylo ve firmě na výplaty…




5 Komentářů k tomuto článku