Nová kolekce Seiko Sportura

Seiko představilo zajímavénovinky – modelové řady Sportura. Jde o sportovní hodinky, ovšem provedené tak, že je bez obav lze vzít i do společnosti. Jak je u Seiko tradicí, hodinářský strojek je quartzový, dva modely jsou poháněny baterií, druhé dva z modelové řady pak napájí systém Kinetic získávající energii z pohybu ruky.

Vydáno 28. 12. 2004, autor Chronomag

Řada Seiko Sportura se rozhroste celkem o čtyři modely: SLQ017, SNL015, SNJ005 a SNA451. Všem modelům jsou shodné tyto prvky:

  • Černý ciferník
  • Safírové antireflexní sklíčko
  • Šroubovací zadní krytka a korunka
  • Ocelový pásek (také jsou dostupné kožené řemínky)
  • Vodotěsnost do 10 ATM (=100 metrů)
  • Japonský quartzový strojek
  • Velmi jasně svítící ručičky a značky na ciferníku
  • Dvě tlačítka na pravé straně pro ovládání stopek

Sportura SNA451Sportura Alarm Chronograph (SNA451)

Jde o chronograf napájený  baterií a vybavený budíkem nastavitelným v rozsahu dvanácti hodin (samostatné ručičky budíku jsou na šesté hodině). Stopky chronografu měří až 60 minut s rozlišením na pětiny vteřiny. Na deváté hodině je umístěna ručička pro odečet další časové zóny.

Cena těchto nejkonvenčněji vyhlížejících hodinek ze Sportura kolekce je 575 dolarů, zhruba 14 000 Kč.

Sportura Large Screen Analog-Digital (SNJ005)

Tento model zdařile kombinuje analogové a digitální ukazatele času, kdy digitální inverzní LCD displej podkresluje analogový ciferník, takže všechny údaje "plavou" na ciferníku. Vypadá to velmi efektně.

  • Baterií napájedné
  • Digitální budík
  • Digitální stopky měřící až 100 hodin s přesností na tisícinu vteřiny
  • Světový čas (28 měst světa), na displeji se zobrazuje jméno města
  • Zcela automatický kalendář

Cena 650 dolarů, cca. 16 000 Kč.

Sportura SNJ005

Sportura Kinetic Chronograph (SNL015)

Tyto hodinky již napájí namísto baterie pohyb hodinek. Když je akumulátor hodinek plně nabit, vydrží hodinky pohánět až pět měsíců. Hodinky mají možnost stopovat čas, až 45 minut v krocích pětiny vteřiny. Průhledným sklíčkem se lze dívat i do "strojovny" hodinek, takže vidíte, jak se hodinky nabíjejí. Hodinky navíc mají indikátor zůstatku energie.

Velmi elegantní design podtrhuje zvláštní uspořádání minutové a hodinové ručičky na pozici šest. Osobně takové experimenty, které zmenší hlavní časové ukazatele, nemám moc v oblibě. Cena hodinek cca 1000 dolarů, tedy zhruba 25000 Kč.

Sportura SNL015

Sportura Kinetic Chronograph (SLQ017) limitovaná edice

Tohle má být exklusivní a limitovaná edice, vyrobeno jich má být jen 1500 kousků a tomu odpovídá cena 3500 dolarů, cca 87 000 Kč.

Za tuhle cenu dostane zákazník opravdu futuristicky vyhlížející hodinky, snad jen škoda, že jsou opět z ušlechtilé oceli a nikoliv třeba z titanu.

Hodinky opět pohání systém Kinetic, stopky mohou odměřit více jak 12 hodin s rozlišením na desetinu vteřiny. Zvláštností je  zcela samostantě umístěné okénko s datumem na pravé straně. Kalendář bohužel není "věčný", takže si ho budete muset ručně přeřizovat… Hodinářský strojek lze opět sledovat přes zadní průhledné sklíčko.

Seiko Sportura SLQ017

Dovolím si upozornit, že tyto hodinky se nemusí v nejbližší době na náš trh vůbec dostat a zejména poslední model SLQ017 se u nás asi nijak snadno nesežene. Nicméně můžete vyzkoušet eBay. Web výrobce s odkazem přímo na Sportura sérii je zde. A na webu Altro najdete další Sportura hodinky, je to velkoobchodník, má i odkazy na koncové prodejce.




Komentáře nejsou povoleny