Hodinářské firmy: Raymond Weil

Rozhodl jsem se přinášet semo-tamo profily jednotlivých "méně známých" i populárních hodinářských firem. Proč jsem dal to "méně známé" do uvozovek? Protože to, co je u nás méně známé, vůbec neznamená, že jde o firmu ve světě málo známou nebo dokonce špatnou. A právě jednou takovou "méně známou" firmou bych rád začal – švýcarským hodinářem Raymondem Weilem. Musím se přiznat, že jde o mojeho oblíbeného hodináře (ačkoliv doposud žádné jeho hodinky nevlastním, ale pracuju na tom :)

Vydáno 29. 12. 2004, autor Chronomag

Raymond Weil je zvláštní především tím, že na rozdíl od řady dalších švýcarských hodinářů nevznikl na přelomu devatenáctého a dvacátého století, ale v roce 1976, kdy vrcholila hodinářská krize. A tomu říkám odvaha.

Ta se nicméně vyplatila. Dnes společnost Raymond Weil zaměstnává přes 500 lidí a ročně produkuje přes 600 000 hodinek, což ji řadí mezi pět největších švýcarských hodinářů (teď už chápete ty uvozovky u toho méně známých).

Raymond Weil svoji bitvu vyhrál především tím, že všechny svoje hodinky osazoval tím nejlepším, co bylo. Byl to on, kdo začal standardně i levnější hodinky vybavovat safírovým sklíčkem a kdo trval na jejich vodotěsnosti, i když šlo třeba o šperkařský kousek. Kromě toho byl Weil schopen a ochoten reagovat na momentální nálady na trhu a vydával například speciálně zdobené, gravírované edice hodinek k nejrůznějším příležitostem.

Jednou takovou příležitostí bylo v roce 1983 uvedení hodinek Amadeus pojmenovaných na počest filmu Amadeus Miloše Formana.

Reklamní kampaň na hodinky Amadeus1

Othello

Na jménech vybraných ze světa klasické hudby si Raymond Weil zakládá – v roce 1986 spatřily světlo světa hodinky Othello, populární pro svoji ultratenkou koncepci. Řadu Othello firma oživila znovu v roce 2001 u příležitosti 25 let od svého založení.

Modely v ocelovém provedení spojuje jednotný vzhled a typická tmavě modrá barva číselníků. Safírové sklíčko s tmavým rámečkem je chráněno dvěma ocelovými pásky symbolizujícími mosty mezi dvěma milénii a spojení celého světa Pásky mohou být ve všech variantách bez zdobení nebo osázeny až 50-ti diamanty.  Všech tří velikosti mate volbu mezi koženým řemínkem nebo atraktivním ocelovým náramkem. Muži mají ve své nabídce kromě quartzových modelů také automaty se sklíčkem na místě spodního víčka, které umožňuje pohled na práci mechanického strojku.

Othello model 12850-G-00780 - automat, 18ti karátové zlato, cena 110 000 Kč
Hodinky Othello



Othello model 2010-ST-00580 - ocel, quartzový strojek, cena cca 40 000 Kč
a tohle už jsou levnější othellovky

Parsifal

V roce 1991 přichází na trh modelová řada Parsifal, dodnes vlajková loď Raymonda Weila. Hodinky této řady mají nejrůznější tvary pouzder a druhy hodinových strojků, provedení z oceli až po masivní 18kt zlato a diamanty. Safírové sklíčko a záruka vodotěsnosti je u nich již tradicí.
Parsifal poznáte díky čtvercovým výstupkům na lunetě a náramku tvořeném články ve tvaru kříže. V kolekci Parsifal se nikdy nepoužívá pouhé zlacení pouzdra nebo náramků a umělé zirkony na lunetě nebo číselníku, vždy je použito 18kt zlato a pravé diamanty.

Parsifal model  7241-ST-00208 - chronograf v oceli, automatický nátah, cena cca. 95 000 Kč, totéž v provedení bílého ciferníku
Parsifal Parsifal

Parsifal model 2843-ST-00608 - chronograf v oceli, automatický nátah, u nás se bohužel neprodává (je to říjnová novinka), mně se moc líbí :)
ukazuje i rezervu nátahu

W1

Svoji nabídku hodinek rošiřuje značka v roce 1996 o sportovní řadu W1. Zajímavého vzhledu se dociluje kombinací satinované a leštěné oceli, novinkou pak jsou modely s ocelovou leštěnou nebo karbonovou lunetou s tachymetrickou stupnicí.

Modely W1 jsem nikde u nás nezahlédl naceněné, takže s českou cenou nepomohu...

W1
Model W1 5030, provedení ocel, quartzový strojek, cena cca 1000 USD.
Model 5030

Don Giovanni

O další dva roky později, v roce 1998, přichází další modelová řada Don Giovanni. Pro ni jsou typická obdélníková pouzdra, v roce 2002 bylo vyrobeno i pouzdro o velikosti XXL. I tyto hodinky jsou vyráběny ve verzích z leštěné oceli a z 18ti karátového zlata, samozřejmostí je safírové sklíčko a pravidlem také sklíčko na zadní straně hodinek, skrze nějž můžete sledovat práci hodinového strojku. Hodinky Don Giovanni jsou velmi zajímavou volbou pro všechny milovníky obdélníkových pouzder – a že jejich řady v poslední době utěšeně rostou.

Příklady hodinek Don Giovanni. Ceny se pohybují kolem 50 000 Kč za provedení v oceli a 80 000 Kč za provedení v 18ti karátovém zlatě. Za posypání diamanty samozřejmě přirážka...

Don Giovanni Don giovanniDon Giovanni

Kromě těchto řad nabízí RW ještě modelové řady Saxo, Tango (ceny kolem 20 000 Kč s quartz strojkem), Tradition a Tema, z nichž bych vyzdvihl zejména tradičně pojatou řadu Tradition.

Modely řady Tradition

TraditionTraditionTradition

U nás jsou hodinky Raymond Weil k vidění stále více. Už proto, že Weil v některých modelech používá také quartzové strojky a také obecně cenovou politikou značky prodávat kvalitní provedení a luxusní vzhled za rozumné peníze, si u nás Weil nachází stále více zákazníků. Problémem českých obchodů je ale také to, že jsem snad nikde nenarazil na kompletní nebo alespoň kompletnější produkci značky a chyběly mi zejména dražší kousky.

Raymond Weil je zajímavý pro všechny, kdo chtějí sáhnout po kvalitních hodinkách a utratit za ně rozumné peníze a přitom najít něco dle svého vkusu a vhodného pro každou příležitost. Weil je prostě značka, se kterou se ve světě hodinek dá bez obav začít. 

PS: Raymond Weil patří mezi značky (a je jich většina), které nepovolují internetový prodej. Přesto i u nás pár prodejců po internetu najdete.
¨
Web Raymond Weil (pozor, ve Firefoxu mi nefungoval, nenatáhlo se menu). U nás je dováží firma Nest - mají tam hezký nápis, Napište si o katalog. Napsal jsem si o něj někdy koncem listopadu a pořád nic...

A jaké jsou vaše dojmy z hodinek Raymond Weil? Přidejte svůj názor do komentářů. Jaká by měla být další představená značka?



|

21 Komentářů k tomuto článku