Automatické hodinky Junghans Piazza a Vista

K německé hodinářské firmě Junghans mám dlouhodobou úctu. Ačkoliv nevyráběli po quartzové éře mechanické hodinky, vyráběli vždy zajímavé hodinky - byly to ostatně zřejmě první běžně prodávané hodinky řízené rádiem. Čas seřizoval vysílač ve Frankfurtu (dneska je ještě jeden tuším v Anglii). Jenže Junghans se rozhodl vydat i do sféry mechanických hodinek a to svojí nedávno představenou řadou Piazza a Vista.

Vydáno 27. 1. 2005, autor Chronomag

Junghans Piazza

Hodinky Junghans Piazza zahrnují jednak automatické hodinky, jednak v ní jsou nabízeny i certifikované chronometry.  Srdcem jim je strojek ETA Valjoux 7750 s 25 kameny uložený do pouzdra o rozměrech 41.5 mm X 15 mm z ušlechtilé oceli, u některých modelů pozlacené (10 mikronů silné zlato, nic moc :). To vše s výdrží 5 atmosfér, tedy 50 metrů vodního sloupce.

Přední sklíčko je safírové, zadní už pouze minerální. Hodinky ukazují datum a den v týdnu (kromě času), ciferník je zdobený giloší a má také funkci stopek.

Na tomto obrázku je zlacená verze (v nabídce za solidních 999 euro):

Junghans Piazza v zlacené verzi
Na dalším obrázku je provedení v oceli, o sto euro levnější.

Junghans Piazza v provedení ocel

Junghans Vista

Nejsou to ale jediné automatické hodinky od Junghanse, které se nově dostávají na trh. Junghans kromě toho nabízí také modelovou řadu Vista s titanovým pouzdrem. Jak vidno z ciferníku, srdcem jim opět je strojek ETA Valjoux 7750. Cena 899 euro.

Junghans Vista

Dlužno dodat, že Junghans dělá i další nové automatiky, ovšem již vybavené jednodušším strojkem ETA 2824-2. Ten není certifikovaným chronometrem, nemá stopky (chronograf) a ani neukazuje den v týdnu, jen datum. Za tyto odpustky můžete také z ceny škrtnout cca 400 Euro, takže Piazza Automatic v tomto provedení vyjde na 499 euro a vypadá následovně:. S tímtéž strojkem se dělají i modely Vista.
Piazza bez chronometru

U nás je sice řada prodejců značky Junghans, ale na webu jsem automatické hodinky nenašel (ani na německém firemním, ještě je tam nemají), takže se musíte ptát, nebo zamířit do Říše...




2 Komentářů k tomuto článku