Rado V10K – nejtvrdší, nepoškrábatelné

O svých nových hodinkách Rado V10K tvrdí výrobce, že jsou prakticky nepoškrábatelné a že jediným důstoným soupeřem je jim přírodní diamant. Tyhle hodinky jsou samy totiž pokryty umělým hi-tech diamantovým povrchem.

Vydáno 28. 1. 2005, autor Chronomag

Klikni pro větší obrázekUž samo označení V10K je vlastně anagram pro tvrdost 10 000 vickersů. Takovou tvrdost má sklíčko a přední část hodinek potažená umělou diamantovou vrstvou. Zbytek hodinek je z titanu případně řemínek je ze speciální gumy, ta už se samozřejmě poškrábat dá, sponka na řemínku je také z titanu.

Samotné hodinky nejsou nijak zajímavé - quarztový strojek ETA 280.702 bez klenotů, jen minutová a hodinová ručička, žádné další funkce - u značky Rado je to obvyklé, soustředí se spíše na materiál vnějšího provedení hodinek a na nepoškrábatelnost a tvrdost. (Pro větší obrázek klikněte na obrázek hodinek)

To se tentokráte zřejmě výjimečně povedlo. Už tak odolný titan je pokryt umělými diamanty velkými cca 10 nanometrů. Povrch hodinek je následně vystaven podmínkám tlaku zhruba stejnému, jako je na povrchu Jupiteru (takže už víme, co dělají sondy na Jupiteru, to kdybyste dumali nad jejich smyslem). Částečky uhlíku se přemění na diamanty a spolu s již nanesenými diamanty vytvoří na povrchu hodinek jednolitou vrstvu o tvrdosti výše zmíněných 10 000 vickers.

Takhle se ty diamanty v komoře rodí
Na obrázku vidíte komoru, kde diamantizace probíhá...

Na procesu nanášení diamantové vrstvy pracovala řada odborníků několik let a celý proces kryje řada patentů, takže se Rado zřejmě nemusí bát, že by v nejbližší době někdo přišel s podobným výrobkem. Díky diamantovému povrchu mají být hodinky prakticky nepoškrábatelné a výrobce tvrdí, že jedině velmi zručný pokus s přírodním diamantem by měl zanechat škrábance na povrchu hodinek.

Na speciálním webu věnovaném Rado V10K můžete hrát soutěžní hru, v níž se hodinky dají vyhrát, pokud dosáhnete nejlepšího skóre - a taky si můžete projít materiály o tom, jak se hodinky vyrábějí. I když, o té diamantové vrstvě bych toho čekal více.

Tabulka tvrdosti povrchů a materiálů

Při té příležitosti ve mne klíčí také jedno podezření - jak mohou mít hodinky tvrdost 10000 vickers (safra, jak se to přechyluje?),  když tuhle hodnotu má diamant a výrobce říká, že diamant je přeci jen může poškrábat?

Pokud by vás zajímala cena, je to řádově 5600 švýcarských franků, více jak 120 000 Kč.

A tady je pár dalších obrázků v Press sekci Rado.

Na závěr další barevné varianty pásku ...

Oranžováčervenáa modrá




3 Komentářů k tomuto článku