Hodinářské firmy: Breitling

Představení hodinářských firem pokračuje další legendou, firmou Breitling. Švýcarská hodinářská firma Breitling patří mezi největší a nejznámější hodináře. Její historie se datuje od roku 1884, kdy Leon Breitling otevírá svoji dílnu v St. Imier a specializuje se na výrobu časoměrných přístrojů a průmyslových měřidel – právě oslavil své čtyřiadvacáté narozeniny. O osm let později se pro velký úspěch a rozmach výroby hodinář Breitling přesouvá do tehdejšího srdce švýcarského hodinářství v La Chaux-de-Fonds.

Vydáno 27. 2. 2005, autor Chronomag

Na počátku první světové války firmu přebírá po smrti Leona firmu jeho syn Gaston Breitling a v roce 1915 vynalézá první náramkový chronograf. Ten se stává hítem mezi piloty, protože jim umožňuje měřit čas, jak dlouho jim vydrží palivo v letadle.

Gastonův syn Willy Breitling přebírá vládu nad společností v roce 1932 a v roce 1936 se Breitling stává oficiálním dodavatelem pro britskou RAF.

V roce 1934 Gaston otcův chronograf vylepšuje na model se dvěma tlačítky, vzor všech dnes používaných chronografů. Druhé tlačítkou slouží k vynulování pozice ručiček, což umožňuje měřit několik úseků za sebou.

V roce 1942 se na trh dostává další přelomový model Breitling Chronomat (obrázek níže). Jde o první chronograf s s kruhovým logaritmickým měřítkem a pod názvem Chronomat Evolution a po omlazovacích kůrách se prodává dodnes. Firma se také stává dodavatelem pro americké letectvo.

Breitling chronometr - původní verze

V roce 1952 vzniká v Breitlingu legendární Navimetr, přezdívaný navigační počítač. V době, kdy neexistovaly GPSky, totiž umožňoval výpočet všech úkonů spojených s navigací v letadle, což byl také důvod, proč se tyto hodinky staly velmi oblíbené mezi piloty celého světa.

Na obrázku dnešní NAVITIMER OLYMPUS

mechanický chronometr, automat, chronograf, komplikovaný, datum, s měsiční fází, ocelové pouzdro. Cena
146 300 Kč (k dispozici také ve zlatě)

Navimetr Olympus (dnešní verze)

Na následujícím obrázku je Navitimer 50 aniversary - tedy vyrobený v roce 2002 k padesátému výročí prvního Navitimeru. Zlaté provedení.

padesáté výročí navitimerů...

Cosmonaute

V roce 1962 měl americký astronaut Scott Carpenter na svém zápěstí při obletu země v lodi Aurora 7 chronograf Cosmonaute a letectví (i když ne kosmonautice) zůstal Breitling věrný dodnes. Důkazem toho jsou hodinky Aerospace, Emergency a B1 vyvinuté pro letce a ve spolupráci s nimi.

Na obrázku jsou originální hodinky Cosmonaute, které měl Carpentr na sobě.

Originální verze Breitling Cosmonaute, kterou měl Carpenter při letu na sobě

A na dalším obrázku je už soudobá verze Cosmonaute - opět v provedení ukazatele 24 hodin. Cena těchto hodinek se pohybuje kolem od 4000 (ocel) do 11 000 dolarů (zlato) v závislosti na provedení.

A to je moderní verze

Na konci sedmdesátých let se firma dostává do finančních potíží a od Willyho Breitlinga ji v roce 1979 kupuje Ernest Schneider a zachraňuje ji před bankrotem.
Něco ke známějším a důležitějším hodinkám Breitlingu:

Breitling Chronomat

Historie Chronomatu Breitlingu je dlouhá. Ernest Schneider (sám původním povoláním letec), když Breitling v roce 1979 koupil, vyráběl především quartzové hodinky s vojenským vzhledem. Jenže na sté výročí Breitlingu v roce 1984 chtěl připravit něco obzvláštního – nové mechanické hodinky. Podle oficiální legendy jejich vzhled a funkce konzultoval s italským akrobatickým týmem Frecce Tricolori. Na svět se tak v roce 1984 dostaly zajímavé hodinky. Tak za prvé, měly naprosto plochý profil. Tehdejší velké chronomaty měly závlačky pro tah (to nahoře a dole na hodinkách, na co se připojuje tah = řemínek hodinek) prohnuté směrem k zápěstí. Druhou zvláštností bylo, že vyryté číslice na lunetě šly v opačném pořadí, než bylo zvykem. Díky tomu se daly hodinky používat pro zpětný odpočet, countdown. Hodinky byly a vybavovány hodinovým strojkem Valjoux 7750 a když Breitling v roce 1997 koupil výrobce strojků společnost Kelek, přešel na tyto strojky (jen jim začal říkat Breitlig 13). Chronomat od Breitlingu se stal velmi populárním, i když se později ukázalo, že starší modely trpí na nižší kvalitu a proto se obecně doporučuje dávat si pozor, když kupujete staré modely.

Dnes je Chronomat prodáván jako Chronomat Evolution a stojí podle provedení zhruba od 100 000 Kč, k mání jsou verze v oceli, kombinace ocel a zlato i samotné zlato, vždy v provedení samonátahového strojku. Od modelové řady 1994/95 je logo Breitling (ta křidélka) na ciferníku hodinek z bílého nebo žlutého 18ti karátového zlata, to podle barevného provedení hodinek. Vteřinová ručička má stylizované B na svém druhém konci jako malou protiváhu (to ranné modely neměly).

Na obrázku je CHRONOMAT (mechanický chronometr, automat, chronograf, pouzdro - ocel a zlato 18k, vodotěsnost 100 M, cena 113.000 Kč)

Chronomat

Na dalším obrázku v provedení Chronomat Evolution osmnáctikarátové zlato:

Chronomat ve zlatě

Praktická poznámka. Schneider sáhl při tvorbě těchto hodinek po registrované značce, kterou Breitling pro Chronomat používal ve čtyřicátých letech. Ten starý chronomag s tím novým nemá mnoho společného, jak vidíte výše na snímku. Ten starý spíše odpovídá dnešnímu modelu Navitimer.

Emergency

V roce 1995 přichází na trh další model nazvaný Emergency, který má vestavěný vysílač na nouzové letecké frekvenci 121,5 MHz. V případě nehody nebo nouzového přistání začne vysílač vysílat signál, který záchranáře navede – je třeba odstranit ochrannou čepičku a vytáhnout anténu, pak se vysílač automaticky aktivuje. Chce to tedy, aby pilot byl živý. Dosah vysílání má být zhruba 160 km.
O něco později provedl Breitling další předělávku tohoto modelu na Emergency Mission. I ten je vybaven nouzovou vysílačkou, ale tradičnějším vzhledem. Na obrázku je model Emergency v černém a oranžovém provedení ciferníku.

Breitling Emergency
Emergency
A toto je Breitling Emergency Mission (cena dle provedení od 4000 USD)

Breitling Emergency Mission

B-1

Dalším modelem určeným pro letectví byl v roce 1998 model B-1 vybavený mikroprocesorem a řadou jím řízených funkcí jako věčný kalendář, stopky, budík atd.

Breitling B1

V roce 2001 přichází Breitling s novým vlastním quartzovým strojkem SuperQuartz, který získává certifikaci COSC za přesnost na úrovni chronografu. Breitling se s tím chlubí, ale dlužno dodat, že přesnost většiny quartzových stojků je oproti mechanickým dostatečná, takže ostatní výrobci si je ani nemají potřebu certifikovat. Strojky SuperQuartz se dnes hodinky jako B-1 (tedy Breitlingy s quartzovým strojkem) osazují a ceny B-1 začínají někde u 70 000 Kč.

Dnes jsou hodinky Breitling rozdělené do čtyř hlavních modelových řad: Navitimer, Windrider, Professional a Aeromarine. A protože jsou oblíbeným cílem plagiátorů, výrobce upozorňuje, že přes internet nepovoluje prodávat své hodinky.

O značce Breitling by se toho dalo napsat ještě hodně. Existuje i několik anglických knih o historii této legendární značky, jenže já knihu psát nebudu, takže někde skončit s povídáním musím. Jak jinak, než konstatováním, že Breitling je jednou z nejznámějších ikon švýcarského hodinářství a pokud máte vztah k létání, tak i tradiční volbou, co si vzít do letadla i do společnosti na zápěstí.

Oficiální stránky Breitlingu najdete zde.

Na internetu je také řada hobby stránek, například Navitimer.net. Tam najdete i řadu historických fotek a diskuse. České obrázky a ceny jsem čerpal od Klenoty Provazník, který má katalog i s cenami na netu.


Hodinky značky Breitling prodáva Carrolinum

Carrolinum

|

246 Komentářů k tomuto článku