Jak jsem málem koupil padělané hodinky

Když jdu po ulici kolem nějakého bazaru nebo zastavárny, nevynechám příležitost podívat se do výlohy na hodinky. Zejména v zastavárnách se občas vidí hezoučké kousky. Tentokráte ve mne hrklo. Z výlohy na mne koukaly černé hodinky s hrdým nápisem Audemars Piguet a vedle nich cenovka. 5200 Kč. Jedna ze tří nejdražších značek hodinek a za takový pakatel?

Vydáno 3. 5. 2005, autor Chronomag

Vstoupil jsem do prodejny, vyžádal jsem si hodinky z výlohy a už za chvíli bylo jasno – byl to padělek. Ale dost hezoučký padělek. Safírové sklíčko ve předu i v zadu, zachovány typické rysy Piguet hodinek – až na to, že později jsem ten model v katalogu skutečného Audemars Piguet nedohledal.

Audemar Piguet

Vypadaly jako ty na obrázku, na korunce měly ještě zasazený modrý kámen. Zradil je samozřejmě strojek, osazeny byly ETA 2836, což bylo přes průhledné sklíčko patrné na první pohled, zatímco u skutečných Piguet bych kalibr nepoznal, dělají si vlastní, které nepoznám. Sám zastavárník ihned přiznal, že podle něj je to padělek, aby zkusil zachránit kšeft, vytáhl letecké Breitlingy, originál, bohužel ne dle mého gusta.

Je to ale zajímavé, jak kvalita napodobenin stoupá. Ještě před pár lety jsem potkával jen modely rozpoznatelné na první pohled nebo superkvalitní padělky několika výjimečných kousků, které byly také velmi drahé. Dneska se padělky vybavují velmi kvalitními švýcarskými strojky, už jen ty horší mají asijské levné šunty a i ty asijské levné šunty se valem zlepšují. Minerální sklíčka a plasty nahrazují safírová, zlepšuje se provedení jak zpracováním, tak materiály. Na padělaných Rolexkách se objevují hologramy stejně, jako na těch originálních, ražba loga na korunce je mnohem ostřejší a sytější. Za chvíli bude i pro poučeného odborníka velmi těžké poznat originály a snad jen tam, kde jde o firemní hodinové strojky bude ještě chvíli jakýs takýs klid.

Zajímavé to bude i z druhé strany. Jak hodináři odůvodní vysokou cenu svých hodinek, když podobný kus nerezové oceli a safíru dovedou v kvalitní a spolehlivé hodinky přetavit i asijské manufaktury za dvacetinovou cenu? Nečíhá tu někde druhá hodinářská krize?

Nakonec jsem si ty hodinky nekoupil, i když jsem nad tím opravdu hluboce přemýšlel. Přeci jen, padělek to byl opravdu dobrý.

A co vy, koupili jste si někdy vědomě padělek značkového zboží? Jak jste s ním byli spokojeni po stránce kvality?




47 Komentářů k tomuto článku