Ruské hodinářské značky: Denissov

Denissov je zajímavá a relativně mladá ruská hodinářská značka, což ale vůbec neznamená, že jde o značku nezajímavou. Pravda, u nás je méně známa, než některé další ruské značky, ale její specializací jsou malosériové či kusové výrobky a tedy kousky, jež oko příznivce hodinek potěší.

Vydáno 8. 8. 2005, autor Chronomag

Ačkoliv letopočet v logu společnosti hlásá rok 1951, je to spíše obchodní lest. Samozřejmě, že poslední léta Stalinovy vlády nebyla nakloněna zakládání soukromých hodinářských společností, ale i Rusko má rádo tradice, takže v roce 1951 nastupuje Vladimir A. Denissov, dnešní majitel společnosti, do Druhé moskevské hodinářské továrny. Později prošel několik dalších legendárních hodinářských firem a institucí, mezi zajímavosti patří, že se v První moskevské hodinářské (tedy v Poljotu) podílel na vývoji a modifikacích legendárního kalibru 3133 a také navrhl první ruský quartzový strojek.

Denissov - ruská značkaSamostaná kapitola Denissov se začala psát po roce 1994, kdy se tato značka začíná rozvíjet vedle pomalu odumírajícího Poljotu. Malosériová výroba, výrazné zpracování vzhledu, exkluzivní použité materiály i velmi slušná kvalita – i to byl důvod, proč si V. Putin zvolil hodinky značky Denissov jako dárky při příležitosti oficiálních recepcí.

V hodinářské tradici rodiny Denissovů pokračuje také syn Ilja V.Denissov, jenž se ve firmě podílí na vývoji a designu hodinek.

Značka Denissov používá jak švýcarské strojky ETA, tak původní ruské Poljot kalibr 3133 a také modifikované chronograf strojky Poljot kalibr 31681 – je ovšem pravdou, že v případě samonátahových strojků dává společnost zatím stále přednost švýcarské produkci firmy ETA. Během dvou let ale společnost předpokládá představení vlastního mechanického strojku, detaily zatím nejsou známy.

Denissov právě chystá představení nové rodiny hodinek nazvané Barracuda – má jít o takzvanou „sport military“ třídu, tedy sportovní hodinky vojenského rázu, velmi populární mezi sběrateli i běžnými uživateli hodinek.

V současné době jsou v nabídce tyto tři rodiny hodinek: Nautiulus, Enigma a Coalition. Všechny hodinky jsou vyráběny v limitované sérii, výrobce ale na webu neuvádí, jak limitovaná tato série je, každý kus je ovšem číslován.

Nautiulus

Tyto hodinky jsou vybaveny švýcarským samonátahovým kalibrem ETA 2824-2 s rezervou chodu 40 hodin. Hodinový strojek je uložen v protinárazovém ocelovém pouzdru a vodotěsně do 100 metrů vodního sloupce, ukazatel data je mezi pozicí sedm a osm. Sklíčko je minerální, pásek z gumy. K dostání je několik barevných provedení ciferníku i pouzdra hodinek. Zvlášností je také provedení korunky a na boku vyrytý nápis Nautiulus. Na levé straně pouzdra gravírovaný název rodiny hodinek je ostatně charakteristickým rysem Denissova.

Oficiální cena cca 450 euro.

Denissov Nautiulus - zlatavé provedeníDenissov Nautiulus - stříbrné provedení

Denissov Nautiulus z boku

Enigma

Opět samonátahový strojek ETA 2824-2 s rezervou chodu 40 hodin, tentokráte s datumovkou na pozici šest. Hodinky s retro vzhledem odkazujícím na přelom minulého století a na carské Rusko. Opět ocelové provedení v několika barevných variantách, kožený pásek, několik barev ciferníků a provedení s arabskými nebo římskými číslicemi. Krycí sklíčko je safírové, hodiny vodotěsné do 30 metrů.

Oficiální cena cca 450 euro.

Denissov EnigmaDenissov Enigma

Denissov Enigma z boku

Coalition

Tyto hodiny byly vyrobeny při příležitosti oslav 60. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, čemuž také odpovídá jejich vzhled. Na ciferníku je mapa patřičné spojenecké země a její emblémy, na dýnku je zase pro změnu portrét hlavních představitelů koaličních armád. Jsou celkem čtyři provedení, na nichž jsou vyobrazeny portréty Stalina, Roosevelta, Churchilla a De-Gaulla.

Toto dýnko lze odklopit a pod ním je průhled minerálním krycím sklíčkem na strojek kalibru Poljot 3133, legendu ruského hodinářství. Tím je dáno, že hodinky jsou vybaveny ručním nátahem a rezervou chodu 42 hodin a také chronografem a datumovkou. Krycí sklíčko ciferníku je safírové.

Denissov CoalitionDenissov Coalition

Báťuška Stalin na dýnku, jež lze odklopit

A tady už je vidět odklopený strojek

S nákupem u nás je to trochu problém

Hodinky Denissov se k nám zatím zřejmě nedovážejí, v prodeji jsou ale například v Německu, samozřejmě v Rusku v cca desítce obchodů nebo přes internet na Rusgoods.

Web výrobce s anglickou verzí najdete zde.



|

91 Komentářů k tomuto článku