Vincent Airmania Aquaconcept GMT: Výhodné nákupy na aukcích

Vincent Airmania Aquaconcept GMTStále častěji se v internetových aukcích objevují výhodné nákupy – hodinky zajímavých jmen s bohatým repertoárem funkcí, atraktivním vzhledem a v zajímavém provedení. Společné mají jedno – cenově se vejdou do deseti tisíc korun a za tuto částku slibují nevšední zážitek. V poslední době jsme nakoupili několik těchto modelů, abychom se jim podívali na zoubek. A bylo proč.

Investovali jsme po cca 200 dolarech do nákupu nejtradičnějších „žhavých“ tipů na eBay, abychom pro vás mohli porovnat levné mechanické hodinky. Sešli se nám zde hodinky vyráběné pod značkami Airmania, Louis Bolle a Arbutus a musíme říci, že překvapení byla na všech stranách. Vlastně jediné, co tyto tři značky spojovalo, byla podobná cena. Model Vincent Airmania Aquaconcept GMT je podle nás zástupcem kvalitně zpracovaných mechanických hodinek vyrobených v Evropě za rozumné peníze.

Vydáno 19. 11. 2005, autor Chronomag

Vincent Airmania Aquaconcept GMT

Vincent Airmania Aquaconcept GMT - ofiko fotkaHodinky Vincent Airmania Aquaconcept GMT jsou klasickou variací na potápěčské hodinky Rolex Submariner nebo Omega Seamaster. Výrazná emailovaná luneta, klasické provedení včetně zvětšovací lupy zvané „kyklopovo oko“, kovový tah – přitom mírně odlišné, dost natolik, aby nebylo možné je vydávat za „fake“, tedy podvrh.

Vincent Airmania je přitom cosi jako virtuální značka. Skutečná značka Airmania už dávno neexistuje, ale německý podnikatel Frank Dibakowski ji oprášil a začal pod ní (a pod řadou dalších) vyrábět hodinky.

Hodinky jsou postaveny na dnes jednoduché a stále populárnější bázi: švýcarský strojek ETA, na NC fréze vysoustružené pouzdro hodinek, nakoupený kožená pásek nebo ocelový tah a k tomu všemu atraktivní vzhled. Hodinky Vincent Airmania nenajdete v běžné prodejní síti a po pravdě řečeno mimo eBay je budete shánět velmi špatně.

Hodinky v plné kráse

Konstrukčně i vzhledově - příjemné překvapení

Model Aquaconcept GMT ovšem překvapil příjemně. Udávaná voděodolnost 100 metrů byla námi prověřena při tlakové zkoušce jen do 50 metrů (na více jsme nesehnali kalibrované zařízení), vypadalo to, že jsme jejich technické hranice nedosáhli a že ta stovka bude realistické číslo. Odolnost 50 metrů tlaku vodního sloupce by ovšem pro potápěčské hodinky byla docela málo, stovka je samozřejmě lepší a tři stovky metrů ideální. K odolnosti hodinek přispěla i šroubovací korunka a dýnko bez sklíčka, která může dělat problémy s utěsněním. Na druhou stranu je to škoda, protože průhled na ETA strojek by potěši.

Srdcem hodinek je ETA 2836-2 (info o kalibru a foto zde), mechanický švýcarský strojek se samonátahem a rezervou chodu cca 40 hodin. Vteřinová ručička je umístěná centrálně, lze ji přes korunku zastavit při regulaci času. Zvláštností je GMT, tedy druhá časová zóna, zvláštní modrá ručička, jež může ukazovat čas v nějakém místě, které si vyberete, ukazuje jej v režimu 24 hodin. Ručičku GMT lze ovládat přes korunku nebo si lze otočit lunetu tak, aby ručička ukazovala na správný čas na lunetě. Luneta je tedy očíslována do 24 hodin, není vhodná pro měření času. Strojek má 25 kamenů, kmitočet 4 Hz, datumovku na pozici tři (strojek umožňuje i ukazování dne v týdnu, ale není u hodinek použito) a proti nárazu jej chrání Incabloc.

Překpavením byla úprava hodinového strojku – jak rotor, tak můstky strojku jsou zlacené, o to více škoda, že není strojek vidět skrze dýnko. Nepokoj je v glacydurovém provedení, což je obchodní název pro slitunu berylia, mědi a železa a vyznačuje se značnou teplotní stálostí a tvrdostí, vhodnou pro nepokoje u lepších hodinek. Což je další plus pro tento model. (Klikem na obrázek se dostanete na větší verzi)

Pohled na hodinový strojek

Luneta je emailovaná, kvalitně zpracovaná, emailování se neodlupuje. Je otočná pouze v jednom směru, jak je u těchto modelů požadováno, otáčení je velmi přesné, jen na můj vkus poněkud tuhé, pokud jsem měl mokré ruce, musel jsem k otočení použít nehet.

Detail hodinek...

Celkové zpracování hodinek je na velmi slušné úrovni, jediné rozpaky působil kovový tah, který se sice snažil napodobit původní tahy Submarineru, ale provedení není zdaleka tak přesvědčivé. Na druhou stranu tah se nepoškodil ani při větší námaze a ani netahal za ruku. Další zvláštností bylo, že výrobci se nepodařilo vyleštit plochy pouzdra hodinek u tahu – zde bylo patrné nerozleštěné vyfrézování oceli. Na druhou stranu je také jen možné, že jsme nedocenili, jak se výrobce vzhledově vyrovnal s přechodem z tahu na pouzdro hodinek.

Provedení tahu.

Vzhledu hodinek by asi prospělo konkávní sklíčko, výrobce použil ploché safírové sklíčko, protože na něj z vnější strany nalepil zvětšovací lupu, Kyklopovo oko. Chvíli jsme se obávali, že lupu při běžném nošení urazíme ze sklíčka, ale ukázalo se, že je dost odolná, neodloupla se a je přidělaná velmi pevně. Samotné safírové sklíčko má tloušťku 2 mm.

Detail Detail s korunkou

Ručičky i indexy na ciferníku jsou vyvedeny tritiovou barvou s velmi slušnou svítivostí, ciferník jednoduchý, nezdobený. Korunka je šroubovací, chráněná dvěma bloky proti nárazu, který by ji mohl poškodit, což je ostatně u tohoto sportovního provedení obvyklé a přispívá to k masivnosti hodin. Na korunce je vybroušeno (možná vypáleno) malé logo VA, Vincent Airmania, jde tedy o standardní kupovanou korunku, nikoliv o zakázkový výrobek, což znovu svědčí o malosériovosti těchto hodinek, jinak by si nechal výrobce vyrobit korunku s lisovaným logem, což ale stojí penízky navíc a je třeba vzít větší serii. Stejné provedení popisek je na dýnku, je zde sériové číslo (93 – opět znak kusovosti) a pár údajů včetně nápisu Swiss Made.

A to je další zajímavost, protože na ciferníku je napsáno pouze Swiss MVMT, tedy Swiss Movement, švýcarský strojek. Na propagačních fotkách výrobce je vidět pouze nápis Swiss, takže kupující předpokládá, že následuje obligátní MADE – jenže ono nikoliv. Proč je Swiss Made na dýnku, se můžeme jen dohadovat.

Lze doporučit

Hodinky jsou vhodné pro milovníky velkých ciferníků – průměr ciferníku je 42 mm a provedení hodinek je skutečně masivní, jsou samozřejmě určeny pro velkou mužskou ruku, na dámách příliš elegantně nevypadají (vyzkoušeno), protože ciferník jim přesahuje zápěstí. Je třeba říci, že hodinky jsou docela těžké a pokud si správně neseřídíte kovový tah, aby přesně odpovídal obvodu vašeho zápěstí, záhy to pocítíte, protože vám buďto hodinky omlátí ruku (pokud je tah volný) nebo otlačí zápěstí (pokud je utažený). Doporučuji proto jemně ladit obvod tahu skrze posuvání tahu západkami na přesce – až si ho budete nechávat nastavovat na obvod svého zápěstí, nechte si ho odladit na usazení západky v polovině přesky…

Celkové náklady na zakoupené hodinky se včetně poštovného vyšplhaly na 216 amerických dolarů, v přepočtu aktuálním kurzem na 5200 Kč, což jsme považovali pro tuto kvalitu i provedení hodinek za více než adekvátní cenu a dobrý nákup. Pro zájemce o tento typ potápěčských hodinek jde o kvalitní výrobek za výbornou cenu, u něhož byste se neměli setkat s žádným nečekaným a nemilým překvapením, za což zaplatí neznámou značkou. Funkci GMT jsme v praxi nevyužili, pokud cestujete, přijde asi vhod.

Odkazy: web výrobce (zatím mizerný), prodej hodinek Airmania (i jiné modely na americkém eBay, zde je obchod Swissora (výrobce, prodejce) na eBay.

Pokračovat budeme v testu hodinkami značky Arbutus a Luis Bolle.




1 Komentář k tomuto článku