Junghans Apollo Mega – když jde o přesný čas

Milovníkům mechanických hodinek na nějaké té vteřince nezáleží, i když snaha o co nejpřesnější seřízení je žádoucí. Ostatně COSC certifikace je určitým vyjádřením přesnosti hodinek (zjednodušeně -4/+6 vteřin denně). Pokud ale trváte na přesném čase, nezbývá než si pořídit některý z rádiově řízených modelů. K průkopníkům výroby takovýchto hodinek nesporně patří německý výrobce Junghans.

Vydáno 9. 5. 2006, autor Kamil

Firma byla založena již v roce 1861 a tak jako mnoho jiných se postupně propracovávala od různých typů hodin ke kapesním a náramkovým hodinkám. Hrdě se hlásí i k dodávkám palubních chronografů do letadel. V quartzové éře byla prvním německým výrobcem těchto hodinek. Patří jí i několik světových prvenství v uvádění na trh nejdříve rádiem řízených hodin a později i náramkových hodinek. Zajímavostí jsou například v roce 1990 první náramkové hodinky na světě řízené rádiovým signálem, u kterých ještě byla přijímací anténa integrální součástí řemínku. V současnosti vyrábí Junghans širokou škálu stolních i nástěných hodin, budíků a náramkových hodinek. Sortiment náramkových hodinek zahrnuje klasické digitálky, quartzové analogové hodinky i kolekci s mechanickými strojky.

Junghans Apollo Mega MF

Junghans Apollo Mega MF
My se podíváme blíže na model Junghans Apollo Mega MF (multi frequenz). Tyto hodinky se pohybují ve středu nabídky, která u rádiem řízených modelů začíná někde kolem pěti tisíc korun a končí okolo třiceti tisíc u modelů se solárním napájením a keramickými pouzdry. Doporučená prodejní cena Apollo Mega MF je u nás 16.970 Kč a v internetových prodejnách se dají koupit nové pod patnáct tisíc.

Standardní součástí balení je vícejazyčný návod k obsluze, záruční list a černý box na hodinky s krabičkou. Box má nezvyklý válcovitý tvar s průhledným víkem, ve kterém je vyleptaná mapa světa, která navozuje výjimečnost těchto hodinek.

Junghans Mega MF

Tou je další ze světových prvenství v příjmu rádiového signálu. Hodinky umějí automaticky přijímat signál na celém světě. V Evropě to jsou atomové hodiny Německého národního metrologického institutu – vysílač je v Mainflingenu nedaleko Frankfurtu, v USA atomové hodiny Národního institutu standardizace a technologie – vysílač je ve Fort Collins, Colorado a v Japonsku atomové hodiny patřící Ministerstvu pošt a telekomunikací – s dvěma vysílači, jedním blízko Tokia pro Japonsko a druhým na jihozápadě Japonska pro Jižní Koreu, část Číny a Taiwanu.

Zadní strana Junghans Apollo Mega MF

Junghans Apollo Mega FM - celkový pohled

Provedení hodinek

Hodinky pohání firemní quartzový kalibr J615.93, pouzdro je z nerezové oceli v kombinaci matových a leštěných ploch, průměr 41 mm, výška 11.5 mm, hmotnost včetně řemenu 79 g. Ciferník s centrální vteřinovkou a decentně zobrazenou mapou světa ve světlejším odstínu černé, s logem firmy a nápisy nad malým displejem na pozici šest o všech frekvencích, na kterých se přijímá signál. Na ručkách a indexech je nanesena luminisceční vrstva.

Junghans Apollo Mega  -zadní strana

Leštěný okraj ciferníku má frézovaná označení měst v jednotlivých časových zónách, boky pouzdra jsou matové, vyjma dvou postraních tlačítek. Levé tlačítku slouží pro změnu časového pásma, pravé tlačítko k přepínání data, alternativního času a jazyka zobrazení. Displej dále indikuje přítomnost rádiového signálu nebo stav baterie. Sklo je safírové, dno je šroubovací s obvyklými specifikacemi vlastností hodinek. Kožený řemen je prošitý kontrastní bílou nití, spona s bezpečnostním dvojitým uzávěrem. Voděodolnost je dostatečných 10 ATM, udávaná přesnost ± 0,1 sec./1 milión let.

Na ruce vypadají hodinky velmi slušně, dají se nosit ke společenským příležitostem i na sportovní aktivity a pro volný čas. Čitelnost ciferníku mi za všech okolností přijde perfektní, malému displeji, je potřeba věnovat delší pohled, ovšem datum člověk zas tak často nesleduje. Velikost pouzdra, řekl bych optimální, móda extrémně velkých hodinek mě moc nebere. Řemen je solidní kus kůže, přes svou značnou tlouštku je měkký a perfektně sedí. Na konci u hodinek má specificky zúžený tvar, který vytváří plynulý přechod mezi pouzdrem a řemenem. Spona dobře drží a díky třema otvorům pro uchycení řemenu stěžejkou, umožňuje jemné doladění velikosti, pokud by dírky byly moc daleko od sebe. Hodinky se automaticky seřizují každou noc mezi druhou a třetí hodinou ranní, změna letního a zimního času i přestupného roku jsou samozřejmostí.

Celkový pohled na hodinky

Používám je spíš příležitostně, výborné jsou jako referenční pro exaktní určení času. Od té doby neřeším přesnost svých ostatních, převážně mechanických hodinek. Protože je občas střídám, stejně je musím pokaždé znovu nařídit. Ke koupi natahovače jsem se ještě nedopracoval a u ručně natahovaných, by mi stejně nepomohl. A na přesnost Junghansů samozřejmě žádné z nich nemají nárok. Ale o tom to leckdy není.




6 Komentářů k tomuto článku