Junghans Mega 1000 – digitálky stylově

Junghans Mega 1000 - fajné digitálkyNebývá pravidlem, abychom na Chronomagu psali o digitálních hodinkách. Ale u modelu Mega 1000 německého výrobce Junghans je potřeba udělat výjimku. Stylové, vkusně a krásně zpracované digitální hodinky, nahony vzdálené běžné masové produkci a přitom za jednotky tisícikorun. To stojí za pozornost.

Vydáno 13. 5. 2006, autor Chronomag

Avangarde

Hodinky Junghans Mega 1000 patří do modelové řady Avantgarde, díky níž do vínku dostali jak rádiem řízenou časomíru, tak velmi elegantní zpracování. Už samotné jméno hodinek ostatně k rádiem řízenému času odkazuje. Junghans Mega 1 byly první hodinky na světě řízené radiovým signálem a vyrobeny byly v roce 1990. I dnes je právem můžeme považovat za velmi elegantní hodinky, které neurazí příznivce mechanických krásek - jak vidno z obrázku.

Junghans Mega 1 - první rádiem řízené hodinky

Junghans Mega 1000 je pak o šestnáct let později důstojným nástupcem. Hodinky jsou opět esteticky nádherně zpracované, s jasnými konturami i přehledným displejem. Na výběr jsou provedení jak s kovovým, tak koženým tahem a to hned v několika úpravách, takže na své si přijdou snad všichni, kdo mají rádi černou a stříbrnou. Výběr vidíte ve zmenšených obrázcích:

Junghans Mega 1000Junghans Mega 1000Junghans Mega 1000Junghans Mega 1000Junghans Mega 1000Junghans Mega 1000

Ale volbou tahu výběr nekončí, Junghans také připravil hodinky s klasickým provedením displeje a také s inverzním displejem, které vypadají zvláště úchvatně. Ty jsem si nakonec také pořídil v kombinaci s koženým páskem a s touto volbou je spokojenost.

Vzhled

Junghans Mega 1000Pokud už se rozhodnete, jakou barevnou kombinaci si zvolíte (a volba je zatraceně těžká, hezké jsou všechny), potěší vás vzhledově moderní a střízlivý vzhled samotných hodinek.

Pouzdro je z nerezové oceli, a má rozměry 37,5 x 44,5 x 10 mm. Jsou na něm dvě ovládací tlačítka pod displejem, dvě nad displejem, jedno na levém boku hodinek - všechna tlačítka hezky velká, aby se daly pohodlně zmáčknout a přitom umístěná na skosené hraně, aby nebylo tak snadné zmáčknout je omylem. Proti náhodnému stisknutí je zde ostatně funkce zablokování tlačítek - dlouhým podržením levého tlačítka zapínajícího jinak podsvícení zablokujete ostatní tlačítka.

černá verze Junghans Mega 1000 - ta redakční

Příjemný je široký kožený pásek z jemné kůže. Je zapuštěný k tělu hodinek a zde si můžeme všimnout jediné maličké nepříjemnosti - ale opravdu maličké. V místě, kde se kožený pásek setkává s hodinkami, je pásek tlustší, čímž se opticky vyrovnává přechod z hodinek. To je hezké, ale uchycení pásku se mi většinou vysune mírně nad hodinky, čímž o milimetr přečnívá. Není to žádný děs a po pravdě řečeno to zaznamenávám jen proto, abych měl hodinkám, co vytknout. U kovového tahu tento problém neočekávám, přeci jen ocel sedí přesněji, než kůže.

a bílá verze.

Funkce

Co je podstatné - hodinky jsou řízeny rádiem a jsou schopny přijímat signál evropských, amerického a japonského vysílače. Pokud vím, jsou to všechny existující vysílače rádiového času.

Ovládání hodinek je kouzelně jednoduché. Levým spodním tlačítkem volíte mezi funkcemi ukazatele času, stopek, odpočtu času (tedy funkce reverzní ke stopkám) a budíku. Levým horním tlačítkem volíte v základním režimu zobrazování času, jaké informace se mají ukazovat na displeji kromě času (například datum, týden v měsíci, den, rok, použitý radiový vysílač atd) nebo se jím zapínají funkce (stopky atd). Pravá tlačítka slouží k meziobsluze, například u stopek k zaznamenání mezičasů (manuál tvrdí, že jich lze mít neomezeně, sám jsem více jak deset nevyzkoušel). Ovládání je intuitivní tak, že jednodušší snad už být nemůže - možná hlasové. Ale pokřikovat na svoje hodinky opravdu nechci.

junghansmega1000-a1.jpg

Příjemnou funkcí je možnost druhé časové zóny, druhý čas se může zobrazovat v horním řádku, případně jej můžete prohodit s časem hlavním, hodinky tedy nemusíte přeřizovat jen kvůli tomu, že chcete mít velkým písmem lokální čas v místě, kde právě pobýváte.

Šířka přizpůsobení hodinek majiteli je impozantní. Nejenom, že je můžete překecat, co mají ukazovat na displeji, můžete je i přinutit ukazovat údaje (dny v týdnu atd) v němčině, francouzštině či angličtině (tím ale výčet jazyků končí) nebo triviálně nastavit ukazování času 12/24 hodin.

Krásné je modré podsvícení hodinek aktivované tlačítkem na levém boku - u inverzních hodinek je velmi efektní, ale je třeba také upozornit, že v ostrém slunečním svitu jsou inverzní hodinky vlastně nečitelné, ale to je obecný problém digitálek oproti ručičkovým hodinkám.

Hodinky jsou vodotěsné do 50 metrů, tedy vhodné tak maximálně na šnorchlování.

Takhle vypadají v krabičce

Cena

Hodinky se prodávají za cenu cca 200 euro ve verzi s minerálním sklíčkem, pokud požadujete sklíčko safírové, musíte si připlatit až na 300 euro a za nejnáročnější kovový tah se dostanete až na 340 euro. Kromě safírového sklíčka a tahu ale mezi hodinkami jiný rozdíl není a vzhledem k tomu, že sklíčko je zapuštěnu hluboko pod okraj hodinek, upřednostnili jsme odolnost proti tříštění minerálního sklíčka proti odolnosti vůči otěru sklíčka safírového.

Problémem je dostupnost hodinek. V žádném českém internetovém obchodě jsme je nenašli skladem, všude byly na objednávku s dodací lhůtou řady dní. Přitom v německých internetových obchodem a přes eBay.de je k nalezení řada německých prodejců. Já jsem hodinky sám koupil se slevou jako nové u německého hodináře přes eBay, zaplatil jsem je přes PayPal, ve středu, v pátek na mne čekaly v poště.

Kompletní přehled nabízených hodinek je na Junghans Store.

Závěrečné zhodnocení

Junghans Mega 1000 jsou mor na přesvědčení, že digitálky nejsou to pravé ořechové. Právě tyhle jsou takové, že jim snadno propadnete - elegantní, funkční, krásné a přitom za velmi rozumné peníze. Řádově šest tisícikorun není ve světě hodinek žádná závratná suma, u mechanických hodinek stejnou sumu vydáte za luxusnější tah z krokodýlí kůže. Na osvěžení kolekce pro použití při sportu i tam, kde se digitálky hodí, je můžeme vřele doporučit. A pokud digitálky vyžadujete, pak byste Junghans Mega 1000 rozhodne neměli minout.

Patrick Zandl




53 Komentářů k tomuto článku