Poljot Avia Classic II Fliegeruhr

PoljotACFfrontRuské hodinky bývají někdy neprávem opomíjeny. Díky jednomu z našich stálých čtenářů se můžeme blíže seznámit s jedním z levnějších modelů, ale tady se zřejmě dá použít rčení: "Za málo peněz hodně muziky". Jednoduché a přehledné hodinky s dekorovaným strojkem jejichž spolehlivost by podle dlouholeté hodinářské tradice měla být dostačující, i když drobné chybičky by se našly.

Vydáno 11. 9. 2006, autor Kamil

Recenze Avia Classic II Fliegeruhr

Již delší dobu jsem uvažoval o nákupu nových leteckých hodinek. Moje první mechanické hodinky byly Poljot Aviator s kalibrem 2614. Tyto hodinky mi sloužily velmi dobře, ale zachtělo se mi mimostředné vteřinové ručičky, leštěného pouzdra a průměru 43mm. Před měsícem a půl jsem na Ebay.de narazil na hodinky Avia Classic II Fliegeruhr (Poljot), které moje představy naplňovaly a byly zároveň cenově dostupné.

Koupě
Hodinky jsem koupil na Ebay.de u obchodníka „Juri Levenberg“, jehož jméno používá rovněž internetový obchod www.poljotuhren.de. Cena s dopravou byla 135 EUR. Hodinky dorazily za 10 dní po zaslání objednávky.

Rozbalení
Hodinky dorazily ve vypolstrované obálce formátu A4. Uvnitř obálky bylo papírový obal na pouzdro a v něm hliníková etuje s hodinkami.

První dojem
První dojem z hodinek je velmi příjemný a pozitivní. Z hlediska designu jde o klasické letecké hodinky alá Laco, Stowa, nebo Archimede. Hodinky mají tedy černý podklad ciferníku, bílé jednoduché číslice a indexy a minimalistické další nápisy na ciferníku. Hodiny jsou na první, druhý a třetí pohled velmi solidně zpracované. Jednotlivé části pouzdra dobře sedí, nikde nic nevrže, neskřípá.

PoljotACFcelek

Pouzdro
Průměr pouzdra bez korunky je 43 mm, výška 13 mm. Druh oceli výrobce neuvádí. Pouzdro je leštěné po celém svém povrchu. Zadní víčko informuje o vodotěsnosti 10 ATM, sériovém čísle, o materiálu pouzdra (all SS) a poskytuje veliký průhled na dekorovaný strojek Molnija 3603. Pouzdro hodinek se až na povrchovou úpravu nijak neliší od pouzder používaných v modelech Aviator 43.

Strojek

Hodinky jsou osazeny strojkem Molnija 3603 s následujícími parametry:
18 kamenů
frekvence 21000
41 hodin rezervy
průměr strojku 36 mm
výška strojku 4,6 mm
manuální nátah
zdobení "ženevskými" pruhy a "modřenými" šroubky.
Nepodařilo se mi zjistit od kdy se strojky Molnija přesně vyrábějí. Na internetu (www.horology.ru/articles/TZ.htm) jsem narazil na fotografii strojku Molnija 3602, který byl vyroben v roce 1956. Strojky Molnija vychází z francouzského kalibru "Lip" R36. Strojek nemá ukazatel data ale disponuje mimostřednou vteřinovou ručičkou.

PoljotACFstrojek
Rozdíly mezi jednotlivými verzemi strojků jsou následující:
verze 3601 – má 15 kamenů
verze 3602 – má 18 kamenů
verze 3603 – má 18 kamenů + shock resistant (nárazuvzdorné uložení).

Sklíčko
Sklíčko hodinek je vypouklé a je vyrobeno z minerálního skla. Díky vypouklému sklíčky mají hodinky příjemný, lehce nostalgický vzhled. Při pohledu na hodinky z příliš nízkého úhlu pohledu sklíčko zkresluje pohled na ciferník, ale to je u vypouklých sklíček běžné.

Korunka
Korunka je díky své velikosti výrazným prvkem hodinek. Korunka má průměr cca 9 mm, je dlouhá cca 4 mm. Je podélně vroubkovaná. Po vyšroubování korunky do polohy „0“ můžeme strojek ručně natáhnout, v poloze "1" nastavujeme čas.

Ciferník
Podklad ciferníku je černé barvy. Jednotlivé indexy a číslice na ciferníku jsou naneseny bílou fosforeskující barvou, svítivost je bohužel symbolická. Informace o modelu hodinek a počtu kamenů je vyvedena v reliéfu se stříbrnou barvou. Použitý font je naštěstí velmi malý, takže tyto dva nápisy design ciferníku neruší.Po okraji ciferníku je 60 bílých značek pro vteřiny, na pozici 12 je klasická letecká značka – trojúhelník se dvěma tečkami. Velmi příjemně překvapí bílá mimostředná vteřinová ručička, která dodává hodinkám tu správnou atmosféru. Minutová a hodinová ručička jsou bílé s černým okrajem. Datum na ciferníku není, hodinky se tak i díky použitému manuálnímu nátahu přibližují více původním předlohám ze druhé světové války. Čitelnost ciferníku je za světla za šera velmi dobrá, v noci je čitelnost mizerná díky nekvalitní svítící hmotě.

Pásek
Dodaný pásek je černé barvy, s bílým lemováním a s vyraženým krokodýlím „vzorkem“. Spona pásku je leštěná s logem Poljotu. Plánuji nahradit tento pásek páskem Nature v barvě Gold Brown z kolekce Traveller výrobce Hirch.

PoljotACF02

Závěr
Pokud si tyto hodinky koupíte, tak budete příjemně překvapeni vzhledem hodinek, nemusíte se bát úrovně zpracování. Pouzdro hodinek a použitý strojek jsou zcela bez připomínek. Jedinou větší připomínku je možné mít k mizerné svítivosti indexů a ručiček. V případě mých hodinek jsem na strojku zaregistroval dvě drobné designové vady, ale zde se jedná o kusovou závadu. Za 135 EUR se jedná o velmi povedené hodinky, ze kterých se budete velmi dlouho těšit.
Autor: "safi

Malý dodatek (převzato z diskuzního fóra od autora recenze):
Pri včerejším natahování hodinek v nich něco "luplo" a následkem toho se hodinky zpozdily o 5 minut za 24h............. Tak dnes se mi hodinky vrátily z hodinářství. Půl dne jsem měl pocit, že fungují bez problemů. Pak se mi začaly zpožďovat asi o minutu za 25 minut. Pozorovaním jsem zjistil, že se mi nezpožďuje vteřinová ručicka, která beží přesně, ale že se mi zpožďuje minutová ručička............. Tak hodinky včera dorazily, opravené a fungují. takže nakonec jsem spokojen i když to teda trvalo.



||

10 Komentářů k tomuto článku