Prstencové sluneční hodiny

PrstSlunFrontK měření času se nepoužívají jen mechanické hodiny a hodinky, různé typy slunečních hodin provázejí lidstvo po celou dobu jeho existence. I v dnešní době se můžeme setkat s odlišnými druhy slunečních hodin, podíváme se podrobněji na malé prstencové sluneční hodiny, které se dají koupit u nás a jistě by potěšily každého milovníka hodinek.

Vydáno 6. 11. 2006, autor Kamil

Pro zájemce o podrobné stránky věnované slunečním hodinám bych doporučil následující odkaz. Nás budou zajímat dvoje menší, řekl bych kapesní sluneční hodiny. Velmi pěkně zpracované a vyrobené z ušlechtilých kovů, jsou sluneční hodiny ve tvaru přívěsku na klíče od společnosti Granát. Levnější varianta je ze zlaceného bronzu, dražší pak ze stříbra.SlunHodGranat
Originál těchto hodin vznikl na počátku 18. století.

Sluneční hodiny ukazují poměrně přesný čas, v létě je samozřejmě potřeba počítat s hodinovým rozdílem. Místem pro které byly tyto sluneční hodiny vytvořeny, byl Augsburg a i sluneční elevace odpovídá místu vzniku. Replika je plně funkční a velmi dobře použitelná při jasném svitu. Na rozdíl od běžných slunečních hodin využívajících pohybujícího se stínu, který vytváří slunce směřující od východu k západu, použil augsburgský hodinář měnící se výšku slunce na obloze v průběhu roku i jednotlivého dne.

KvantoNakres

Hodiny se skládají ze samotného prstence, který je zavěšen na řetízku zakončeném přezkou a z otočného kruhového pásku, upevněného na prstenci, opatřeného malým kruhovým otvorem a výstupkem, určeným k pootáčení kruhového pásku. Vnější obvod prstenu má po obou stranách otočného pásku zkratky jednotlivých měsíců:

I leden I červenec
F únor A srpen
M březen S září
A duben O říjen
M květen N listopad
I červen D prosinec

Na příslušný měsíc nastavíme malý otvor na otočném pásku. Na části vnitřního obvodu prstence jsou uvedeny ve dvou řadách dopolední 4,5,6,7,8,9,10,11, ve středu 12 a odpolední 1,2,3,4,5,6,7,8 hodiny.

Další zajímavý a poněkud větší kousek vyrábí firma Monstranz. Hodiny jsou kovové s rytými znaky pro určování času a tentokrát jako přívěsek na krk. Svého času se daly koupit v Národním technickém muzeu, kde ovšem právě probíhá kompletní rekonstrukce. Ani tyto hodiny nepostrádají kouzlo malého uměleckého díla.

SlunHodMonstranz

Tyto sluneční hodiny mají v prstenci dva otvory pro průchod slunečního paprsku s označením W pro zimní a S pro letní období. Na vnější straně prstence jsou tři řádky. Horní pro odečet dne v měsíci, kdy začíná příslušné znamení zvěrokruhu (stav odpovídá počátku 18. století). V dolním řádku je označení odpovídajícího měsíce počátečními písmeny v latině podobně jako u předchozích hodin. A v prostředním řádku zjistíme, jaké je právě znamení zvěrokruhu, které budeme dále potřebovat k určení času na vnitřním straně prstence. Na vnitřní straně prstence jsou dvě stupnice pro letní a zimní období. Pro určení času držíme hodiny ve svislé poloze a otáčíme prstencem až paprsek (světelný bod) dopadne na šikmé čáry hodinové stupnice v obvodové podélné rovině příslušného znamení zvěrokruhu, což nám určí správný čas.

Sluneční hodiny ukazují pravý sluneční čas, nikoli střední sluneční čas a dále místní čas, nikoli pásmový. Odchylka v měření slunečními hodinami může být proti běžným hodinám i desítky minut. Závisí to na ročním období a na zeměpisné vzdálenosti od místa stanovení pásmového času. Takže sluneční hodiny jsou vlastně přesnější.....




15 Komentářů k tomuto článku