Hodináři na prahu roku 2008

Hodináři na prahu roku 2008

Rok 2008 je jedním z těch roků, o nichž se v hodinářské branži říká, že bude zlomový. Pravda, nebude zřejmě tak přelomový, jako vražedná léta sedmdesátá, při nichž se hodinářským světem prohnala quartzová revoluce, neponechávající kámen na kameni, jak je ostatně u revolucí dobrým zvykem. Ale svou symboliku mít bude. Ohlédněme se tedy, co nám přinesly firmy Breitling, Panerai, IWC a Omega...

Vydáno 19. 1. 2008, autor Chronomag

Švýcarský koncern ETA se totiž již nějakou dobu snaží snižovat dodávky mechanických hodinových strojků všem ostatním výrobcům, kteří nepatří stejně jako on pod křídla skupiny Swatch Group. A protože ETA je dominantním výrobcem mechanických hodinových strojků, má se za to, že toto rozhodnutí bude mít nesmírný dopad. Již v letošním roce museli menší výrobci oznamovat krácení dodávek svých hodinek, protože ETA začala uplatňovat limity dodávek a rok 2010 bude zřejmě posledním rokem, kdy ETA bude takzvané "ébauches", tedy strojky neosazené do hodinek, dodávat. Pak, ať si každý poradí, jak umí.

Hodináři se tedy již letos předhánějí v oznámeních, "jak to umí" - a že omezení a nakonec i ukončení dodávek ETA strojků je nenechá na holičkách. Někteří se vracejí k produkci vlastních strojků, jiní se spojují s ostatními k produkci vlastních strojků a vznikají i noví výrobci hodinových strojků, jimž do karet hraje fakt, že patentová práva na většinu tradičních strojků i jejich částí vypršela. Na jednu stranu tedy končí nadvláda určité monokultury ETA strojků, na stranu druhou bude zajímavé sledovat, jak se noví výrobci vyrovnají s požadavkem kvality.

Omega

Omega jako součást Swatch Group nebude mít s přísunem ETA strojků starosti, pro ni bude rok 2008 ve znamení olympijských her v Pekingu. Na nich se chystá pochlubit sérií hodinek Omega Constellation s olympijjskou tematikou. Dámská verze hodinek má průměr pouzdra 22,5 mm, perleťový ciferník doprovází pětice drahokamenů v olympijských barvách.

Omega Constelation olympijská verzePánská verze bude mít průměr 35,5 mm s zlatě matovaným ciferníkem a také olympijskými kruhy. Obě verze budou dostupné v 18ti karátovém červeném či žlutém zlatě, v kombinaci obou barev zlata nebo v provedení ušlechtilé oceli. A série bude omezena - symbolicky na 888 a 2008 kousků. Na letošní vánoce je ovšem nestihnete, do prodeje půjdou až před olympiádou.

Omega Constelation olympijská verze zlatá

Naopak dobrým předvánočním tipem je řada Speedmaster, která oslavila padesáté výročí, jehož se dočkala v plném zdraví. A model Omega Speedmaster Broad Arrow 1957 v provedení "au Chocolat” vyrobený v upomínku tohoto výročí je opravdu zdařilý kousek. Jak název napovídá, vyznačuje se zvýrazněným provedením ručiček ve tvaru šipky, díky luminiscenční barvě nebude ani ve tmě činit odečet času problémy. Tento Speedmaster je vybaven firemním kalibrem 3313 s koaxiálním nepokojem zvyšujícím přesnost. Pouzdro je vyrobeno z 18ti karátového růžového zlata a oceli, ciferník je čokoládově hnědý, odtud také název této série.

Omega Speedmaster Broad Arrow 1957 au Chocolat

Pro nejnáročnější Omega připravila De Ville Central Tourbillon Co-Axial Chronometer vybavené hodinářskou komplikací par excellance - tourbillonem. Na ten je vidět skrze skeletové provedení strojku v černé barvě. Ta kontrastně vyniká vůči pouzdru z 18ti karátového červeného zlata, pouzdro má impozantní průměr 38,7 mm.

De Ville Central Tourbillon Co-Axial Chronometer

Hodinky pohání strojek firemního kalibru 2635 a tourbillon je vyroben z titanu. Řemínek z krokodýlí kůže jen podtrhuje dojem.

De Ville Central Tourbillon Co-Axial Chronometer a kalibr 2635

Breitling

Breitling již dříve prohlásil, že v každém případě neustoupí od nákupu ETA strojků, protože nemá žádnou stejně kvalitní alternativu. Letos se rozhodl potěšit příznivce modelové řady Navitimer, když představil Montbrillant Legende, chronograf s doposud největším pouzdrem v této řadě. Průměr 47 milimetrů je skutečně impozantní, srdcem hodinek je ETA/Valjoux 7750 s firemní úpravou a proto označovaná jako Breitling cal. 23. A protože Navitimer je řada hodinek určená pro piloty, na jejich dýnku najdete pro jistotu vyryté převodní tabulky pro důležité metrické a koloniální jednotky.

Breitling Navitimer Montbrillant Legende

Příznivce potápění musel letos potěšit oživený model Breitling Superocean Heritage, který před padesáti lety firma vyráběla. V nabídce jsou dvě verze, jedna s průměrem pouzdra 46 milimetrů, druhá 38 milimetrů pro útlejší zápěstí. Obě mají strojky certifikované COSC, černý rotační kroužek pro odečet délky ponoru, safírové sklíčko a vodotěsnost do 200 metrů tlaku vodního sloupce. K dispozici je ocelový nebo gumový tah.

Breitling Superocean Heritage

Panerai

Hodinářská firma Panerai neponechává nic náhodě a už od roku 2002 pracuje na vlastních kalibrech. Dnes disponuje čtveřicí vlastních firemních strojků, z nichž ten nejambicosnější, označovaný jako P.2005, je vybavený tourbillonem. Zvláštností tourbillonu v provedení Panerai je fakt, že se posouvá ve dvou směrech, což má zajistit ještě větší přesnost a nezávislost na způsobu nošení a používání hodinek. Průhled na tourbillon je dýnkem hodinek, z přední strany je vidět modrá tečka na pozici devět, která bliká dvakrát rychleji, než se pohybuje vteřinovka, její pohyb totiž závisí na rotaci tourbillonu.

Tímto strojkem je vybaven model Luminor 1950 Tourbillon GMT, což jsou "paneraiky" se vším všudy. Firemní kalib P.2005 vytvořený z 239 součástek je manuálně natahovaný s rezervou chodu 6 dni. Označení GMT napovídá, že ukazuje čas i v další časové zóně. Zvláštní uzávěr korunky už šedesát let je spolehlivým pojítkem všech modelů Luminor, stejně jako sendvičová konstrukce ciferníku, kdy číslice jsou vyražené do keramického plátu podloženého svítící hmotou. Cena je 80 000 euro.

Panerai  Luminor 1950 Tourbillon GMT

Pokud se chcete pohybovat v nižších relacích, stojí za pozornost nejstarší rodina značky Panerai Radiomir a její letošní novinka Black Seal Ceramic vybavená firemním kalibrem OPXI (odvozeného od ETA 6497/2) s ručním nátahem. Zajímavostí je keramické pouzdro o průměru 45 mm s tradičním sendvičově zkonstruovaným ciferníkem. V limitované edici 1000 kusů se cena pohybuje na úrovni 6500 dolarů a na 4850 dolarů se dostanete v případě, když oželíte keramické pouzdro na úkor ocelového.

Panerai Radiomir Black Seal Ceramic

A na na závěr u značky Panerai ještě Luminor Regatta Rattrapante - další kráska pro námořníky a jachtaře.

Panerai Luminor Regatta Rattrapante

IWC

IWC je další značka oblíbená mezi příznivci leteckých hodinek. Aby nebyla v podezření, že nadržuje britským a německým pilotům, jimž připravila válečné reminiscence již dříve, přišla nově na trh s Top Gun edicí věnovanou této americké elitní pilotní škole.

IWC Topgun

Jde o monumentální hodinky o průměru 46 mm, kdy k vytvoření supertvrdého povrchu pouzdra se používá stlačený prášek oxidu zirkoničitého zahřátý na teplotu až 2000 C a následně ochlazený. Dýnko je z tradičnějšího titanu, obojí činí hodinky velmi odolné jak pádu, tak magnetickému poli. Strojek s automatickým nátahem disponuje nejenom stopkami a ukazatelem dne a data, ale také oddělenou vteřinovkou pro mezičas.

Zmíněné hodinky holdující britským pilotům představuje kolekce Spitfire. Firemní materiály je označují za hold britským pilotům, jejich mistrovství a ladné eleganci letadel Spitfire, sluší se ale dodat, že hodinky IWC měli na rukou v té době piloti na druhé straně zaměřovacího kříže. Ale kolekce Spitfire je krásná i bez této ironie. Letošní přírůstek do této rodiny nazvaný Spitfire Chrono-Automatic je vybavený mechanickým strojkem s rautomatickým nátahem, stopkami, datumovkou a názvem dne. Průměr pouzdra hodinek je 42 milimetrů, samozřejmostí je safírové sklíčko a v této třídě obvyklá šroubovací korunka kvůli větší vodotěsnosti. Další tři letošní modely z řady Spitfire se jmenují UTC zobrazující dvě časová pásma, Mark XVI a model Midsize s menší velikostí ciferníku pro útlejší zápěstí.

IWC Spitfire Chrono-Automatic

Pokud chcete spíše společenský model, tak to pravé ořechové bylo představeno na letošním Ženevském hodinářském veletrhu SIHH. Jde o inovovaný IWC DaVinci Chronograph (ano, Šifra mistra Leonarda je populární i mezi hodináři, i když odtud jméno nepochází) vybavený novým firemním hodinovým strojkem kalibr 89360. Soudečkové pouzdro měří na výšku 43 mm a nový kalibr nabízí 68 hodinovou rezervou chodu, kalendář i stopky. Provedení z červeného a bílého zlata, platiny či oceli - dle osobních preferncí a finančních možností.

IWC DaVinci Chronograph

Tím ale kolekce DaVinci nekončí, pokud netrváte na původním firemním kalibru, můžete si užít například IWC DaVinci Perpetual Calendar vybavené věčným kalendářem, velikou to hodinářskou komplikací.

IWC DaVinci Perpetual Calendar

IWC DaVinci Perpetual Calendar zlaté

Probrat všechny zajímavé novinky ve světě hodinek se nedá. Pokud se rozhodnete někoho ze svých blízkých hodinkami obdarovat, zjistíte při návštěvě nějbližšího zásobeného hodinářství, že tento svět se rozkládá od pár stokorun až po mnohamilionové částky. Letošní rok nákupům hodinek nicméně přeje. S omezováním prodeje strojků ETA přichází i zvyšování cen, řada menších výrobcůpo něm již sáhla, aby vyvážila zhoršenou dostupnost strojků a nezbývá než doufat, že krok, k němuž ETA sáhla, dojde svého oficiálně deklarovaného cíle: snížit dostupnost kvalitních hodinových strojků pro výrobce plagiátů. A s těmi kvalitvními výrobky se seznámíme třeba zase příště.


Hodinky značky Breitling prodáva Carrolinum

Carrolinum

||||

4 Komentářů k tomuto článku