BaselWorld 2008: Ulysse Nardin

BaselWorld 2008: Ulysse Nardin

Ulysse NardinTento rok jsme vyrazili na veletrh BaselWorld 2008 s jediným úmyslem – přinést čtenářům Chronomagu co nejvíce informací o novinkách jednotlivých firem i o trendech, které budou určovat podobu hodinek v dalším roce. První zastávkou v našem miniseriálu je krásný stánek Ulysse Nardin ve tvaru plachetnice.

Vydáno 11. 4. 2008, autor redakce

Tato firma byla založena v roce 1864 a od té doby nese jméno známého hodinářského mistra Ulysse Nardina. Firma se stala proslulou díky produkci velmi přesných námořních chronometrů, které tehdy sloužily pro přesné určování polohy lodi. Ulysse Nardin se také může pochlubit největším počtem prvních míst v hodinářských soutěžích. Do dnešní doby Ulysse Nardin získala 18 mezinárodních zlatých medailí v hodinářských soutěží a na kontě má 4 300 prvních míst v soutěžích přesnosti hodinek (chronometric excellence competition).

V roce 1983 koupil Ulysse Nardin pan Rolf W. Schnyder a v téže době začala spolupráce této firmy s doktorem Ludwigem Oechslinim, významným hodinářským mistrem a vědcem. Tyto dvě události se pro Ulysse Nardin staly velmi významným impulsem pro budoucí vývoj. Díky spolupráci těchto dvou pánů a ostatních zaměstnanců Ulysse Nardin vznikly v krátké době skutečná hodinářská mistrovská díla.

V roce 1985 Ulysse Nardin představila světu kolekci astronomických hodin Trilogy. Tato řada zahrnovala modely Astrolabium Galileo Galilei, Planetarium Copernicus (1988) a Tellurium Johannes Kepler (1992). Tyto modely zobrazovaly nejen čas, ale i vzájemné postavení Slunce, Země, Měsíce a planet ve sluneční soustavě, ale také posun dne a noci na Zemi. Díky tomu se kolekce Trilogy se dostala do Guinesovy knihy rekordů. O výše zmíněných modelech si časem řekneme něco více.

Ulysse Nardin byla vždy firmou, která významnou měrou přispívala k technickému rozvoji hodinářství a nejinak je tomu současnosti. V roce 2001 Ulysse Nardin představila model Freak, který jako první sériově vyráběný model používal křemíkové komponenty v mechanickém kalibru (ve skutečnosti se jedná o oxidy křemíku). Ulysse Nardin použila tento materiál na komponenty krokového mechanismu. Použití křemíku v mechanických hodinkách je velmi zajímavé nejen z technického pohledu, ale i z pohledu historického – byl to právě krystal křemíku v quartzových hodinkách, který svého času zruinoval švýcarský hodinářský průmysl.

Křemíkové komponenty mají oproti komponentům z tradičních hodinářských materiálů dvě hlavní výhody:
­ nevyžadují mazání a tím prodlužují servisní intervaly hodinek (což byl dle paní Susanne Hurni z Ulysse Nardin jeden z cílů zavedení křemíkových komponentů)
­ je možné je obrábět s desetinásobně větší přesností než ocel; mechanismy složené z těchto komponentů tak dosahují větší přesnosti a menší poruchovosti, což usnadňuje konstrukci krokového mechanismu i hodinářských komplikací.

Určitě Vás napadne otázka, jak je to s výdrží křemíkových komponentů? Paní Susanne Hurni z UN odpověděla následovně:

Křemíkové komponenty se zkušebně v experimentálních hodinářských projektech používaly již před rokem 2001. Modely s křemíkovými komponenty jsou v prodeji již 7 let a za tu dobu nebyly zjištěny žádné náznaky problémů. Křemík se používá ve vázané podobě (oxidy křemíku) a tato sloučenina se vyznačuje vlastnostmi vhodnými pro hodinářský průmysl. Samotné křemíkové komponenty byly velmi pečlivě testovány. Zatímco většina kalibrů pracuje s frekvencí 28 800 kmitů za vteřinu, testovací modely používaly výrazně vyšší frekvence. Vyšší frekvence klade na jednotlivé součástky kalibru větší nároky, součástky se více opotřebovávají a případné problémy jsou snáze viditelné.“ (volná citace a překlad)

Ulysse Nardin není jedinou firmou, která se křemíkovou mechanickou technologií zabývá. Mezi další firmy, které v blízké době uvedou do komerční výroby modely s křemíkovými součástkami, jsou i Chopard a Patek Philippe. V novinkách Ulysse Nardin, které byly prezentovány na BaselWorld 2008, nalezneme hned dva modely, které křemíkovou technologii využívají.

Prvním modelem je Ulysse Nardin Sonata Silicium Limited Edition. Jak již název napovídá, jedná se o limitovanou edici 300 kusů. Na první pohled zaujme masivní zlaté pouzdro s průměrem 42mm, hodinky jsou solidně těžké. Křemík je u tohoto modelu použit nejen na součástky kalibru, ale i na část ciferníku (křemík v přírodní barvě). Hodinky jsou vodotěsné do 30 metrů. K dostání jsou v pouzdře z růžového nebo z bílého zlata.

Ulysse Nardin Sonata Silicium Limited Edition

Mnohem zajímavější než ciferník je ale použitý in-house kalibr UN-67. Jedná se o kalibr s automatickým nátahem, rezervou nátahu 42 hodin a řadou funkcí:

  • hodiny, minuty, vteřiny
  • big date
  • druhá časová zóna (na ciferníku na pozici 6)
  • alarm (na pozici 1)
  • odpočítávání času (na pozici 11)

 Křemík je v tomto kalibru použit na kotvu, krokové kolo a vlásek. V Ulysse Nardin si pohráli i se zvukem. Konec odpočítávání času hodinky oznámí nádherným jasným cinkáním, které připomíná tóny velkých věžních. K výslednému nádhernému sluchovému zážitku přispívá i speciální konstrukce ciferníku, tzv. “banánek” na pozici 7 a 8. Tento banánek pomáhá přenášet zvuk z kalibru přes ciferník a následně přes sklo. Pokud by tento banánek v hodinkách nebyl, zvuk hodinek by byl díky silnému zlatému pouzdru slabý. Na následujících třech obrázcích můžete vidět součástky kalibru vyrobené z křemíku.

Krokové kolo

Vlásek

Kotva

Dalším modelem je Freak Blue Phantom s Carrousel Tourbillonem (kalibr UN 202) a pouzdrem z bílého zlata. Klasické ručičky a korunku byste na tomto modelu hledali marně. Hodiny a minuty zobrazuje samotný tourbillon. Natahování kalibru se provádí mechanismem v zadní části pouzdra, nastavování „ručiček” lunetou. To ale není vše. Ulysse Nardin v tomto modelu používá tzv. křemíkový Dual Ulysse Escapement (krokový chod). Zatímco tradiční švýcarský krokový mechanismus používá pouze jedno krokové kolo, Dual Ulysse Escapement má kroková kola dvě. V tomto mechanismu dochází k efektivnějšímu přenosu pohybové energie na jednotlivá kroková kola. Obě kola se otáčí opačným směrem a to vše při frekvenci 28 800 kmitů za vteřinu. Strojek má 28 kamenů a dobu rezervy chodu 7 dní. Nepohyblivé součástky kalibru byly pokoveny titanovou sloučeninou čímž bylo dosáhnuto modré barvy připomínající hloubky oceánu. Vrstva pokovení je silná jeden mikron a tvrdost této vrstvy dosahuje 1 500 HV. Na “ručičky” byla použita Super Luminova, takže i v noci uvidíte kolik je hodin.

Freak Blue Phantom

Freak Blue Phantom

Modelem Maxi Marine Diver Chronograph vzbudila Ulysse Nardin řadu protichůdných reakcí na fórech po celém světě. Na fotografii hodinky vypadají celkem divoce, na živo vypadají ovšem výrazně lépe. Maxi Marine chronograf je sportovní potápěčský model s vodotěsností 200m. Pouzdro je z růžového zlata nebo z oceli s průměrem 43mm a výškou bezmála 16mm. Pořádný kus hodinek pro pořádného chlapa. Tlačítka chronografu jsou ze stejného materiálu jako pouzdro v kombinaci s černým titanem. Hodinky jsou k dostání na pověstném tahu z přírodní gumy s vanilkovou vůní (krásně voní, jsou to první hodinky, ke kterým jsem čichal dlouze a opakovaně) nebo na ocelovém tahu. Ciferník je členitý, Ulysse Nardin zde používá tzv. three –layer concept, který jednotlivé komponenty ciferníku a ručičky umísťuje do tří vrstev. Například ručičky na subciferníčcích jsou umístěné pod jednotlivými vyznačenými indexy subciferníčku. Ciferník tak získává skutečný třetí rozměr. Za zadním safírovým sklíčkem můžete vidět kalibr UN-800, jehož základ tvoří ETA kalibr s rotorem, který je celý z 24 karátového zlata.

Maxi Marine Diver Chronograph

Maxi Marine Diver Chronograph

Model Blue Seal Limited Edition (999 kusů ve zlatě a 1846 v oceli) je doplňkem k současné řadě Maxi Marine Diver. Jedná se o sportovní potápěčský model s vodotěsností 200m. Pouzdro je z růžového zlata nebo z oceli. Hodinky jsou opět k dostání na tahu z přírodní gumy s vanilkovou vůní, na ocelovém tahu nebo na klasickém koženém pásku. Za zadním safírovým sklíčkem můžete vidět kalibr UN-800, jehož základ tvoří ETA kalibr. Rotor kalibru je opět celý z 24 karátového zlata a povrch kalibru je opět modře pokoven. Kombinace zlatého pouzdra, zlatého rotoru a modrého povrchu strojku je neskutečně přitažlivá. Při stisknutí obou tlačítek chronografu najednou dojde k resetu chronografu (běžně je nutno chronograf napřed zastavit a až poté resetovat).

Blue Seal Limited Edition

 Blue Seal Limited Edition

Zbylé představené modely posuďte pouze obrazovým přehledem, více informací o jednotlivých modelech naleznete na stránkách výrobce:
­

San Marco cloisonné Achille

San Marco cloisonné Achille
­

Quadrato Dual Time Perpetual

  

Quadrato Dual Time Perpetual
 

Lady Diver

Lady Diver

Jelikož jsme ani zdaleka nevyčerpali zajímavosti jednotlivých prezentovaných modelů, určitě se k modelům Sonata Silicium a Freak vrátíme v některém z dalších článků. Na co se můžete těšit příští týden? Hublot, Chopard, Nomos, J. Droz, Paul Picot a rozsáhlé rozhovory se dvěma předními nezávislými hodináři.

V závěru bych rád poděkoval paní Susanne Hurni z ULYSSE NARDIN SA za doplňující informace i za čas, který nám na veletrhu BaselWorld 2008 věnovala.

Stránky výrobce: www.ulysse-nardin.ch

Autoři:
Martin Šafránek (alias “safi”) a
Martin Weichert (alias “weiview”)



||||||||

5 Komentářů k tomuto článku