Průřez květnovými hodinářskými novinkami

Průřez květnovými hodinářskými novinkami

V tomto článku se podíváme na novinky u jednotlivých hodinářů. Vybrali jsme pro vás zajímavosti posledních týdnů a ke každému modelu si povíme i pár slov. Takže:hodináři Doxa, Paul Picot, Oris, Bedat, Golay Spier, Jaeger LeCoultre a další představují své novinky.

Vydáno 17. 5. 2008, autor Chronomag

Paul Picot C-Type Limited Editions

[singlepic=43,450,450,watermark]

Nový model C-Type je dostupný ve třech provedeních, vždy ovšem s maximalistickým průměrem pouzdra 48 milimetrů. První verzí je kombinace titanu a osmnáctikarátového růžového zlata je vyrobena v limitované sérii 200 kousků. Korunka, tlačítka i minutový odečítač ciferníku jsou vyrobeny z růžového zlata, to je ta verze na fotografii.

Méně nápadně budou vypadat dvě verze v celotitanovém provedení, kde je navíc série limitována na 500 kousků. Ciferník je ve všech třech případech vyroben z uhlíkových vláken, což potrhuje sportovní charakter hodinek.

Oris BC4 Flight Timer

[singlepic=42,450,450,watermark]

Zajímavý model pro letce přináší firma Oris. Do pouzdra z nerezové oceli o průměru 42,7 milimetrů byl vestavěn samonátahový kalibr ETA s druhou časovou zónou. Krycí sklíčko je safírové, na spodku hodinek pak minerální průhled na strojek, což "omezuje" vodotěsnost na 100 metrů tlaku vodního sloupce. Zvláštností je druhá stavěcí korunka na pozici 2, která umožní změnit prstenec ciferníku v odečítač třetí časové zóny.

Jorg Hysek X-Ray Perpetual Calendar

[singlepic=41,450,450,watermark]

Abychom neměli jen klasiku, vybrali jsme vám další provedení věčného kalendáře od Jorga Hyseka. Opět jde o exkluzivní kousek, čemuž napovídá i limitovaná série třiceti kousků provedená z osmnáctikarátového zlata. Rozměry pouzdra hodinek jsou 51 x 41 x 13mm a vodotěsnost do třiceti metrů. Hodinky pohání upravený samonátahový strojek ETA, věčný kalendář je modifikace vyráběná Soprodem.

Jaeger LeCoultre AMVOX 3 Tourbillon GMT

[singlepic=40,450,450,watermark]

Tento unikátní model je vyroben jako pocta automobilistické značce Aston Martin, čemuž odpovídá i vyšší "výbava v základní ceně". Tou je tourbillon, druhá časová zóna (abyste věděli, kdy volat do kanceláře, když jste na automobilistické soutěži na druhé straně světa) a firemní samonátahový kalibr JLC 988 s 35 kameny a rezervou chodu 48 hodin. Vodotěsnost do 50 metrů, safírová sklíčka a pozor: pouzdro je kombinací keramiky a osmnáctikarátového růžového zlata, průměr 44 milimetrů.

Golay Spierer La Marino Chronograph

[singlepic=39,450,450,watermark]

Abychom se podívali také na více společenské, než sportovní hodinky, sáhli jsme do nabídky u nás málo známého ženevského hodináře Golay Spierer. Chronograf Francesco Marino pohání původní a zrestaurovaný strojek s ručním nátahem (původ neudán), který je ručně dekorován kaviárovým motivem, rhodiován a vyzlacen. Průměr pouzdra je 4é,5 milimetrů, provedení ušlechtilá ocel. Ciferník bílý, ručičky modřené a malý ciferníček zvláště je tu s římskými číslicemi pro odečítání času, ručičky na hlavním ciferníku slouží jako stopky. Web hodináře najdete zde.

Doxa SUB 600T-Graph 40th Anniversary Edition

[singlepic=38,450,450,watermark]

Ke čtyřiceti letům výročí svých potápěčských hodinek nabídla Doxa svůj model SUB v limitované edici 250 kousků. Barevné verze jsou tradiční: černý ciferník nebo jasně oranžový, tak pro Doxu typický. Pouzdro i tah je z nerezové oceli, hodinky pohání kalibr ETA 2894.

Corum Admirals Cup Tourbillon 48

[singlepic=37,450,450,watermark]

Další model s tourbillonem na této stránce, tentokráte od Corumu. Pouzdro hodinek má dvanáct hran, které odpovídají hodinám. Průměr pouzdra je 48 milimetrů, provedeno z růžového osmnáctikarátového zlata. Pikantní je ochrana korunky: ta je vyrobena z vulkanizované gumy.

Strojek je pochopitelně firemní produkce, jde o kalibr Corum CO-372 s devatenácti klenoty a 21600 kmity za hodinu, rezerva chodu manuálně natahovaného strojku je devadesát hodin. Můstky a spodní plato je černěné pomocí PVD. Vodotěsnost je udávána do třiceti metrů, což by admirálům mělo stačit do momentu potopení jejich fregaty.

Bedat 867 Chronograph Coussin

[singlepic=36,450,450,watermark]

Poslední lahůdkou dneška je Bedat vybavený ETA strojkem 2894-2, který si Bedat sám upravuje a nechává certifikovat označením původu AOSC (Appellation d’Origine Suisse Certifiée). Komu by se nelíbilo pouzdro z ušlechtilé oceli, může mít za příplatek osmnáctikarátové zlato.




6 Komentářů k tomuto článku