Profil firmy: Precista, Speedbird, Dreadnought

Precista SvodkaPři výběru hodinek jsou důležité nejen technické parametry, ale i design a značka. Kupující s limitovanými finančními zdroji stojí často před rozhodnutím, zda-li utratit více peněz za zvučnější značku, nebo ušetřit a koupit si hodinky od firmy, která nemá silné a zvučné jméno. Obecně platí - čím zvučnější značka, tím vyšší cena a zpravidla i masovější výroba.

Vydáno 28. 5. 2008, autor redakce

Klasickým příkladem je velmi populární a úspěšný model Omega SEAMASTER, který ve filmech nosil James Bond. Jedná se o velmi kvalitní model jak po stránce designu, tak i po stránce techniky a jsou velmi často k vidění i ČR. A právě častý výskyt některým potencionálním zákazníkům vadí. Hodinky jsou pro ně jediný pánský šperk a k tomu určitá výjimečnost, nedostupnost a unikátnost logicky patří. Na druhou stranu nechtějí dávat okatě najevo, že mají peníze třeba na zmíněné Omega SEAMASTER.

Ať už patříte mezi hodinkové nadšence s limitovanými zdroji, nebo nemáte v lásce masovou konzumní produkci, případně jste ortodoxním členem internetové hodinářské komunity,  u hodinářské firmy TimeFactors si přijdete na své.

 

Internetové komunity milovníků hodinek

Internet výrazně zasáhl do hodinářské komunity. Internetová komunita hodinářských nadšenců je soustředěna na specializovaných diskusních fórech, organizují se i pravidelná setkání. V České republice je komunita milovníků hodinek soustředěna na diskusním fóru serveru Chronomag. V zahraničí jsou velmi známé portály Timezone.com a WatchuSeek. Naleznete zde široké spektrum lidí všech věkových i příjmových kategorií, které spojuje láska k hodinkám. Pokud se budete chtít připojit k diskusním fórům, jste vřele vítáni. Ale pozor - vulgární mluva a další nešvary známé z ostatních internetových diskusních fór vám zpravidla vynesou velmi rychlý ban.

Některé menší firmy brzy rozpoznaly potenciál náročné internetové komunity a umožnily jejím členům ovlivnit výslednou podobu navrhovaných a vyvíjených hodinek. Mezi tyto firmy patří Stowa, RLT Watches a v neposlední řadě TimeFactors.

 

Timefactors.com a Eddie 

EddieZakladatelem anglické firmy TimeFactors je pan Edward Platts, zkráceně Eddie. Eddie je v prvé řadě sběratel hodinek a jako každý sběratel občas prodává některé nevyužité hodinky ze své sbírky, aby měl na nové přírůstky do sbírky. V roce 1995 začal používat k tomuto účelu internet. Postupem času začal prodávat více  hodinek ze své sbírky a v roce 1996 začal nakupovat některé modely za účelem internetového prodeje. Prodeje uskutečňoval na aukčním serveru eBay, později na svých vlastních stránkách a prodeje rostly. V té době pro něj byly hodinky stále jen koníčkem, měl své dobře placené zaměstnání

V Květnu 2000 přišel zlom. Firma, kde Eddie pracoval jako vedoucí týmu obchodníků, se sloučila s jinou firmou a Eddie přišel o práci. Eddiemu bylo v té době padesát let a byl bez finančních závazků. Rozhodl se  proto neucházet o podobné místo v jiné firmě, ale najít si takovou práci, která mu umožní pracovat dva-tři dny v týdnu a mít více volného času.  Začal se naplno věnovat svému internetovému obchodu Timefactors.com. Během šesti měsíců pracoval Eddie v průměru 100 hodin v týdnu. I tak některá předsevzetí dopadají. Dle Eddieho slov nikdy předtím nepracoval tak tvrdě jako tehdy.

Zpočátku Eddie prodával hodinky Zeno  a hodinky  Ollech & Wajs. Ke konci roku zatoužil Eddie po kultovním modelu IWC Mk XI a probíral plánovanou koupi s jinými majiteli tohoto modelu. Zaujalo jej, že většina IWC majitelů se bála nosit tyto drahé hodinky často, aby si je nepoškodila. To vnuklo Eddimu nápad - navrhnout a vyrobit levné, ale kvalitní hodinky, které budou vzhledově velmi podobné IWC. Tak vznikl první model  PRS-1 Speedbird v limitované edici 300 kusů. Hodinky byly pod Eddieho značkou "SpeedBird" vyrobeny firmou Zeno. První kus s pořadovým číslem 136 byl prodán 7 prosince 2001.

Precista PRS 1

Povzbuzen úspěchem modelu Speedbird, Eddie se rozhodl navrhnout a vyrobit kvalitní potápěčské hodinky s vodotěsností 500m, které by stály polovinu co běžně stojí hodinky. V říjnu byla zahájena výroba modelu PRS-2 Dreadnought v edici 200 kusů za cenu 450 liber. Hodinky byly tentokrát vyrobeny firmou Fricker (Pforzheim), protože firma Zeno nebyla schopna vyrobit pouzdro s vodotěsností 500 metrů. Všech 200 kusů hodinek bylo prodáno ještě před dokončením výroby. Od roku 2003 se tento model stal v Evropě jedním z nejvíce kopírovaných designů hodinek.

Precista PRS 2

Eddie časem odkoupil značku Precista. Značka byla tehdy ve vlastnictví firmy Southerns, která prodávala hodinky a hodinářské nástroje a materiály. Firma zásobovala britské Ministerstvo obrany vojenskými hodinkami od šedesátých do devadesátých let dvacáteho století. V roce 1997 se Southern dostala do finančních problémů a byla koupena firmou Apollo Straps. Appolo Straps nemělo pro značku Precista žádné plány a tak si ji Eddie mohl v roce 2002 zaregistrovat na svoje jméno. 

Vojenské hodinky jsou vyráběny pro různé vlády a  armády mnoha výrobci podle přesné armádní specifikace. Nezřídka kdy vyrábí hodinky pro jednu armádu více výrobců. Historickým příkladem můžou být letecké hodinky pro české armádní letectvo, které na základě specifikace vyráběly firmy Lemania, Eterna a Longines.

Dnes pod značkou Precista Eddie vyrábí re-edice vojenských hodinek (zpravidla potápěčských modelů), na které vypršela patentová ochrana. Hodinky jsou vyráběny dle původních vojenských specifikací, které zpravidla technicky zdokonalovány. Jedná se tedy o re-edice hodinek. Protože již vypršela patentová ochrana na konstrukční řešení, je výroba hodinek v souladu s právními předpisy. Vyráběné modely nejsou již zpravidla ve výrobním programu firem, které dodávaly původní hodinky armádám.

Výrobu těchto hodinek je nutné odlišit od produkce falzifikátů hodinek, kdy zpravidla asijské firmy vyrábí hodinky nevalné kvality záměrně pod jmény luxusních značek.  

Dále se podíváme na tři zajímavé modely pod značkou Precista. Podrobnou recenzi dvou modelů Vám přineseme příště.

 

Precista PRS-50

Hodinky vychází z armádního modelu, vyráběného více hodinářskými firmami. Jednou z nich byla firma Blancpain, která model pojmenovala Fifty Fathoms. Eddie vyrábí model ve dvou verzích:

  • Precista PRS50 s běžně používaným automatickým strojkem Eta 2824
  • Precista PRS50 LIMITED EDITION s automatickým strojkem od výrobce A.Schild AS2063, který se používal i v původních armádních modelech. Použití původního, těžko sehnatelného kalibru hodnotíme jako velmi zdařilý počin. Limitovaná edice je již vyprodaná

 Precista PRS 50

Precista PRS 50

 Technické detaily kalibru A. Schild AS 2063:

  • vyráběn mezi 1969 až 1978
  • ukazatel datumu s funkcí rychlonastavování datumu
  • rezerva chodu 45 hodin
  • průměr 25,6 mm
  • výška 5,2 mm
  • 17/21/25 kamenů v závislosti na verzi
  • incabloc shock protection
  • frekvence 21,600 BPH
  • Kalibr umožňuje ruční natahování, chybí hacking (zastavení běhu vteřinové ručičky)

A.Schild

Pouzdro a korunka hodinek se vyrábí v Německu. Pouzdro má leštěnou povrchovou úpravu, což se bohužel v poslední době stává stále větším zlozvykem, zejména u sportovních hodinek, kterým více sluší kombinace leštěné a kartáčované oceli. Luneta je aretována 60-ti cvaknutími. Na lunetě velmi mile překvapí svítící indexy po celém obvodu. Původní armádní model byl jedním z prvních hodinek, které měly svítící lunetu. Hodinky mají safírové sklíčko s vnitřní antireflexní vrstvou.

Ciferník je věrná replika ciferníku původního modelu. Výplň indexů a ručiček je lehce nazelenalá, podklad datové věnce je černý a ladí tak s podkladem ciferníku. Radiační ciferník na pozici 6 je v angličtině označován jako "no radiations circle" a byl součástí původního designu hodinek. Jedná se o pozůstatek doby, kdy se pro luminiscenční nátěry používaly mírně radioaktivní barvy. Svítivost hodinek je dobrá, ale není nijak vynímečná. Svítící indexy na lunetě svítí o polovinu méně než ručičky a indexy na ciferníku.

 

Precista "ITALIAN" - PRS-20
Zatímco předchozí hodinky je možné označit za velmi dobré, následující hodinky jsou jedním slovem dokonalé. Kombinace vodotěsnosti 100m a ručního nátahu není příliš častá. Pro dosažení vodotěsnosti je nutné, aby veškeré otvory do pouzdra hodinek byly řádně zatěsněny, zejména korunka hodinek. Většina dnešních sportovních hodinek má strojky poháněné baterkou nebo strojky mechanické s automatickým nátahem. Majitelé hodinky seřizují zpravidla jednou týdně a tak těsnění korunky není nijak drasticky namáháno.

Pokud jsou ale hodinky vybaveny strojkem s ručním nátahem, je nutné hodinky každý den natahovat. V praxi to znamená 20-30krát otočit korunkou, což klade vysoké nároky na konstrukční řešení a kvalitu výroby utěsnění korunky. Hodinky byly vyrobeny i v limitované edici, která je již dávno vyprodaná. K tomuto modelu se časem vrátíme v podrobné recenzi, takže zmíníme pouze základní technické údaje:

  • průměr 44mm, výška 11,2mm
  • vodotěsnost 100m
  • safírové sklíčko s antireflexní úpravou
  • strojek s ručním nátahem (Unitas 6498-1) s vyvažovanou setrvačkou, (limitovaná edice), mikroregulací labutím krkem (limitovaná edice), velmi přesně vyladěný

Na následujících fotografiích se můžete kochat fotografiemi šťastných majitelů:

Precista Italien

Precista Italien

 Precista Italien

Precista Italien

Precista Italien

Precista Italien

Precista Italien

 

PRS-17
Hodinky jsou re-edicí oficiálních vojenských hodinek, vyráběných původní firmou Precista v letech 1988 a 1989. Hodinky se původně vyráběly se dvěma verzemi ciferníku. Model PRS-17 používá ciferník z roku 1989. Hodinky jsou vyráběny jak s automatickým, tak i s quartzovým strojkem. Více informací naleznete v samostatné recenzi, kterou připravujeme.

Precista PRS 17

Quartzový model byl schválen pro použití dle standardů NATO (Nato Stock Number NSN 6645-99-426-0190), původní model měl označení 6645-99-757-3314

Precista PRS 17

Precista PRS 17

Precista není jedinou značkou v portfoliu Timafactors.  Dalšími značkami jsou Speedbird a Broadarrow. Hodinky výše uvedených značek je možné koupit pouze přes internet, doprava z Británie do ČR je poměrně rychlá a cenově přijatelná. Dle většiny kupujících je kvalita služeb na výrazně vyšší úrovni, než jsme z ČR zvyklí.

 

Autoři:

Martin Šafránek (alias “safi”)

 

Za fotografie Precista PRS-17 a Precista Italien děkujeme členům chronomag fóra: YPO




13 Komentářů k tomuto článku