Návštěva továrny na výrobu hodinových strojků (Nomos)

Návštěva továrny na výrobu hodinových strojků (Nomos)

Před časem jste měli možnost číst reportáž z veletrhu BaselWorld 2008 zaměřenou na značku Nomos. Tato firma jako jedna z mála ve své cenové kategorii vyrábí vlastní hodinové strojky. Ostatní výrobci hodinek v této kategorii zpravidla nakupují hodinové strojky od švýcarských výrobců ETA nebo Selita. Před časem jsme dostali pozvánku na exkurzi do fabriky Nomos. V následujících dvou reportážích se krok po kroku seznámíte s výrobním procesem hodinkových strojků.

Vydáno 19. 6. 2008, autor redakce

English translation of article can be found on WatchUSeek.com.

 

Výlet do Glashütte

Nomos sídlí v německém městečku Glashütte, které je od Ústí nad Labem vzdáleno vzdušnou čarou necelých 30 km. Z Prahy se můžete vypravit autem nebo vlakem. My jsme zvolili cestu vlakem EuroCity. Cesta se dvěma přestupy na německé straně byla velmi pohodlná. Malebný výhled na krajinu kolem Labe, moderně zařízené a čisté vlaky Eurocity a německých lokálek se postaraly o velmi příjemné cestování. Nevýhodou je poněkud vyšší cena. Zpáteční jízdenka pro jednu osobu z Prahy do Drážďan stála necelých 1100 Korun, na německé straně jsme zaplatili za osobu dalších 10EUR.  Po třech hodinách cesty jsme plní energie a dobré nálady dorazili cíle naší cesty.

Návštěva továrny

Návštěva továrny je pro člověka zvyklého na "kancelářskou" práci vždy zajímavým zážitkem. Pokusíme se Vám tento zážitek trochu přiblížit pomocí fotoreportáže. Protože fotografií je veliké množství, reportáž bude rozdělena do dvou částí. V první části se zaměříme na samotnou výrobu součástek hodinových strojků, ve druhé části pak na sestavení strojků a kompletaci celých hodinek. Fotografie jsme se snažili neupravovat, aby vynikl skutečný pracovní den ve výrobě, včetně hrníčků od kafe, papírových poznámek i humoru zaměstnanců, kterým si krátí pracovní dobu.

Tento pohled se Vám naskytne při vstupu do výroby. Úzkostlivá čistota, plno nezvyklých hučících strojů. V dáli soustředění lidé.

Pohled do jedne z vyrobnich mistnosti

Průvodce výrobou nám dělal člověk nejpovolanější - pan Thierry Albert, konstruktér a vývojář. Navzdory kariérním úspěchům se jedná o velmi milého a přátelského člověka. Pan Thierry je původem Francouz, tedy gurmán, pohodář a kupodivu i příznivec českých filmů a českého jazyka.  Mezi jeho nejzdařilejší počiny v oblasti hodinařiny patří patentovaná konstrukce ukazatele datumu a rezervy nátahu.

Thierry Albert

Většina součástek kalibru se vyrábí frézováním z mosazných koleček, která jsou vyseknuta z mosazného pásu.

mosazny pas

Na obrázku je vidět vyfrézovaný tříčtvrteční můstek strojku. Ale nepředbíhejme...Mosazne kolecko

Frézování jednotlivých součástek se provádí pomocí CNC strojů. Stroj obrábí několik součástek najednou. Obráběcí proces musí být chlazen kapalinou, aby nedocházelo k zahřívání materiálu i nástroje a následně k jejich deformaci.

CNC freza

CNC freza - pohled dovnitr

 Po ukončení obrábění jsou jednotlivá měděná kolečka ručně očištěna od zbytků materiálu proudem vzduchu a přístroj je připraven na zpracování další dávky. Na obrázku můžete vidět vzduchovou čistící pistoli.

Vzduchova pistole

Obrábění pomocí CNC strojů není jedinným druhem obrábění. Na obrázku je vidět přístroj pro obrábění vyjiskřováním. Po shlédnutí tohoto stroje jsme začali mít silné pochybnosti o dostatečné vybavenosti továrny Nomosu dámskými toaletami. Není divu, že v době návštěvy byl přístroj mimo provoz:-)

Damska toaleta?

Frézováním se vyrábějí i poměrně malé součástky.

Male soucastky

Další fází výrobního procesu je oddělení vyfrézovaných dílů z měděného kolečka a začištění dílů. Začištění se provádí ručně pomocí malých pilníčků, brusek, vzduchových pistolí a třeba i zubního kartáčku. Výsledek musí být dokonalý i při zvětšení hodinářskou lupou.

Rucni ocisteni soucastek

Rucni ocisteni soucastek

Stejně jako v každé výrobě, i zde jsou pracovníci specializovaní na jednotlivé operace. Při roční produkci více jak 10 tisíc hodinek projdou denně rukama hodinářů stovky součástek. Většina práce hodináře se odehrává na ploše několika málo čtverečních centimetrů. Strojky mají zřídkakdy větší průměr jak 3 cm. V pozadí obrázku si všimněte velkých oken. Dostatek kvalitního světla je nezbytnou podmínkou pro jakoukoliv jemnou mechanickou práci.

Jak velky je strojek?

Hodinové strojky jsou osazeny rubínovými ložisky. Na obrázku je vyfocen lis sloužící k osazení ložisek. Pracovní postup je jednoduchý. Rubíny se nasadí na spodní matici. Do horní části lisu se usadí můstek, do kterého mají být kameny vloženy. Lis následně stlačí matici oproti nasazenému můstku a můstek je osazen ložisky.

Lis na rubiny

Pro jeden strojek se používá několik velikostí ložisek. Jednotlivé rubíny jsou uloženy v miskách.

Detail lisu na rubiny

Některé součástky je nutné následně dále strojově opracovat. Společně s moderními počítačem řízenými stroji nalezneme ve fabrice i přístroje staré 30 a více let. Poctivě vyrobený soustruh či bruska při správné péči odolá  desítkám let pravidelného denního provozu. Po pádu komunismu byly tyto hodinářské stroje prodávány za pár marek. Dnes je naopak velmi těžké původní výrobní zařízení sehnat. Podobnou situaci zažil i český výrobce hodinek značky Prim.

3é let stary stroj

30 let stary stroj

Nomos vyrábí také kalibry a hodinky pro klenotnickou firmu Wempe. Na obrázku vidíte vzorně seřazené základny kalibru Theta (CW 1). S tímto kalibrem se setkáme dále v druhé části reportáže.

Kalibr NOMOS Theta (CW 1)<br />

Detail serazenych strojku

Čistota prostředí je pro výrobu hodinek klíčová. U Nomosu tento problém řeší nejen čističkami vzduchu, ale i oddělenými budovami pro samotnou výrobu a následné sestavení strojku i hodinek.

Cisticka vzduchu

Tento přístroj podobný horkovzdušné troubě slouží pro laserové vypalování nápisů na dýnku hodinek.

Pristroj pro laserove vypalovani

Pristroj pro laserove vypalovani

Zadni vicko hodinek s laserem vypalenymi napisy

Ruční způsob začišťování a leštění součástek pomocí smirkového papíru. Součástky se upnou do držáku a jezdí se s nimi po smirkovém papíře. Oproti smirkovým papírův v železářství jsou tyto kvalitou i cenou o několik tříd výše.

Hrube lesteni soucastek

Bruska pro tzv. sluneční výbrus na natahovacích kolečkách. Jak vypadá sluneční výbrus na natahovacím kolečku můžete vidět na dalším obrázku.

Bruska pro tzv. slunecni vybrus

Slunecni vybrus na natahovacim kole

V hodinářských továrnách zpravidla platí - čím větší stroj, tím menší součástky vyrábí. Stroj na dalších fotografiích vyrábí čepy pro ozubená kolečka. Délka čepu se pohybuje kolem 2-3mm a průměr čepu v desetinách milimetru. Aby bylo možné součástky po výrobě prohlédnou a zkontrolovat, je nutné použít zařízení podobné mikroskopu.

Stroj pro vyrobu cepu

Stroj pro vyrobu cepu

Stroj pro vyrobu cepu 

Poslední operací, kterou v tomto dílu popíšeme je zdobení povrchu strojků perličkovým výbrusem. Na následujícím obráku je vidět detail perličkového výbrusu. Jedná se o kruhový, vzájemně se překrývající výbrus.

Perlickovy vybrus

A zde je bruska pro perličkové zdobení. Bruska zdobí kalibry v sériích a je řízena počítačem.

Zdobeni perlickovym brusem

Zdobeni perlickovym brusem

Pohledem na budovu Nomosu zvanou "Chronometrie" se s Vámi pro tentokrát loučíme a za 3 týdny se můžete těšit na druhou část této reportáže.

Nomos Chronometrie

Autoři:

Text a fotografie: Martin Šafránek



||

12 Komentářů k tomuto článku