Breitling Hercules, skutečný pracovní nástroj pilota

Breitling Hercules, skutečný pracovní nástroj pilota

Hercules je americký čtyřmotorový transportní letoun. Přes 40 jeho variant slouží asi v šedesáti zemích. Letoun je průkopníkem taktického použití a je považován za nejdůležitější transportní letoun. Se vzletovou hmotností 70 tun se nejedná o žádného drobečka. Téměř čtvrt kilové Breitling Hercules v robustnosti a užitné hodnotě svému vzoru ostudu určitě neudělají.

Vydáno 24. 11. 2008, autor redakce

Po dlouhé době se dnes budeme věnovat hodinářské značce Breitling. V západních zemích jsou hodinky Breitling vnímány převážně jako kvalitní, robustní a odolné sportovní hodinky a pracovní nástroj. V ČR byly v minulosti hodinky této značky vnímány spíš jako symbol společenského postavení jejich majitele. I to se ale mění a  dnes existuje i v ČR věrná skupina skalních příznivců této značky, kteří mohou poradit při výběru, koupi i případném servisu. Zároveň mnoho budoucích majitelů k této značce pomalu, ale jistě směřuje.

Současnou i minulou kolekci Breitling je možné rozdělit na dvě části - na hodinky, které jsou koncipovány spíše jako pracovní nástroj, a na hodinky, které i přes svoji robustnost a odolnost slouží spíše pro reprezentaci. Do první skupiny patří i model Hercules, jehož velmi zdařilou recenzi napsal člen Chronomag fóra M916. Recenze je publikována s minimálními změnami.

Breitling Hercules

Model Breitling Hercules byl vyráběný v letech 2002-2006 v řadě Professional. Jeho vzhled mě upoutal nejen díky svému masivnímu vzezření, ale hlavně – nezvykle pro Breitling – svoji decentností designu, kde naprosto dominuje prvek odečítání času, tedy čitelnost ciferníku. A to i přesto, že na ciferníku je umístěno osm ručiček!

 Breitling Hercules

Pouzdro Breitling Hercules o průměru téměř 45 mm je leštěné ocelové, výška pouzdra je 15,7 mm. Luneta s průměrem 44,4 mm je obousměrně otočná (bez aretace) a zobrazuje rozdělení kruhu na 360° pro znázornění azimutu (včetně znaků N-E-S-W). Tato vnější luneta je po obvodu vroubkovaná, je však zcela bez výstupků, což je praktické a navíc to působí elegantně. Korunka je částečně zapuštěná, signovaná, ovladače chronografu decentně zakomponované do pouzdra a jejich funkčnost velmi přesná.

Breitling Hercules

Dýnko pouzdra je plné, lehce vypouklé, s vyobrazeným znakem firmy a nápisy „CHRONOGRAPHE CERTIFIE CHRONOMETRE" a „MANUFACTURE EN SUISSE ETANCHE 100M". Zpracování pouzdra na mě celkově působí velmi kvalitním a „nezničitelným" dojmem. Jak je již patrno z nápisu na dýnku, pouzdro je voděodolné vodnímu sloupci o výšce 100 m, což je pro pilotní hodinky více než dostatečná hodnota.

Breitling Hercules

Ciferník na uvedeném modelu má šedivou barvu (i když já ji vidím na běžném světle spíše s hnědým nádechem) a to včetně subciferníků, což je u tohoto typu málo viděná kombinace a pro mě byla tato skutečnost zřejmě rozhodujícím prvkem, proč tento model koupit. Průměr průhledu na ciferník je cca 35 mm. Na jeho obvodu je umístěna vnitřní luneta, na které jsou uvedeny hodnoty, které pilotovi usnadňují rychlé určení letové hladiny v závislosti na kurzu letu (detaily zde). Samotný ciferník má v průměru cca 30 mm. Indexy jsou plastické, na dvanáctce je umístěna číslice, též plastická; jinak je hlavní stupnice bez čísel. Horní hrana indexů včetně číslice je v profilu oblouková, což hlavně u dvanáctky vyvolává velmi elegantní efekt. Luminiscence indexů je na velmi dobré úrovni, z praxe mohu potvrdit, že svítí po celou noc se stálou intenzitou. V ciferníku jsou zapuštěny tři subciferníky ve stejné barvě, což způsobuje, že tento model nepůsobí tolik „pouťově", jako jiné modely firmy Breitling.

Breitling Hercules

Breitling Hercules

Ručky subciferníků jsou velmi precizně provedeny, včetně kvalitní luminiscenční vrstvy. Zcela nezvykle pro tuto značku je na ciferníku uveden pouze nápis „BREITLING CHRONOMETRE AUTOMATIC" se znakem. Sklíčko nad ciferníkem tvoří plochý safír s opravdu neobvykle silným a účinným antireflexem (řídit automobil s těmito hodinkami na ruce se stává nekonečným požitkem, který může skončit i nehodou).

Breitling Hercules

Zcela samostatnou kapitolu si zde zaslouží chronograf (stopky) respektive jeho sčítače. Ty z modelu Hercules vytváří skutečně použitelné stopky s rychlým odečetem času až do hodnoty 12 hodin. Základem odečetu, jak je zvykem, je centrální vteřinová ručka. Hercules je však osazen navíc centrální minutovou ručičkou (s červeným koncem), která umožňuje rychlý odečet stopovaných minut. Drtivá většina dnes prodávaných mechanických chronografů (výjimku tvoří např. strojky Lemania 5100) zobrazuje stopované minuty na malém subciferníku. Pro odečet minut je pak potřeba dobrý zrak a dostatek světla. Výhodnou centrálního ukazatele stopovaných minut u modelu Hercules je velmi dobrá čitelnost i při slabším zraku, nebo za šera.

Centrální čtvery ručičky tedy zobrazují hodiny a minuty běžného a stopované času (2x2). Jednotlivé subciferníky pak tyto údaje doplňují následovně:

  • Subciferník na pozici tři zobrazuje aktuální vteřiny
  • Subciferník na pozici šest zobrazuje sčítač chronografu (minuty a hodiny)
  • Subciferník na pozici devět zobrazuje čas ve 24 hodinovém formátu

Breitling Hercules

Nejúžasnější komplikací, kterou jsem zatím u hodinek viděl (kromě minutové repetice), je sčítač stopek na šestce, který má dvě ručky. Větší ručička slouží jako dublovaný minutový sčítač, menší ručička slouží jako sčítač hodinový. Čteme-li tedy na tomto subciferníku „za devět minut půl třetí a něco", znamená to, že čas od spuštění chronografu zaznamenal 2 hodiny, 21 minut (což rychle upřesníme pohledem na centrální minutový sčítač s červeným koncem) a 15 vteřin (pohled na upalující centrální vteřinovou ručičku). Věřte mi, že na tuto komplikaci si velmi rychle zvyknete a začnete běžně měřit čas kdečeho :-)

Hodinky jsou osazeny strojkem Breitling 39. Výrobce je velmi skoupý na informace o svých kalibrech, ale dle minimálních dostupných informací se jedná o automatický časoměrný základ ETA 2892-A2 doplněný o chronografickou nástavbu Dubois Dépraz. Rezerva nátahu je uváděna 42 hodin (neměřeno), strojek má chronometr certifikaci, je údajně ozdobně dekorován. To však potvrdit nemohu, protože žádný hodnověrný snímek jsem nenašel a otevírat dýnko zatím nehodlám :-) Stejně tak pro mě zůstává neznámý počet kamenů ve strojku, vzhledem k obdobným nadstavbám Dubois Dépraz nad ETA bych očekával číslo přes 40. Počet kmitů za hodinu je 28800, pouzdro strojku je natolik masivní, že tikot slyšíte pouze při absolutním tichu nebo za použití fonendoskopu :-) Přesnost strojku jsem zatím systematicky neměřil, můžu však konstatovat, že za 5 dnů) se strojek opozdil o 2 vteřiny, což je na mechanický chronometr velmi příjemná hodnota. Centrální minutový sčítač má například legendární kalibr Lemania 5100.

Tah je ocelový, zakomponovaný do pouzdra, což znamená, že s ním tvoří jeden celek a není jej tedy možné vyměnit za jiný tah nebo kožený pásek. Každý článek se skládá z pěti částí - tří hlavních leštěných, mezi které jsou vloženy dvě neleštěné vložky. Spona je překlápěcí, signovaná logem, s pojistkou a prodlužovací extenzí pro použití přes pilotní kombinézu.

 Breitling Hercules

Breitling Hercules

Mezi nevýhody těchto hodinek patří absence data, nemožnost výměny tahu a při běžném nošení i jejich bezmála čtvrtkilová váha. Co však někdo může vnímat jako nevýhodu, pro jiného může být výhodou a zvláštností. Při používání více hodinek odpadá ranní nastavování data, ušetříte za zbytečné množství jednou použitých nejrůznějších pásků a po dlouhém dni unavené svaly na ruce vyrovná neskutečný pocit, který vám celodenní nošení tohoto skvostu poskytne :-)

Breitling Hercules

Závěrem bych rád napsal, že nepatřím mezi zastánce Breitling a ještě týden před koupí jsem netušil, že bych si kdy nějaké hodinky této značky koupil (snad model Heritage). Osud ke mně však zavál tento model a já během několika dnů propadl hrdosti, se kterou nyní rád na zápěstí nosím Breitling Professional Hercules.

Za informace, které jsem při psaní použil, děkuji mimo jiné internetu a původnímu majiteli.

Autor původní recenze:

  • M916

Do redakčního systému upravil:

  • Martin Šafránek

Vzhledem k technickým omezením redakčního systému není možné uvést všude jméno původního autora recenze.


Hodinky značky Breitling prodáva Carrolinum

Carrolinum

||||

17 Komentářů k tomuto článku