PRIM SPORT IGEN 45

PRIM SPORT IGEN 45

Stalo se vám již někdy, že jste si dali na ruku hodinky a hned jste věděli, že tohle jsou hodinky přesně pro vás? Pokud ano, určitě pochopíte následující příběh...

Vydáno 24. 1. 2009, autor redakce

Většina členů diskuzního fóra Chronomag není příliš nakloněna filozofii současného vlastníka značky Prim - společnosti ELTON Hodinářská, a.s. Občas se tak zapomene na zajímavé modely z této hodinářské stáje. Následující recenze modelu PRIM SPORT IGEN 45 pochází z klávesnice zasloužilého člena M916.

Poznámka: Většinu fotografií zvětšíte kliknutím.

Prim IGEN 45

Samotný příběh začíná situací, kterou zažil každý, komu záliby lezou trošku do peněz:-)

Příběh:
Když jsem se před pár měsíci vrátil z návštěvy firmy ELTON hodinářská, a.s. v Novém Městě nad Metují, prohlásila moje žena, že jsem se už úplně zbláznil. To když jsem jí oznámil, že jsem tam viděl hodinky, které musím mít. Pak jí do očí vyhrkly slzy, to když jsem jí oznámil, kolik budou stát… Částečně se uklidnila, až když jsem slíbil, že prodám některé kousky ze své sbírky a že nové hodinky neobjednám dříve, než budu mít celou částku pohromadě. A tak jsem prodal troje Omegy, čtvery Seika, čtvery vojenské hodinky z období WWII, jedny hodiny značky Glycine - a objednal PRIM SPORT IGEN 45.

Společnost Elton umožňuje individuální úpravy objednaných hodinek. Rozhodl jsem se této možnosti využít:

  • Základní verze IGEN 45 je vybavena ukazatelem data. Objednal jsem si verzi bez tohoto ukazatele
  • Do pouzdra byl namontován strojek z hodinek Prim, ke kterým jsem měl citový vztah

Kromě individualizace hodinek jsem využil i možnosti podílet se na závěrečné montáži hodinek. Počátkem prosince byly všechny součástky hodinek připraveny a já jsem byl pozván ke konečné montáži hodinek. Montáž trvala zhruba dvě a půl hodiny a musím říct, že pro mě byla velkým zážitkem. Skláním se před trpělivostí všech hodinářů. A ještě více smekám před pevnými nervy paní hodinářky, která před mým zrakem skládala moje hodinky, a já vzpomínal na to, jak se mi míhala písmenka před očima, když mi táta kdysi koukal přes rameno, jak píšu domácí úkol :-)

Prim IGEN 45

Tolik příběh o vzniku Prim Igen 45, které dnes nosím na ruce. Musel jsem se o něm zmínit, protože patří k těmto hodinkám stejně jako pouzdro, ciferník, ručičky nebo strojek. Je to příběh, který je možná pro někoho nepodstatný, pro mě je však součástí kouzla hodinek.

Pouzdro
Design pouzdra vychází z typu Prim Sport I. generace (tzv. Igen), který se vyráběl na přelomu 60. a 70. let minulého století. Pouzdro o průměru 45mm je vyrobeno z broušené nerezové oceli 316L Luneta je oboustranně otočná a má poměrně přesnou aretaci po minutách. Je rozdělena na šedesát dílků s levostranným popisem 10-20-30-40-50. Na dvanáctce je umístěn luminiscenční bod. Korunku zdobí černý kabošon, rozteč mezi nožkami je 22 mm, stěžejky jsou šroubovací.

Prim IGEN 45

Prim IGEN 45

Dýnko je je osazeno safírovým průhledem na strojek. Vzhledem k poměru velikosti pouzdra a strojku je průhled pocitově menší a ne každému padne do oka. Jelikož se však jedná o strojek, který jsem si sám dodal a mám k němu citový vztah, chtěl jsem na něj vidět. Po obvodu je dýnko opatřeno českými popisy s informacemi o použitém materiálu, kalibru, vodotěsnosti (50 m) a výrobním čísle modelu.

Prim IGEN 45

Poznámka: (cabochon, kabošon - způsob broušení drahokamů do polokoule; zpravidla se kabošony používají pro zdobení korunky)

Ciferník
Ciferníku vychází z původního modelu Prim Sport a do jisté míry je jeho zvětšenou kopií. Průměr číselníku je cca 33 mm a jeho vnější část je obklopena kónickou ocelovou vložkou bez indexů. Grafický design ciferníku je jednoduchý a dobře čitelný – černý podklad s bílým potiskem. Dělení času po obvodu je minutové s pětiminutovým zvýrazněním. Indexy na pozicích čtvrthodin jsou oproti ostatním indexům zvětšeny. V horní části ciferníku je uveden nápis PRIM SPORT, v dolní potom 17 JEWELS.

Prim IGEN 45

Zde bych se ještě rád zmínil, že jsem oproti původní verzi ciferníku požadoval absenci datumovky. Obecně mám raději hodinky bez ukazatele data.

Prim IGEN 45

Ručičky
Kovové ručky - hodinová, minutová i vteřinová, tvarem i provedeném vychází z ručiček původního modelu, jejich čitelnost je též výborná. Sklo o průměru 35mm je konkávní safírové, 2 mm tlusté. Na sklíčko je nanesen oboustranný, velmi kvalitní antireflex (viz pravý horní roh následující fotografie).

Prim IGEN 45

Jedním ze základních požadavků na tyto hodinky byla kvalitní luminiscence. Mít nové hodinky s nápisem SPORT, které ve tmě nesvítí, by nebylo to pravé ořechové. Naštěstí jsem byl svítivostí hodinek příjemně překvapen. Hodinky mají zeleně iluminované ručky, indexy a bod na lunetě.

Test svítivosti dopadl následovně:

  • Hodinky jsem ve 23.00 uložil do kožené krabice na zip, tu vložil do kožené tašky a zavřel ve skříni. Tašku jsem otevíral jen v úplné tmě (místnost bez oken) a před testem jsem ciferník ničím nenasvěcoval, hodinky jen ležely na stole
  • Po osmi hodinách mají zhruba stejnou svítivost jako po hodině. No - ona asi stejná nebude, ale můžu posoudit jen subjektivní dojem a nevidím znatelný rozdíl, čas je čitelný
  • Po deseti hodinách svítivost již slábne, ale čitelnost je stále slušná
  • Po patnácti hodinách je poloha hodinek ve tmě stále patrná na předpažení, kolik je hodin se dá odečíst z cca 10 cm, ale musí se na ně chvilku civět. Přes den jsem se ale musel minimálně 5 minut rozkoukat, abych v té úplné tmě byl schopen vůbec něco rozeznat
  • Po osmnácti hodinách jsou hodinky ve tmě vidět na 20 cm. Odečíst čas se dá, ale tak na 5 cm a spíše intuitivně. Nejvíce svítí bod na lunetě, pak velká ručka
  • Po 21 hodinách svítí hodinky lépe, než po 18-ti. Přikládám to tomu, že teď (20.00 hod) je v bytě větší šero a oči lépe přivykají tmě. Po 5-ti minutách sezení v komoře a rozbalení pouzdra (dvoudílné pouzdro pro 8 hodinek) je okamžitě vidět na cca 30 cm, kde hodinky jsou. Čas jde také odečíst poměrně rychle
  • Po 24 hodinách končím s testem. Asi mám halucinace, protože hodinky stále svítí. Slabě, ale jsem schopen na nich pořád přečíst čas. Buď mám kliku, nebo se v Eltonu něco změnilo, a nebo to za dva měsíce bude jinak...

Přikládám tři fotky, zhotovené clonou 2,0 a časem 1/8 vt. po nasvícení baterkou a postupným zhasínání v místnosti.

Prim IGEN 45

Prim IGEN 45

Prim IGEN 45

Strojek
Strojek v pouzdře je nám velmi dobře známý a lety prověřený ručně natahovaný stroj PRIM kalibr 68 se 17 kameny a 18.000 kmity za hodinu. Jak jsem se již zmínil, tento strojek jsem si dodal sám jednak proto, že k němu mám osobní vztah, a jednak proto, že se jedná o typ 68.1, který má incabloc, zkosené hrany můstků a celkově je zdobnější. Podle mého názoru se jedná o nejhezčí kalibr, jaký kdy Elton ve své historii vyráběl.

Strojek byl u výrobce vyčištěn, vyleštěn a seřízen a bez dalších úprav usazen do pouzdra. Při dokončení celkové montáže byl nakonec uzavřen v ochranné atmosféře Argonu. Přiznám se, že přesnost strojku jsem neměřil, nevím, jestli již pominulo moje období sledování přesnosti mých hodinek nebo jestli jsem si předem vytvořil v hlavě program, že přesnost těchto hodinek mě nezajímá. Pravdou ale je, že za těch deset dnů, co je mám, jsem je seřizoval jen jednou cca o minutu.

Prim IGEN 45

Balení
Hodinky byly při předání uloženy v koženém hnědém cestovním pouzdře PRIM společně se záruční kartou a certifikátem s uvedenou specifikací a popisem výrobku, to vše v papírové krabici s logem. Opatřeny byly kvalitním černým koženým řemenem z jemné hověziny s bílým prošitím a jazýčkovou sponou.

Závěr
Co říci k hodinkám PRIM SPORT IGEN 45 závěrem? Přes poměrně velké pouzdro o průměru 45 mm a celkové výšce 11,7 mm hodinky nepůsobí na ruce mohutným dojmem. Možná i díky jednoduchému designu. To, co je výrobkům PRIM manufacture 1949 snad nejvíce vyčítáno - jednoduchý potisk ciferníku, je zde výhodou; jedná se o remake a má to tak být. Než jsem si tyto hodinky objednal, byl mi z Eltonu na několik dnů zapůjčen ukázkový vzorek, abych si ověřil, zda mi tento typ bude vyhovovat. Dalo by se tedy říci, že mě již nemělo co překvapit. Přesto jsem překvapen byl. Nevím, jestli mají proti ukázkovému kusu jiný antireflex, iluminaci, jestli je to absencí datumovky nebo prostě jenom tím, že jsou MOJE, ale jsou krásnější, než jsem čekal. V mých očích je to kvalitní český výrobek, který si zaslouží uznání, a já z něj mám velkou radost.

Prim IGEN 45

Autor:

Pro redakční systém upravil:

  • Martin Šafránek


||

29 Komentářů k tomuto článku