BaselWorld 2009 Novinky

BaselWorld 2009 Novinky

V dnešním díle novinek z hlavní události hodinářskéhu průmyslu - veletrhu BaselWorld 2009 se podíváme na vybrané novinky ze stájí Stowa a Ulysse Nardin. A nezůstaneme jen u hodinek.

Vydáno 4. 4. 2009, autor redakce

Stowa Marine Original Black
Jörg Schauer, majitel značek Stowa a Durowe představil několik zajímavých novinek. Pokud jste si občas posteskli nad absencí černé varianty modelu Marine Original, ode dneška si už zoufat nemusíte. Jörg představil dvě nové varianty modelu Marine Original v oceli:

  • Varianta s černým číselníkem a bílými arabskými číslicemi
  • Varianta s černým číselníkem a bílými římskými číslicemi

Stowa Marine Original Black

Barvu číslic vhodně doplňují bílé ručičky i bíle vyvedený název výrobce. Ručičky bohužel nejsou luminiscenční.

Stowa Marine Original Black

Stowa Marine Original Black

Aby nebylo kombinací málo, je možné si nové verze číselníků objednat s matným, nebo leštěným pouzdrem. Celkem se nám rodina modelu Marine Original rozrostla na 8 variant:

  • 2 varianty číslic (římské a arabské) x
  • 2 barevná provedení (černé/bílé) x
  • 2 varianty povrchové úpravy pouzdra (leštěné/matné)

Stowa Marine Original Black

Inu, vybere si asi každý. Škoda jen, že Marine Original jsou opravdu poctivě postavené hodinky, které vám vydrží desítky let. Budete si muset pečlivě zvolit variantu, která Vás neomrzí :-) Anebo začít sbírat celou kolekci:-)

Stowa Marine Original Black

Počin Jörga nelze ohodnotit jinak než na výtečnou. Černo-bílá varianta této modelové řadě scházela. Konkurenční (a dražší) Dornblueth & Son nabízí téměř stejné hodinky i v této barevné kombinaci už několik let - navíc s luminiscencí.

Stowa Marine Original Rosegold 750/1000
Dalším počinem Jörga Schauera je model Marine Original, tentokráte ale s pouzdrem z růžového zlata 750/000. Představený model měl stříbrný ciferník s římskými číslicemi doplněný modřenými ručičkami. Zlaté pouzdro je stejného tvaru i velikosti jako pouzdro ocelové. Díky broušené povrchové úpravě mají hodinky i přes použitý materiál neokázalý vzhled.

Novinka má pouze jeden drobný nedostatek a to cenu, která činí 5900EUR. V porovnání s cenou 780-870EUR za ocelovou verzi to je řádný balík peněz. Na druhou stranu - pokud Jörgovi doručíte staré zlaté šperky po babičce, zlato zapracuje a dá Vám slevu:-)

Stowa Marine Original Rosegold

Stowa Marine Original Rosegold

Stowa Marine Original Rosegold

Stowa Marine Original Rosegold

Stowa Marine Original Rosegold

Poslední novinkou od Jörga jsou nové kalibry značky Durowe, kterou Jörg také vlastní. Strojek je postaven na bázi švýcarského strojku Unitas 6498. V současnosti se připravuje výrobní proces tak, aby většina součástek strojku byla vyráběna in-house (Jörgem a jeho týmem). Dle dostupných informací bude strojek vyráběn s několika druhy povrchové úpravy - zlacení, ženevské pruhy, či pouze leštěně, jak můžete vidět na fotografiích. Při troše štěstí se brzy dočkáme prvních hodinek s tímto kalibrem.

Durowe movement

Durowe movement

Ulysse Nardin Chairman Smart Phone
Nebývá zvykem, abychom na stránkách Chronomagu psali o mobilních telefonech. Dnes však uděláme výjimku. Hodinářská firma Ulysse Nardin se rozhodla vyslyšet nesčetná volání svých příznivců a ve spolupráci s firmou SCI Innovations představila svůj první ne-hodinkový výrobek – mobilní chytrý telefon Chairman. Ulysse Nardin tak vstoupila do světa luxusních mobilních telefonů, do segmentu, který je ovládán značkou VERTU.

Ulysse Nardin Chairman

V čem se liší luxusní mobilní telefon od toho běžného? Elektronika je v obou telefonech +- stejná, telefony se ale výrazně liší kvalitou zpracování pouzdra a klávesnice, použitými materiály, luxusním balením, prestiží a poskytováním VIP servisních služeb.

V designu telefonu nalezneme řadu prvků, které Ulysse Nardin používá ve svých hodinkách:

  • Logo výrobce ve tvaru kotvy
  • Ovládací prvky na boku telefonu jsou inspirované tvarem korunky hodinek a tlačítky chronografu
  • Grafická podoba úvodní obrazovky telefonu vychází z modelu Quadrato Dual Time Perpetual
  • Design a zpracování rotoru odkazují na rotory kalibrů s automatickým nátahem, které Ulysse Nardin používá ve svých hodinkách

Ulysse Nardin Chairman

V čem se tento telefon odlišuje od běžné produkce mobilních telefonů, je kvalitní zpracování. Zapomeňte na nejvyšší modely Nokie, Samsungu, LG. Většina těchto telefonů má pouzdro vyrobené z plastu. Výhodou jsou nízké výrobní náklady, nevýhodu je snadná poškrabatelnost pouzdra, telefon po pár měsících začne¨většinou  „vrzat“. Pouzdro Chairmanu je vyroben dle verze z oceli, kombinace oceli a zlata nebo pouze ze zlata. Kov dává výrobci úplně jiné možnosti povrchové úpravy i dosažitelné míry detailu a to bez obav o nepřiměřeně krátkou dobu životnosti pouzdra a klávesnice. Stačí si vzpomenout na oloupané rádoby kovové obložení některých telefonů z dřívějška. To u Chairmanu rozhodně nehrozí. 

Ulysse Nardin Chairman

Telefon je ručně sestavován, sestavované telefony jsou před cestou k zákazníkovi podrobovány velmi pečlivé ruční prohlídce. S ohledem na cenu telefonu je namístě i prvotřídní servisní zázemí.

Dotykový display o úhlopříčce 2.8 palce dnes nikoho nepřekvapí, stejně jako kvalitní kamera s možností záznamu videa ve vyšší kvalitě.

Výrobcem prezentovanou hlavní inovací je nabíjení baterie telefonu jeho pohybem. Telefon je vybaven závažím (rotorem), které při pohybu telefonu rotuje kolem své osy a přes elektromagnety vyrábí elektrickou energii, která se ukládá do kondenzátoru. Zatímco ve světě mobilních telefonů je nabíjení pohybem novinkou, ve světě hodinek funguje na mechanické bázi přes 60 let, na elektronické bázi od roku 1986. Tehdy Seiko představilo své první quartzové hodinky, které se dobíjely pohybem ruky (značené jako auto-quartz, nebo kinetic). Hodinky mají výrazně menší spotřebu elektrické energie než mobilní telefon. Bude tedy zajímavé sledovat, jak často bude potřeba telefon nabíjet klasickou nabíječkou. Mobilní telefon většinou leží na stole a pokud majitel telefonu nemusí mít v ruce stále nějakou hračku, těžko se telefon za pár hovorů či jiných změn polohy dostatečně dobije.

Ulysse Nardin Chairman

Zdroje:

Autor:

  • Martin Šafránek


||||||

1 Komentář k tomuto článku