Rolex Explorer II – srovnání s Panerai

Rolex Explorer II – srovnání s Panerai

Není mnoho čtenářů Chronomagu, kteří by měli osobní zkušenost s oběma firmami. Proto uveřejňuji zajímavé srovnání od člena diskuzního fóra Cybera. Snad pomůže některým dalším, pokud by se v budoucnu rozhodovali pro koupi jedné ze značek.

Vydáno 24. 9. 2009, autor Kamil

Exploreru II jsem se kvůli velikosti 40mm trochu bál. Měl jsem pocit, že to budou miniaturní hodinky, ale chtěl jsem si to zkusit na vlastní kůži - nejlépe na vlastním zápěstí. Po skoro dvou týdnech můžu konstatovat, že jsem se šeredně mýlil. Explorery jsou prostě akorát. Ani malé, ani velké. Prostě jsou své a podle mě úžasné. Provedením, strojem, sklem, nadčasovým designem a zvláštní těžko popsatelnou vlastností, nazval bych to "sedivostí", neboli jak mi sednou na ruce i na duši.

Panerai budí vždy a všude pozornost. Rolex pouze pokud se někdo zeptá co je to za značku. Nadšenec pozná obojí i bez dotazu, ale díky limitovaným sériím a současné velké popularitě Panerai spíš upřednostní Panerai. V USA je to ale často naopak.

U Panerai si musíš dávat kvůli jeho velikosti, váze a velké ploše leštěného kovu neustále pozor. Plochy leštěného nerezu jsou na Panerai opravdu obrovské. Tvar a síla nožek si říká o častý kontakt s tvrdšími materiály, což každý vlastník leštěných Panerai zná. Oproti tomu 40mm Rolexy skoro vylučují nechtěné poškrábání. Samozřejmě, že k drobným mikroškrábancům dochází u obojích hodinek vlastně kontinuálně, ale u Rolexu nehrozí, že s nimi poškrábeš futra, nebo odřeš lak na karoserii. Rolex Explorer II jsou celkově komornější, méně vyzývavé a méně nápadné. Na nošení rozhodně pohodlnější.

Balení
Mínusem Panerai oproti Rolexu je jeho masivní etuje, která zabírá v trezoru nezasloužené místo. Etuje Rolexu se spokojí s místem polovičním, i když designem a provedením vítězí etuje Panerai. Ale kolikrát jí normální člověk bude otvírat? Já osobně dvakrát - poprvé když z ní hodinky vyndám a podruhé když je po čase prodávám. Zbytek času hodinky odpočívají v kožené králíkárně, vlastně hodinkárně, po boku dalších miláčků, aby jim nebylo smutno a já se neobtěžoval s manipulací s rozměrnými a těžkými etujemi.

Panerai jsou opravdu těžké. Na ruce jsou cítit stále ( nemluvím o modelech z titanu ), oproti tomu Rolex na ruce není skoro cítit, ale přitom z nich nemáš pocit laciných hodinek. Rolex Explorer II jsou mnohem tenčí a jakoby subtilnější. Sice spadají v rámci kategorií Rolexu mezi sportovní hodinky, ale pro mě to jsou spíš elegantní hodinky s decentní komplikací než sportovní nářadí.

Rolex je originální materiálem pouzdra, vlastním in-house kalibrem a svou nezávislostí v rámci hodinářského průmyslu. Panerai má zase exkluzivitu v počtu omezených sérií a svou nezaměnitelnost, která vychází s omezeného počtu typů pouzder a jednoho stylu designu.

Dýnko
Jednoznačně zde vede Panerai. Rolex Explorer II má neznačené dýnko a celkově vypadá nudně. Panerai dýnko má styl, design, rafinovanost, číslo modelu, kusu a kus v sérii. Tyto údaje má Rolex (až na kus v sérii) uvedeny na pouzdře mezi nožkami nad číslicí 12 a 6.

Ručky, ciferníky, korunky
U obou značek precizní a přesné. Stejně jako tisk datumového věnce a indexů na ciferníku. Stačí si položit vedle sebe Panerai a Rolex a hodinky z některé levnější produkce, třeba německé a použít 10x lupu. Potom člověk pochopí, za co zaplatil peníze a kde se naopak levnější produkce teprve učí.

Přesnost u hodinek obvykle neměřím, protože bych je musel nechat několik dní na ruce, abych mohl v různém prostředí, v různých situacích a teplotách zaznamenat odchylku. U Rolexu se mi to ale podařilo díky tomu, že jsem je přes den vlastně skoro z ruky nesundal. S pomocí Rolex rady na noc hodinky sklíčkem nahoru - pár vteřin k dobru se mi podařilo udržet přesnost +/- 1vt/ den. U Panerai neznám recept, jak na noc hodinky odkládat a taky jsem je nikdy neměl na ruce déle jak dva dny. Takže nemělo cenu měřit přesnost. Ale věřím, že přesnost bude obdobná. Oboje jsou certifikované chronometry.

Zvláštní kapitolou je zvuk. V Paneraích jsem měl Unitas a Panerai upravenou 7750. Unitas znáš - hlasitý pomalý tikot, v Paneraiích s masivním pouzdrem - 7750, skoro neslyšitelné tikání, rychlé, ale ne zběsilé. V Rolexech je ale něco podobného jako zubní vrtačka. Celkem hlasité, velmi rychlé a zvláštně kovové tikání s rezonancí (možná díky ústřici?). Tak hlasité a kovové, že mě donutilo první noc hodinky sundat a od té doby nechat spát vedle sebe. Což se po čase ukázalo jako prozíravý krok, který pomohl výrazně zpřesnit chod hodinek.

Luminiscence
Jak v Paneraiích které jsem měl a mám, tak v Rolexech je Luminova, nikoli Tritium. Díky větší ploše a síle materiálu svítí Panerai o trošku lépe. Co se doby luminiscence týká, tak ta je naprosto stejná. Prostě Luminova sice svítí jenom po nějakou dobu, ale zase nežloutne a nekvete.

Tah
Rolex tah - sice znám konstrukčně lepší, např Breitling, nebo TagHeuer, ale je to funkční léty prověřený tah. Dobře se u něho nastavuje délka, z boku je leštěný z vrchu kartáčovaný. Stejně jako pouzdro z oceli 904, oproti většině prodávaných tahů z třikrát levnější 316. U Panerai jsem tah nikdy neměl a ani nechtěl. K Panerai podle mě patří kůže. Voňavá kůže sametová nebo odrbaná, lesklá luxusní anebo vintage popraskaná. Ale kůže.

Jo ještě WR
Panerai 300 m – Rolex Explorer II 100 m. V praxi Panerai pár kapek při mytí rukou (aby se nezničil řemínek). Rolex jedno sprchování tak, aby na hodinky pokud možno nešel proud vody. Takže z mého pohledu u obou vodotěsnost vynikající a nepostradatelná. Časem si koupím ještě nějaké divery, abych se mohl bez obav potápět do hloubek v úrovni mých hloubkových rekordů, což je asi 3 metry. Na to by mohly stačit nějaké quartzové Seamastery – snad.

Celkově jsou to podle mě nadprůměrné hodinky, s nadprůměrnou hodnotou, které budu vždycky rád nosit. Donedávna jsem měl jakousi podprahovou averzi k Rolexu, která se ale v posledním půlroce přeměnila v zájem a po zakoupení Exploreru II v nadšení a obdiv.
Panerai ale budu i do budoucna považovat za moji oblíbenou značku a určitě si ještě nějaký další model pořídím.

Ještě malé doplnění, co mě napadlo při cestě ráno autem. Panerai mají tlustá, velká, vypouklá sklíčka. U některých modelů s vnitřní lupou. RLX EII má sklo absolutně rovné, mírně nadsazené nad okolní lunetu, a lupu vnější. Z toho vyplývá, že tady vede Panerai - lehčí údržba, efektnější dojem. Obojí jsou bez vnějšího antirefexu.



|

4 Komentářů k tomuto článku