Novinka: Nomos Glashütte Zurich

Novinka: Nomos Glashütte Zurich

V reportáži z veletrhu BaselWorld 2008 jsme vás informovali o připravovaném modelu německé hodinářské manufaktury Nomos. Hodinky byly pracovně nazvány Erlking, skutečné jméno modelu bylo tajné. Na veletrhu Nomos představil pouze pouzdro, ciferník hodinek nebyl ještě hotov.

Vydáno 1. 10. 2009, autor redakce

Rok se sešel s rokem a soudruzi z Glashütte dokončili ciferník, přejmenovali model na Zürich a vypustili hodinky do světa. Na první pohled se jedná opět o decentní oblekové hodinky, kterých Nomos už vyrobil pěknou řadu. Ve skutečnosti je však tento model revolučnějším, než v minulém roce představená modelová řada Club.

Řadou Club vykročil Nomos výrazněji na pole sportovněji pojatých technických hodinek, ale stále byl podřízen střízlivému minimalistickému designu.

 
Nomos Club

Novým modelem Zürich se Nomos přibližuje mainstreamu, který požaduje u dnešních oblekových hodinek průměr alespoň 40mm a zdobnost, se kterou jsme zvyklí se setkávat u klasických zástupců švýcarské produkce. Ostatně tvůrcem návrhu pouzdra byl známý švýcarský designér –  Hannes Wettstein. Bohužel, představení kompletního modelu se už nedožil, zemřel v červenci 2008. Díky této nešťastné události získávají hodinky silný pocitový potenciál  – byly jedním z posledních umělcových mistrovských děl. Tuto skutečnost podtrhuje jméno modelu, které odkazuje na poslední působiště umělcovo.


Boční pohled na pouzdro Nomos Zürich

Při prvním pohledu připomíná pouzdro hodinek zvětšené pouzdro modelů Orion. Při bližším pohledu nalezneme řadu odlišných linií a detailů. Pouzdro hodinek má na dnešní dobu univerzální průměr 39,7mm a výšku 9,65mm. Sklíčko hodinek je ploché, safírové.


Nomos Orion

Pro dříve představené modely Nomosu byl typický minimalistický design, který se nejvíce projevoval na pouzdru řady Tangente a pro Nomos typických hůlkových ručičkách, tištěném ciferníku, případně jednoduchých čárkových plastických indexech. U modelu Zürich toto již neplatí. Korunka tvarem připomíná sukýnku, k pouzdru ale pasuje perfektně. Ručičky a ciferník jsou stále decentní, ale je na nich vidět příklon ke švýcarskému zdobnějšímu pojetí hodinek oproti přísné německé střízlivosti. Pokud pomineme modely Club, byly pro Nomos charakteristické hůlkové jednoduché ručičky. Jednodušší tvar ručiček neexistuje. Ručičky na modelu Zürich jsou fasetované a budou krásně házet odlesky v závislosti na úhlu dopadajícího světla – věc pro Nomos dosud nevídaná.

Indexy na ciferníku jsou plastické, trojúhelníkového bočního profilu, který se svažuje směrem ke středu ciferníku. O odlesky a světelné efekty nebude opět nouze. Ciferník, ručičky i indexy jsou vyrobeny z tradičních materiálů – mosazi potažené stříbrem a/nebo rhodiem.

Hodinky jsou osazeny in-house strojkem s automatickým nátahem Epsilon, který můžete obdivovat skrze průhledné dýnko. Zadní dýnko je k pouzdru přichyceno pomocí šesti šroubů – robustní konstrukce, jak se na kvalitního německého výrobce sluší (fotografie se připravuje).

Hodinky budou časem k dostání i ve verzi s ukazatelem data i s novou komplikací u Nomosu – ukazatelem světového času. Vypadá to, že u Nomosu mají pěkně našlápnuto. Hodinky budou součástí expozice na designové výstavě "Neue Raeume", která se koná na začátku října v Zürichu.

Letenky do Švýcarska jsou letos velmi levné. Co vy na to?

Autor: Martin Šafránek

Fotografie: Nomos, www.glashuette.com



||

1 Komentář k tomuto článku