Rolex: Diamanty jsou věčné

Rolex: Diamanty jsou věčné

Hodinářský dům Rolex si vydobyl své jméno vývojem a následnou sériovou výrobou elegantních a technicky vyspělých hodinek. Bylo by ale chybou zapomenout na šperkařské varianty hodinek, které, ať už se nám to líbí, či ne, jsou nedílnou součástí této značky, stejně jako kultovní model Rolex Submariner.

Vydáno 18. 6. 2010, autor redakce

Co mají společného roky 1926, 1931 a 1945? Představení tří významných inovací, které natrvalo ovlivnily podobu hodinek pro každodenní nošení. V roce 1926 byl zahájen prodej modelu Rolex Oyster - prvních vodotěsných hodinek. Následovala sériová výroba hodinek Rolex Oyster Perpetual s prakticky použitelným mechanismem automatického nátahu (1931). Třetí významnou inovací byly hodinky s ukazatelem data ve formě okénka (1945). Vymyslet nové technické řešení nestačí, důležité je zahájit jeho sériovou výrobu a tu umět prodat. A to se značce Rolex povedlo, čímž natrvalo ovlivnila obecnou podobu hodinek až do dnešní doby.


Rolex DAY-DATE,pouzdro z platiny, luneta a číselník osazen diamanty

Pojetí hodinek Rolex je zpravidla velmi konzervativní. Módní trendy značka většinou ignoruje. Design samotných hodinek lze označit za minimalistický - z designu hodinek nelze nic odebrat, aniž by hodinky neztratily svoji krásu. Konzervativní přístup k designu ale neznamená, že se Rolex zříká luxusu. Ovšem luxusu v pravém slova smyslu, což v hodinářském světě znamená drahé kameny a výraznější vzhled, který se postará o dokonalý "Aaach" efekt. A protože Rolex je synonymem pro poctivý přístup k hodinářskému řemeslu, byly diamanty a jiné drahé kameny dle nepsaného pravidla (až na výjimky) vyhrazeny pouze odpovídajícím materiálům pouzdra – tedy zlatu a platině.


Rolex GMT-Master II, pouzdro 18kt bílé zlato s diamanty, luneta zdobená safíry a rubíny


Rolex GMT-Master II, pouzdro 18kt bílé zlato s diamanty, luneta zdobená safíry a rubíny

Na veletrhu Baselworld 2009 Rolex překvapil. Výrazné číselníky ani drahé kameny již nebyly vyhrazeny pouze modelům s pouzdry z drahých kovů. Nabídka se tak rozšířila o hodinky s ocelovým pouzdrem a lunetou ze zlata/platiny osázenou diamanty. U značky, kde nedostupnost daného modelu v oficiálním butiku je důvodem pro řadu fám i seriózních novinářských článků, je porušení vlastního nepsaného pravidla výraznou změnou. Někteří komentátoři se domnívají, že příčinou je všemocná „finanční krize“, která začala na podzim 2008. S ohledem na výše uvedené, je nepravděpodobné, že by management této ikony švýcarského hodinářského průmysl uskutečnil tak výraznou změnu narychlo – během pouhých 6 měsíců. Novinkami z veletrhu Baselworld značka Rolex trošku zahýbala pomyslnou hranicí luxusu a to je nutné mít vždy velmi pečlivě promyšlené….


Extravagance ve stylu Rolex: Hodinky Rolex DATEJUST "Royal Pink", pouzdro 18kt růžové zlato s diamanty

Shrnuto a podtrženo – šperkařské modely jsou nedílnou součástí kolekce hodinek Rolex. Bylo by proto chybou pravidelně nestudovat situaci i v tomto segmentu hodinek. Uvidíme, co nám přinese budoucnost, značka Rolex si dokáže svá tajemství velmi bedlivě střežit.

Bylo by škoda nezmínit rozšíření expozice hodinek Rolex v Hodinářství Carollinum, kde je nyní vystaveno i více šperkařských modelů. Větší expozice znamená jediné - více pokušení, ať už máte rádi klasické či šperkařské modely.


Upravená expozice značky Rolex v Hodinářství Carollinum


Upravená expozice značky Rolex v Hodinářství Carollinum

Diskuse k tématu na fóru Chronomag

Text: Martin Šafránek, fotografie: Rolex a Hodinářství Carollinum




Komentáře nejsou povoleny