Omega: více netradičních materiálů

Omega: více netradičních materiálů

Od začátku roku představila hodinářská značka Omega velké množství nových modelů, na kterých byly uplatněny netradiční materiály. Světlo světa tak spatřily potápěčské hodinky Omega Seamaster Planet Ocean s keramickou lunetou nebo letecké chronografy Omega Speedmaster s číselníkem z meteoritu. Tím ale zajímavé novinky této značky rozhodně nekončí.

Vydáno 9. 8. 2010, autor redakce

Švýcarská hodinářská značka Omega je veřejnosti známá především potápěčskými hodinkami Omega Seamaster, leteckým chronografem Omega Speedmaster a společenskými hodinkami Omega Constellation. V nabídce ale nalezneme také několik limitovaných edicí i specialit, na kterých jsou často uplatněny výsledky interního výzkumu a vývoje. Ostatně právě značka Omega zahájila v roce 1999 komerční výrobu strojku Omega 2500 s koaxiálním krokovým mechanismem, což bylo prakticky první nové krokové ústrojí, které bylo za poslední dvě staletí představeno. Výhodou tohoto krokového mechanismu je významná redukce tření mezi součástkami mechanismu, které přenášejí pohybovou energii. Výsledkem je snížená potřeba servisu strojku a především větší stabilita přesnosti hodinek v čase. Řecké písmeno Omega mají ve znaku i hodinky s tourbillonem, nebo s ročním mechanickým kalendářem a křemíkovými součástkami.

Strojek OMEGA 2500

Omega Speedmaster Professional Apollo-Soyuz
Hodinky Omega Speedmaster Professional jsou téměř povinnou výbavou všech amatérských i profesionálních astronomů i ostatních obdivovatelů nekonečného vesmírného prostoru. Hodinky označované též jako “moonwatch” byly představeny v roce 1957. Chronografy s černým číselníkem a bílými indexy si díky své robustní konstrukci a odolnému mechanickému strojku vysloužily postavení oficiálních hodinek NASA pro vesmírné lety. Zúčastnily se nejen prvního výstupu člověka do vesmíru, ale i přistání na Měsíci. Při významných výročích dobývání vesmíru značka Omega pravidelně představuje speciální limitované edice těchto hodinek. Například v roce 2005 připravila limitovanou edici nazvanou Omega Speedmaster Gemini 4 Special Edition, kterou oslavila čtyřicetileté výročí prvního letu hodinek značky Omega do vesmíru.

Fotografie ze spojení obou vesmírných lodí

Program Apollo-Soyuz byl první společný let Spojených států amerických a Sovětského svazu v roce 1975. Program vycházející z dohody mezi prezidentem USA Richardem Nixonem a předsedou Rady ministrů SSSR Alexejem Kosyginem ukončil éru vesmírného závodu. Symbolem spojení úsilí velmocí při dobývání kosmu se stal nejen spojovací přechodový můstek mezi americkou a ruskou vesmírnou lodí, ale také hodinky Omega Speedmaster Professional, které měli na zápěstí velitelé obou kosmických lodí - Thomas Stafford a Alexej A. Leonov. Značka Omega uctila výročí začátku mezinárodní spolupráce při dobývání vesmíru představením limitované edice 1975 hodinek Omega Speedmaster Professional Apollo-Soyuz.

Hodinky Omega Speedmaster Professional Apollo-Soyuz

Hodinky mají číselník z meteoritu, drobného vesmírného tělesa, které přežilo průlet zemskou atmosférou a následný tvrdý náraz na povrch země. Specifická struktura meteoritu i číselníku je důsledkem prudkého zahřátí materiálu při průletu atmosférou a následného pomalého ochlazování. Číselník není slepovaný z menších kousků, ale je uříznut vcelku z jednoho kusu meteoritu. Zatímco sub-číselníky ukazatelů chronografu a malé vteřinové ručky mají původní šedou barvu meteoritu, zbylý povrch byl začerněn.

Detail číselníku hodinek Omega Speedmaster Professional Apollo-Soyuz

Zadní dýnko pouzdra je ozdobeno gravírovanou plastikou obou vesmírných lodí a stylově opatřeno anglicko-ruskými nápisy. Uvnitř pouzdra tiká mechanický strojek Omega 1861 s ručním nátahem, funkcí chronografu a rezervou chodu 48 hodin.

Zadní dýnko hodinek Omega Speedmaster Professional Apollo-Soyuz

Opusťme nyní oběžnou dráhu Země a sestupme do prostředí člověku stejně nebezpečného - do mořských hlubin.

Omega Seamaster Planet Ocean Liquidmetal®
Nedílnou součástí výbavy agenta 007 jsou hodinky Omega. Soudobý model Omega Seamaster 300 M Chronometer se poprvé objevil na zápěstí Pierce Brosnana v bondovce Zlaté Oko. Aktuální představitel agenta 007, anglický herec Daniel Craig, dává přednost hodinkám Omega Seamaster Planet Ocean. Ty byly představeny v roce 2005. Vzhled hodinek nás přivádí padesát let zpět k prvním hodinkám Omega Seamaster 300 z roku 1957. Ve stejném roce značka Omega uvedla na trh svoji řadu Omega Railmaster a legendární hodinky Omega Speedmaster. Díky svému vyváženému sportovně-elegantnímu designu se hodinky Planet Ocean staly vyhledávaným modelem pro každodenní nošení.

Hodinky Omega Seamaster Planet Ocean Liquidmetal®

V souladu s trendem používání high-tech materiálů, značka Omega připravila limitovanou edici 1948 hodinek nazvanou Omega Seamaster Planet Ocean Liquidmetal®. Nový je nejen lesklý podklad číselníku, ale hlavně materiál lunety. Ta je vyrobena z technické zirkonové keramiky, kterou je velmi obtížné poškrábat.Číslice na lunetě nejsou natištěny, ale vypáleny laserem a následně zality novou slitinou Liquidmetal®. Výchozím bodem výroby technické keramiky je zpravidla najemno namletý oxid zirkonu smíchaný s pojivem a barvivem. Tato směs se při vysokém tlaku a teplotě spéká do požadovaného tvaru lunety. Tvrdost keramiky je nejen výhodou pro nositele, ale i výzvou pro inženýry. Finální opracování lunety včetně gravírování číslic vyžaduje laser o výkonu 8000 watt.

Detail číselníku hodinek Omega Seamaster Planet Ocean Liquidmetal®

Vygravírované číslice lunety jsou vyplněny slitinou zvanou Liquidmetal®. Jedná se o slitinu zirkonia, titanu, mědi, niklu a berilia, která je třikrát tvrdší než ocel. Válečky této slitiny se lisují pod tlakem pěti tun do podoby tenkých plíšků. Ty se zahřejí a nalisují na keramickou lunetu, kde vyplní prostor gravírovaných číslic. Zbylý materiál se následně odstraní. Použití technické zirkonové keramiky a slitiny Liquidmetal® má kromě patřičné tvrdosti i jednu další výhodu – oba materiály jsou vzájemně barevně kontrastní, není tedy potřeba dodatečného potisku, který by samozřejmě neměl patřičnou trvanlivost. Uvnitř hodinek tiká automatický strojek Omega 2500 s koaxiální technologií. Výhodou je významná redukce tření mezi součástkami mechanismu, které přenášejí pohybovou energii. Výsledkem je snížená potřeba servisu strojku a především větší stabilita přesnosti chodu hodinek v čase.

Detail lunety hodinek Omega Seamaster Planet Ocean Liquidmetal®

U vody ale ještě zůstaneme. Hodinky Omega Seamaster Aqua Terra XXL Small Seconds na první pohled zaujmou zvětšeným průměrem pouzdra a nevšedním tvarem nádherně modřených ruček. Touto reinkarnací námořního chronometru se bude moci na celém světě chlubit pouze 176 majitelů. Dle zástupců značky Omega bude vyrobenou pouze 88 hodinek s pouzdrem v bílém zlatě a stejný počet hodinek ve žlutém zlatě.

Hodinky Omega Seamaster Aqua Terra XXL Small Seconds

Hodinky svým nadstandardním průměrem pouzdra 49,2mm potěší nejen majitele větších zápěstí, ale i všechny příznivce námořních chronometrů. Tyto velmi přesné hodinky sloužily pro přesné určování zeměpisné délky. Lodě se plavily dlouhé měsíce na otevřeném moři. Přesnost určení polohy a tedy i život celé posádky závisel ve velké míře na znalosti přesného času. Pouhých pět vteřin odchylky oproti přesnému času při měření ovlivnilo výsledné určení polohy lodi o přibližně jednu námořní míli. Námořní chronometry měly zpravidla podobu stolních hodinek, nebo velkých kapesních hodinek, uložených v ochranném dřevěném pouzdru. Číselník hodinek byl většinou stříbřený nebo emailový s černým potiskem a modřenými ručkami.

Detail číselníku hodinek Omega Seamaster Aqua Terra XXL Small Seconds

Stejné koncepční znaky nalezneme i u hodinek Omega Seamaster Aqua Terra XXL Small Seconds. Pouzdro svými základními liniemi plně respektuje sportovně elegantní styl řady Omega Seamaster Aqua Terra. Větší průměr pouzdra opticky vyvažují kratší nožky. S bílým emailovým základem číselníku kontrastují nádherně modřené ručky originálního tvaru, který si značka Omega patentovala v roce 1924. Podklad malé vteřinové ručky je barevně odlišen od zbytku číselníku.

Detail číselníku hodinek Omega Seamaster Aqua Terra XXL Small Seconds

Velký průměr strojku Omega 2211, ruční nátah a mimostředná vteřinová ručka jsou opět připomínkou dávných námořních chronometrů. Zdobení strojku je ale moderní – povrch můstků byl vybroušen do vzoru slunečních paprsků a následně prošel galvanickou povrchovou úpravou. Výsledkem je elegantní kontrast tmavě šedých můstků a ocelových a mosazných součástek. Vodotěsnost 150m je u této kategorie společenských oblekových hodinek velmi příjemným překvapením.

Strojek Omega 2211

Pokud by se na Vás tato edice s historickým číselníkem už nedostala, zkuste se poohlédnout po hodinkách Omega Seamaster Aqua Terra XXL Small Seconds tentokráte s pouzdrem z oranžového zlata. Tvar pouzdra je stejný jako u předchozího modelu, design číselníku i ruček je ale soudobý. Tmavě šedý podklad číselníku narušují jemné svislé proužky. Zlaté ručky i indexy mají leštěné hrany, jejich prostřední část je vyplněna luminiscenčním nátěrem. Materiálem pouzdra je oranžové zlato, což je slitina ryzího zlata, platiny a mědi. Vyšší podíl mědi zajišťuje jasnou a živou oranžovou barvou, platina zase vyšší celkovou tvrdost a hlavně barevnou stálost v čase. I tyto hodinky jsou osazeny strojkem Omega 2211 s ručním nátahem a malou vteřinovou ručkou.

Hodinky Omega Seamaster Aqua Terra XXL Small Seconds

Omega Aqua Terra Anual Calendar Limited Edition
Modelová řada Omega Aqua Terra potěší příznivce vyspělé techniky zabalené v nenápadném obalu. Hladká luneta, konzervativní velikost pouzdra i do detailu propracované střízlivé číselníky dodávají hodinkám nadčasovou eleganci, vodotěsnost 150m a kvalitní ocelový tah zase více než dostatečnou odolnost proti vodě.

Omega Aqua Terra Anual Calendar Limited Edition

Nabídku stávajících modelů rozšiřují hodinky Omega Aqua Terra Annual Calendar s nenápadnou, ale praktickou hodinářskou komplikací – ročním kalendářem. Mechanismus kalendáře má zakódovaný počet dní pro jednotlivé měsíce v roce. Není tak potřeba několikrát ročně posouvat datum z důvodu odlišného počtu dní v jednotlivých měsících, stačí jej nastavit pouze jednou za rok a to 1.března. Změna data neprobíhá postupně, jako u mnoha jiných hodinek, ale skokem přesně o půlnoci. Pouzdro z platiny ryzosti 950 bylo decentně zvětšeno na 43mm, stále si ale zachovává své jemné nenápadné linie. Boční hrany pouzdra jsou broušené, horní strana a luneta jsou leštěné. Číselník je charakteristickými svislými jemnými proužky. Indexy i ručky charakteristického tvaru mají luminiscenční výplň, safírové sklíčko zase antireflexní úpravu na obou stranách.

Detail číselníku hodinek Omega Aqua Terra Anual Calendar Limited Edition

Srdcem hodinek je manufakturní strojek Omega 8611 s koaxiální technologií a chronometr certifikací dle standardu C.O.S.C. Příznivce technologických inovací potěší nová setrvačka z křemíku. Výhodou křemíku je nejen větší přesnost obrábění, ale zejména vysoká odolnost vůči magnetickému poli, což je zejména v dnešní době velmi vítaná vlastnost. Tím ale technické zajímavosti strojku nekončí.

Hodinky Omega Museum Collection number 10 jsou posledními hodinkami v limitované kolekci „muzejních„ hodinek, kterými značka Omega oživila své úspěšné historické modely. Další modely v této kolekci už nebudou uvedeny na trh. Hodinky zaujmou nadčasovou kombinací tradičně tvarovaného pouzdra z růžového zlata, emailového číselníku s černým potiskem a modřených ruček. O pohon ruček se stará mechanický strojek s funkcí chronografu a koaxiálním krokovým mechanismem.

Omega Museum Collection number 10

Detail číselníku hodinek Omega Museum Collection number 10

Na závěr se podíváme na nejvýraznější hodinky značky Omega - model Omega De Ville Central Tourbillon Skeleton. Hodinky zaujmou netradičním umístěním klece tourbillonu přesně uprostřed číselníku. Většina hodinek s tourbillonem má klec umístěnou na pozici "6", případně úplně skrytou pod číselníkem. Posunutím klece tourbillonu doprostřed číselníku je opticky zdůrazněna její klíčová funkce pro přesný chod hodinek - vyrovnávat negativní vlivy zemské přitažlivosti na setrvačku a krokové ústrojí. Klec tourbillonu rotuje kolem své osy a společně s ní i setrvačka a krokový mechanismus. Vliv zemské přitažlivosti se tak rotačním pohybem rozkládá a hodinky tak mají přesnější chod.

Omega De Ville Central Tourbillon Skeleton

Hodinky mají pouze hodinovou a minutovou ručku, samotné vteřiny zobrazuje ručka pevně spojená s titanovou klecí tourbillonu, která se kolem své osy otočí právě za jednu minutu. Číselník vyroben z průhledného krystalu safíru a je opatřen zlatými indexy v intervalu patnácti minut. Přesné odečítání času usnadňuje vnitřní stupnice ohraničující mechanismus tourbillonu.

Detail klece tourbillonu hodinek Omega De Ville Central Tourbillon Skeleton

Detail číselníku hodinek Omega De Ville Central Tourbillon Skeleton

Strojek tourbillonu má tmavě šedou povrchovou úpravu. Samotný mechanismus tourbillonu je zde zkombinován s koaxiálním krokovým ústrojím a automatickým nátahem. Platinové závaží automatického nátahu je ve středu vyříznuto a osazeno průhledem. Samotný strojek má 52 kamenů a rezervu chodu 45 hodin. S ohledem na exkluzivitu hodinek bude vyrobeno pouze 18 kusů. 

Detail strojku hodinek Omega De Ville Central Tourbillon Skeleton

Závěr:
Hodinky Omega Speedmaster Professional Apollo-Soyuz jsou již k vidění v Praze.  Proč se na ně nezajít podívat třeba do Klenotnictví Dušák

Diskusní vlákno na serveru Chronomag

Autor: Martin Šafránek, zdroj fotografií: Omega, kontakt na redakci: redakce@chronomag.cz



||||||

Komentáře nejsou povoleny