Potápěčské léto

Potápěčské léto

Léto má před sebou posledních pár týdnů, ale podle počasí souzeno stejně neví, co by si se sebou počalo. Ale čas na to, abychom se podívali na zajímavé potápěčské hodinky, jaké se v poslední době objevily, je vždy příhodný. Takže, co pod hladinu?

Vydáno 7. 9. 2010, autor Chronomag

Doxa 1200T Numa

Začněme klasikem potápěčských hodinek. Doxa si své renomé již vybudovala coby "vynálezce oranžové" v případě modelu Doxa 1200T Numa v limitované edici nechala oranžovou za sebou a pro ciferník použila barvu tyrkysovou. Proč to? Protože tyrkysová je prý nejlepší barva pro potápěčské hodinky, oranžová je za nimi. Ta tak nová NUMA je vybavena právě tyrkysovým ciferníkem. Prý za to může Clive Cussler, šéf Nation underwater and Marine Agency (Odtud NUMA), jíž jsou hodinky dedikovány a jejíž logo nesou.

Doxa Numa

Pokud byste o tu nejlepší potápěčskou barvu měli zájem, musíme varovat - bude vyrobeno jen padesát kousků, dalších pět set jich vznikne s ciferníkem v modré. Předobjednávky se přijímají poněkud netradičně přes web, připravte si zálohu 1000 dolarů, po vyrobení doplatíte zbývajících 690 USD. A jak bude vypadat modrá barva na ciferníku? Určitou představu by vám mohla udělat fotka staršího modelu Doxa SUB1000T Caribbean, kde jsme se již s modrou barvou setkali.

Doxa SUB1000T Caribbean

JeanRichard AQUASCOPE

Mezi drahé potápěčské modely můžeme směle počítat Aquascope od švýcarské hodinářské značky JeanRichard. Tu založil nadaný hodinář Daniel JeanRichard už v roce 1681 a patří mezi nejstarší švýcarské hodinářské značky. Model Aquascope navazuje na modely firmy ze zlaté éry šedesátých let. Vybaven je firemním samonátahovým kalibrem JR1000 s rezervou chodu 48 hodin a kmitočtem 28800 kmitů za hodinu. Černý leštění ciferník je krytý konvexním bezbarvým antireflexním safírovým sklíčkem a obousměrně rotující lunetou. Aby se luneta neposunula samovolně, zajišťuje ji korunka na pozici devět, tu je třeba vyšroubovat a teprve pak lze pohybovat lunetou i v protisměru. Ocelové pouzdro o průměru 44,5 milimetrů je satinováno. Vodotěsnost modelu je do 300 metrů. Řemen je z černé nebo bílé teletiny dle barvy provedení ciferníku. Cena je cca 120 000 Kč.

JeanRichar Aquascope

JeanRichard Aquascope

Helson Shark Diver

Zajímavým modelem pro ty, kdo potřebují kvalitní, ale levné hodinky, je Helson Shark Diver. Málo známá firma založená před několika lety potápěčskými a zároveň hodinářskými nadšenci vyrábí v Hong Kongu, ale klasickými hodinářskými postupy a z přiznaných materiálů. V případě modelu Shard Diver jde o ušlechtilou ocel použitou pro pouzdro (průměr 45 milimetrů) i tah. Strojkem je opět osvědčená ETA 2824-2, řada úprav zajišťuje vodotěsnost do 2000 metrů tlaku: heliový ventil, šroubovaná korunka, tlusté safírové sklíčko, uvnitř antireflexní. Zajímavostí je také zvláště vysoká odolnost magnetickému poli až do 70 000 A/m. Luminiscenčním materiálem je také superluminova. A cena? 700 dolarů včetně mezinárodního poštovného. A protože, co potápěč, to názor na barevné provedení, k dispozici je jich opravdu slušná řádka. A pokud by vám i toto bylo drahé, dalších 150 dolarů ušetříte, pokud se rozhodnete pro stejně provedené hodinky osazené mechanickými samonátahovými strojky Miyota 8251.

Helson Shark Diver

Helson Shark Diver

Arctos Elite SEKM Black-Wave - 2000m Diver

Příjemný model nabízí německý hodinář Arctos. U nás málo známá firma byla založena v roce 1923 jako WEBER & AESCHBACH, importovala švýcarské hodinové strojky a vsazovala je do svých hodin. Za druhé světové války byla jejich továrna vybombardována, firma se ale zdvihla z mrtvých a v roce 1947 se přejmenovala na Arctos.

Arctos SEKM heliový ventil

Toliko historie. Nyní přítomnost modelu Arctos Elite SEKM Black-Wave. Pouzdro se blíží soudkovému půdorysu, zpevněná ocelová konstrukce má pomoci vyrovnat se s vysokými tlaky a vytvořit robustnější nárazuvzdorné hodinky. Pouzdro o průměru 45 milimetrů je černěno technologií PVD a osazeno strojkem ETA 2824, který si Arctos upravil. Při vodotěstnosti do 2000 metrů je samozřejmostí opět tlustší safírové sklíčko, heliový ventil i šroubovací korunka. A zkratka SEKM v názvu? Ta pochází z názvu Spezialisierten Einsatzkräften der Marine - specializovaných jednotek německého námořnictva. Těm má také sloužit. Cena je 2000 dolarů za verzi černěnou PVD, pokud vystačíte s kartáčovanou ucelí, ušetříte 200 dolarů. Za zvláště podařené je použití superluminova i na otočné lunetě, kde je kombinace modrého světla superluminovy a černého pouzdra nepřekonatelnou.

Arctos SEKM

Rheinmeister 1000m

A v Německu zůstaneme, jen se přesuneme z Pforzheimu do Kolína nad Rýnem. Další příjemný a neotřelý model přináší německý hodinář Rheinmeister. Model 1000m má být odolný tlaku vody do 1000 metrů hloubky, je vybaven strojkem ETA 2892-2, safírovým sklíčkem o tloušťce 4 milimetry (tedy silným), ocelovým pouzdrem o průměru 43 milimetrů a koženým řemenem. Za pozornost stojí především provedení pouzdra a lunety, silný důraz je opět kladen na čitelnost a to zejména ve špatných světelných podmínkách. Vyrobeno bude 150 kustů a cena je 1980 euro, což na druhou stranu není nijak málo.

Rheinmeister 1000m

Rheinmeister 1000m

Superluminova podsvícení Rheinmaster 1000m

SCHAUMBURG WATCH Lindburgh & Benson Aquamatic III

A do třetice německá provenience. Tentokráte v podobě značky s dlouhým jménem SCHAUMBURG WATCH Lindburgh & Benson. Ta má ve své nabídce pro potápěče řadu Aquamatic, ve které nabízí modely jak do 500 metrů, tak do tisíce i dvou tisíc metrů tlaku vodního sloupce. My se zastavíme u modelu Aquamatic III, jenž v pohledném pouzdře z černěné oceli nabídne jak onu pětistovkovou voděodolnost, tak volitelně chronometr s certifikací COSC, což už tak obvyklé není. Pouzdro má průměr 44 milimetrů, tloušťku 15 mm, kryje jej safírové sklíčko s antireflexní úpravou. Strojkem je mechanický samonátahový Sellita SW20 s rezervou chodu 38 modin. Zvláštností je vnitřní luneta, kterou lze posouvat pomocí druhé korunky. Standardně jsou hodinky černěné PV technologií se silikonovým tahem, variantně jsou v nerez provedení s ocelovým tahem. Cena by se měla vejít do 1000 euro.

SCHAUMBURG WATCH Lindburgh & Benson Aquamatic III

Mido Ocean Star Captain IV

Další letošní novinkou do hlubin je Mido Ocean Star Captain IV. Jsou to jednoduché, klasické sportovní potápěčské hodinky, které neurazí ani ve společnosti a nízká cena je dána použitím nemodifikovaného samonátahového kalibru ETA 2836-2. Pouzdro hodinek má průměr 42,5 milimetrů, tloušťku 12 mm a kryto safírovým sklíčkem bez antireflexní úpravy. Na výběr je slušivý černý kaučukový tah, který bych doporučil, podtrhuje charakter hodinek, nebo tah kovový. Hodinky jsou vybaveny červenou vteřinovkou, datumovkou a ukazatelem dne v týdnu a samozřejmě, jak se na potápěčský model sluší, také jednosměrně otočnou lunetou, která umožní odpočet doby ponoru. Vodotěsnost je udávána do 200 metrů tlaku vodního sloupce, takže hodinky jsou vhodné spíše pro rekreační potápění, protože tlak vody se zvyšuje pohybem v ní, takže lépe je nebrat hlouběji, než do padesáti - sta metrů, to ale řadě potápěčů postačí a odolnost při ponoru je zde více než vyvážena cenovkou 880 dolarů. Ostatně, pokud by vám nestačilo 200 metrů a toužíte také nezbytně po heliovém ventilu korigujícím přetlaky heliové směsi při hloubkové potápění, můžete zvážit další letošní novinku Mido All Dial Helium Valve Diver. Ta je testována na 300 metrů tlaku a ve stejné funkční výbavě přijde na 1200 dolarů.

Mido Ocean Star Captain IV

Kadloo Ocean Deux Mille

Švýcarská značka Kadloo je známá tím, že oprašuje úspěšné vzhledy jiných. Ovšemže ty, jejichž patenty vypršely, takže nejde o padělky, navíc na ně hrdě lepí svou Swiss Made značku. K dobru nechť jí slouží to, že se v poslední době snaží přidávat něco nového a to nejenom nižší cenovku, ale i obměny v léty prověřených řešeních.

Nejinak tomu je u Ocean Deux Mille, u jehož pouzdra na první pohled cítíme jistou inspiraci modelem Planet Ocean. Ovšem, jak jméno napovídá, hodinky jsou řešeny pro voděodolnost do dvou tisícovek metrů tlaku vodního sloupce, což rozhodně není běžná hodnota. Ocelové pouzdro má průměr 45 milimetrů, je osazeno samonátahovým nemodifikovaným kalibrem ETA-2824-2 a heliovým ventilem, pokud byste to s potápěním mysleli smrtelně vážně. Safírové sklíčko je samozřejmostí, stejně tak superluminova pro podsvícení ručiček a indexů. Zajímavá já hra s barvou na jednostranně otočné lunetě sloužící k odměření délky ponoru a také na minutové ručičce. Pokud by vás zajímala cenovka, pohybuje se kolem 1000 euro, což je na takto osazené hodinky slušné.

Kadloo Ocean Deux Mille

Podobně koncipovaný model s chronograf na kalibru Valjoux 7750 a vodotěsností do 200 metrů je dostupný o pětset euro dráže.

Kadloo Chrono

Nevybrali jste si? Zenton vám udělá hodinky online

Ano, pokud jste si nebrali a chcete si zahrát na hodináře online, Zenton spustil možnost konfigurovat si své hodinky online. V tomto případě jde o potápěčský model M45, který si můžete přizpůsobit v internetové aplikaci svým požadavkům. Základem Zenton Diver M45 je osvědčený kalibr ETA 2824-2 a hlavní charakteristikou je vodotěsnost do úctyhodných 2000 metrů tlaku vodního sloupce doplněno o heliový ventil. Pouzdro má průměr 45 milimetrů, o světlo se v hlubinách bude starat superluminova na ciferníku, ručkách a otočné lunetě. Cena bez poštovného je 888 dolarů.

Zenton M45

Zenton M45




62 Komentářů k tomuto článku