Audemars Piguet Royal Oak

Audemars Piguet Royal Oak

3. září 1651 byl skotský král Karel II. Stuart poražen vojsky Olivera Cromwella v bitvě u Worcesteru. Při následném úniku mu život zachránil vzrostlý dub, v jehož koruně se ukryl. Strom byl pojmenován „Royal Oak“. Stejné jméno neslo později osm lodí britského námořnictva, i nejznámější hodinky Audemars Piguet.

Vydáno 23. 9. 2010, autor redakce

Poznámka: Dne 22.9.2010 byl v Praze oficiálně otevřen butik Audemars Piguet. Na adrese Pařížská ulice č. 5 naleznete prodejní prostory s nezaměnitelnou atmosférou i širokou nabídku hodinek této manufaktury.

Potomek královského dubu v Boscobel House (zdroj: Wikipedia)

Nabídka švýcarských hodinek dnes čítá stovky značek a tisíce modelů. Pouze necelou dvacítku z nich lze označit přívlastkem „kultovní“.  Hodinky Audemars Piguet  Royal Oak si toto označení bezesporu zaslouží. Kromě historického prvenství, vysoké kvality zpracování, originálního designu a jména významé hodinářské značky nabídnou také poutavý příběh.

HMS Royal Oak z roku 1862 (zdroj: Wikipedia)

V historii hodinářského průmyslu je pouze několik okamžiků, které můžeme označit za skutečné historické milníky. Vynález švýcarského krokového mechanismu, první vodotěsné hodinky, sériová výroba strojků s automatickým nátahem a zejména rozvoj quartzových hodinek. Quartzová časoměrná zařízení si během šedesátých let našla cestu z laboratoří do praktického života. Ke konci šedesátých let se ale rozhořel konkurenční boj o zmenšení quartzových strojků na velikost umožňující sériovou výrobu náramkových hodinek. Éra klasických mechanických hodinek se tak zdála být u konce i s ohledem na výpravy člověka na Měsíc a opojení lidstva „kosmickou technologií“.

Pravděpodobně v té době si management tradiční švýcarské hodinářské manufaktury Audemars Piguet začal uvědomovat nutnost změny. Bylo jim jasné, že quartzová technologie umožní masovou výrobu levných a velmi přesných hodinek i v zemích, kde hodinářské řemeslo nemá delší tradici. Z hodinek se tak stane zboží, které se místo oprav bude vyhazovat. Další vývoj dal těmto úvahám za pravdu. Východisko z této blížící se pohromy bylo jediné – značka Audemars Piguet musí, věrna tradicím, představit poctivě vyrobené, vysoce kvalitní mechanické hodinky ovšem s moderní tváří a robustní konstrukcí. Jinými slovy – vytvořit zcela novou kategorii hodinek, která dostatečně upoutá pozornost a ukáže veřejnosti, že i v sedmdesátých letech je řada důvodů ke koupi kvalitních hodinek.

Designu hodinek se ujal známý hodinář Gerald Genta. Nové hodinky pojmenované Audemars Piguet Royal Oak byly představeny v roce 1972. Značka Audemars Piguet tak byla  první švýcarskou značkou s počátkem v devatenáctém století, která představila luxusní sportovní hodinky a povýšila ocel na luxusní materiál. I jiné hodinářské značky stejné kategorie vyráběly své základní modely z oceli. Ale právě manufaktura Audemars Piguet prvně použila ocel na svůj stěžejní model, vybavila jej svým nejlepším kalibrem AP 2121 a nechala si za něj patřičně zaplatit.

Audemars Piguet Royal Oak z roku 1972/73 s kalibrem 2121 (zdroj:www.sothebys.com)

Luxusní sportovní hodinky se tak staly hlavní tváří značky Audemars Piguet. O dvacet let později, v roce 1992, byly představeny hodinky Audemars Piguet Royal Oak Offshore, které opět posunuly hranice toho, jak mohou vypadat hodinky tradiční luxusní značky. O dalších dvacet let později, v roce 2012 bude zahájena výroba prvního potápěčského model této značky…..ale nepředbíhejme. Vraťme se do roku 1972 a prozkoumejme, proč bylo představení hodinek Audemars Piguet Royal Oak tak revoluční.

První ryze potápěčský model manufaktury:
 Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver

Historie luxusních sportovních hodinek
Před rokem 1972 existovaly luxusní hodinky a sportovní hodinky jakožto dvě zcela odlišné kategorie hodinářských produktů. V průběhu padesátých let převládaly hodinky s ručním nátahem a nízkou vodotěsností pouzdra. Kategorie sportovních potápěčských hodinek pro širší skupinu zájemců tehdy v podstatě neexistovala. Výrobci Rolex, Blancpain či Omega sice postupně začali vyrábět potápěčské hodinky, významná část počáteční produkce byla ale určena pro profesionální potápěčské firmy, případně pro ozbrojené složky. Až první polovina šedesátých let přinesla rozvoj sériové výroby hodinek s automatickými strojky a druhá polovina šedesátých let zase relativně širokou nabídku sportovních a potápěčských hodinek pro veřejnost.

Kdo ale toužil po sportovních hodinkách od hodinářského domu kategorie Haute Horlogerie, měl smůlu minimálně do roku 1972, kdy právě značka Audemars Piguet představila první luxusní sportovní hodinky – již zmíněný model Audemars Piguet Royal Oak.

Gerald Genta se inspiroval u britského námořnictva nejen při volbě názvu vznikajících hodinek, ale rovněž i tvarem lodních okének osmiúhelníkového tvaru připevněných k trupu masivními šrouby. Originální bylo rovněž použití ušlechtilé oceli na luxusních hodinkách, které v sedmdesátých letech stály stejně jako VW Brouk. Nepsané estetické pravidlo švýcarského hodinářského průmyslu tehdy přikazovalo skrýt všechny strukturální součástky, například spojovací šroubky, pod povrch pouzdra hodinek. Přesně toto pravidlo se Gerald Genta rozhodl porušit. A co více – ze šroubků na lunetě udělat hlavní znak hodinek.

Gerald Genta

Gerald Genta chytře zvolil kombinaci kompaktního pouzdra geometrických strohých linií a řady jemných rafinovaných detailů. Dominantním bodem hodinek je výrazná osmiúhelníková luneta se zapuštěnými hlavicemi šroubů. I další linie základny pouzdra bez nožiček a integrovaného tahu jsou na první pohled geometricky strohé. Při bližším pohledu si ale všimnete řady detailů, které hodinkám dodávají nádech sportovní elegance - jemné boční zaoblení lunety, zkosené boční hrany pouzdra a u většiny modelů jemný číselník s plastickým vzorem.

Kolik různých provedení povrchové úpravy napočítáte?

Směr byl ale vytyčen. Jak později vysvětlil výkonný ředitel Audemars Piguet pan Philippe Merk: „Cílem značky Audemars Piguet je vyrábět hodinky, které vás vždy budou fascinovat svou technickou vyspělostí“ (zdroj Timezone). Právě v řadě Audemars Piguet Royal Oak Offshore se vize výroby technicky fascinujících hodinek naplnila v mimořádné míře, když se značka Audemars Piguet stala průkopníkem použití „karbonu“.

Quincy Jones a Philippe Merk (výkonný ředitel Audemars Piguet)

Beze změny již skoro čtyřicet let
Historicky první model Royal Oak byl osazen kalibrem AP 2121. Navzdory výšce pouhých 3,05mm disponuje strojek automatickým nátahem, ukazatelem data a rezervou chodu 40 hodin. Rotor automatického nátahu je vyroben z 21K zlata a zdoben vyříznutým ornamentem „AP“.


Strojek AP 2121

Hodinky Royal Oak osazené kalibrem AP 2121 mají tradiční přezdívku  "Jumbo" v aktuální kolekci je hledejte pod referenčním číslem 15202. Jedinou výraznější změnou oproti prvním modelům ze sedmdesátých let  je safírový zadní průhled na strojek. Celková výška pouzdra hodinek činí 8mm.

Hodinky Royal Oak s referencí 15202

Pokud vám schází pohled na pádící vteřinovou ručku, zvolte model Royal Oak s referencí 15300. Základní hodinářské komplikace předchozího modelu doplňuje pouze centrální vteřinová ručka.

Hodinky Royal Oak s referencí 15300

Hodinky jsou osazeny strojkem AP 3120 s rezervou chodu velmi příjemných 60 hodin. Výška strojku tentokráte činí 4,25mm, strojek je snadno rozpoznatelný díky masivnímu rotoru z 22K zlata

Strojek AP3120

Audemars Piguet Royak Oak Offshore
Zatímco v roce 1972 překvapila značka Audemars Piguet použitím oceli na luxusní hodinky a vůbec samotnou koncepcí luxusních sportovních hodinek, rok 1992 přinesl svěží závan v podobě XXL sportovních hodinek Audemars Piguet Royal Oak Offshore o průměru pouzdra 44mm. Dnes je tato velikost považována za standard, ale před dvaceti lety?

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph s pouzdrem z karbonu

"Karbon"
České slovo „karbon“ vychází z anglického slovíčka „carbon“ a znamená uhlík. V přeneseném a nepřesném významu se používá i pro označení různých materiálů složených převážně z atomů uhlíku. Základem budoucího pouzdra hodinek je uhlíkové nanovlákno. Jedná se o tenké vlákno obsahující převážně atomy uhlíku o průměru 5–8 μm. Několik tisíc uhlíkových vláken, která jsou smotána, tvoří společně přízi, která může být vetkána do tkaniny případně použita pro vysokotlaké lisování (což je případ manufaktury Audemars Piguet). Z tkaniny se nejčastěji vytváří tzv. uhlíkové kompozity. V případě uhlíkového kompozitu je jednou substancí uhlíková tkanina a druhou substancí pojivo – například pryskyřice.

Srovnání průměru tmavého uhlíkového nanovlákna se světlým lidským vlasem (zdroj: Wikipedia)

Pro zvídavé: kompozit je obecně vzato materiál ze dvou, nebo více substancí s rozdílnými vlastnostmi, které dohromady dávají výslednému výrobku nové vlastnosti, které nemá sama o sobě žádná z jeho součástí. Jedním z nejznámějších kompozitních materiálu je železobeton, kompozit z ocelových drátů a betonu.

Detail povrchu pouzra hodinek Audemars Piguet Royal Oak Offshore Grand Prix Collections pouzdrem z "kovaného karbonu"

Manufaktura Audemars Piguet používá pro výrobu součástek z uhlíkových nanovláken vysokotlaké lisování a výsledný slisovaný materiál označuje jako „forged carbon“. Základem je uhlíková příze tvořená smotanými uhlíkovými nanovlákny s pojivem. Uhlíková příze obsahuje zhruba 76% uhlíku a 24% polyamidu. Celková délka uhlíkových nanovláken, která jsou potřeba na výrobu prostřední části pouzdra hodinek Audemars Piguet Royal Oak Offshore Alinghi Team, je neuvěřitelných 122 km! 

Uhlíková příze se nastříhá na malé kousky, které se vloží do formy. Forma  putuje do pece, další fází je lisování, kdy jsou nahřátá uhlíková nanovlákna lisována pod vysokým tlakem. Celý výrobní proces ovlivňuje řada parametrů, jejichž vhodná kombinace je pečlivě střeženým tajemstvím, které zajišťuje manufaktuře příslušnou exkluzivitu.

Výsledkem lisování je materiál požadovaného tvaru o tvrdosti 626 Vickers. Běžně používaná ocel 904L má tvrdost pouhých 150 Vickers. Jedinou známou nevýhodou tohoto materiálu je jeho relativní křehkost. Poslední výrobní fází je broušení a ořez hran a ploch, které budou sousedit s jinými součástkami hodinek. Tvrdost 626 Vickers vyžaduje nejen řezné a brusné nástroje tvrdosti diamantu, ale i vysoký počet otáček – přesně 80 000 otáček za minutu. 

Strojek hodinek Royal Oak Concept Tourbillon and Chronograph

Z uhlíkových nanovláken lze vyrábět i součástky strojku. Není to jednoduché, ani levné, ale poslouží to jako potvrzení technické vyspělost manufaktury. Příkladem jsou avantgardní hodinky Royal Oak Carbon Concept Tourbillon and Chronograph, kde pouzdro je vyrobeno z kovaného karbonu, luneta, korunka i tlačítka chronografu z technické zirkonové keramiky. Z uhlíkových vláken je vyrobena i základna strojku AP 2895. 

Hodinky Royal Oak Carbon Concept Tourbillon and Chronograph

Proces výroby těchto součástek je mnohem náročnější, protože musí být eliminována přirozená relativní křehkost uhlíkového materiálu. I mikroskopický kousek odloupnutý při nárazu hodinek může negativně ovlivnit přesnost a stabilitu chodu mechanického strojku. Uhlíková nanovlákna se v tomto případě lisují při extrémně vysokém tlaku 7500 N/cm2 a teplotě kolem 2400°C. Výsledkem je materiál s vysokou chemickou i tepelnou stálosti i fyzickou odolností. Při opracování materiálu dochází k minimální elastické deformaci.

Právě fascinace značky „karbonem“ je to, co jí mnozí komentátoři vytýkají. Je pravda, že hodinky s inovativně řešenými ukazateli, s pouzdrem z „kovaného karbonu“, lunetou z technické zirkonové keramiky a základnou strojku z „karbonu“ mají k tradičně koncipovaným hodinkám poměrně daleko. Nicméně i součástky těchto high-tech hodinek jsou přesně dle tradice do detailu propracované.

 Diskuse ke článku

Autor: Martin Šafránek

Zdroje fotografií: Pokud není uvedeno jinak, tak Audemars Piguet




Komentáře nejsou povoleny