Nové zastoupení Jaeger-LeCoultre

Nové zastoupení Jaeger-LeCoultre

Špičku švýcarské hodinářské produkce tvoří méně než deset značek, ale pouze jedna z nich,  manufaktura Jaeger-LeCoultre, se může pochlubit více než třemi sty padesáti patenty a více než tisícovkou různých hodinkových strojků vlastní konstrukce – výsledkem více než stopadesáti let intenzivního vývoje.

Vydáno 4. 10. 2010, autor redakce

Klenotnictví Dušák a manufaktura Jaeger-LeCoultre navazují na svou historickou spolupráci z let 1998-2002. Dnešním dnem je veřejnosti přístupná trvalá prodejní expozice hodinek Jaeger-LeCoultre v prestižních prostorách Klenotnictví Dušák v ulici Na Přikopě 17.

HISTORIE MANUFAKTURY JAEGER-LECOULTRE
Rod LeCoultre založil nejen hodinářskou dílnu, ale o několik desítek let dříve i vesničku Le Sentiner v údolí Vallée de Joux. Zde byla založena rodem LeCoultre nejprve kovárna a roku 1833 i hodinářská dílna, která produkovala ozubená kolečka a další součástky pro ostatní hodinářské značky. Dnes je údolí prestižním centrem švýcarského hodinářského průmyslu, ale v devatenáctém století zde byly životní podmínky velmi tvrdé. Údolí bylo po celou dlouhou zimu odříznuté od světa. Pokud chtěli řemeslníci i hodináři přežít nebo dokonce prosperovat, museli s omezeným množstvím materiálů vyrobit technicky vyspělejší hodinky než jejich konkurenti z jiných hodinářských center.

Právě v těchto náročných podmínkách dokázal Antoine LeCoultre v roce 1866 seskupit jednotlivé řemeslníky pod střechu první hodinářské manufaktury v údolí Vallée de Joux a tak položit základy dlouhé historie výroby hodinek, která se vždy vyznačovala důrazem na intenzivní vývoj nových materiálů, postupů a mechanismů.

Antoine LeCoultre

Součástky, které se v hodinářské dílně vyráběly pro ostatní hodináře a později i pro vlastní hodinky, byly natolik dokonalé, že tehdejší měřicí přístroje nedokázaly změřit jakoukoli jejich nepřesnot. To bylo jedním z důvodů, proč v roce 1844 Antoine LeCoultre sestavil přístroj schopný změřit nepřesnost pouhé tisícíny milimetru – tedy jeden mikrometr. Schopnost velmi přesně změřit součástky a odhalit i nepatrné nepřesnosti byla zcela zásadní konkurenční výhodou. Roku 1870 totiž manufaktura začala s výrobou hodinových strojků s pokročilými hodinářskými komplikacemi. Důležitá byla nejen přesnost výroby, ale také přísná výstupní kontrola, která musela mít k dispozici velmi přesné měřicí přístroje.

Přístroj schopný změřit 1 mikrometr z roku 1844

Na počátku devadesátých let devatenáctého století manufaktura vyráběla na 156 různých druhů kalibrů mnohdy s funkcemi mechanického chronografu nebo repetice.

Historické hodinkové strojky

Roku 1903 se Jacques-David LeCoultre setkává s Edmondem Jaegerem, který jej dokázal nadchnout myšlenkou výroby nových ultra-tenkých hodinkových strojků dle jeho konstrukce. O pouhé čtyři roky později je představen kalibr Jaeger-LeCoultre Calibre 145, nejtenčí strojek na světě. Rok 1929 přinesl další úspěch v miniaturizaci mechanických strojků. Pod označením Jaeger-LeCoultre Calibre 101 manufaktura vyrobila jeden z nejmenších hodinkových strojků s obdélníkovou základnou o rozměrech pouhých 14 x 4,8 x 3,4mm složený z 99 součástek.

Jaeger-LeCoultre Calibre 101

Roku 1928 byly zkonstruovány první hodinky Atmos, které později hodináři manufaktury vylepšili a začali vyrábět. Tyto hodiny není potřeba natahovat – jejich strojek je poháněn kolísáním teploty okolního vzduchu. Pokaždé, když teplota stoupne či klesne o jeden jediný stupeň Celsia, mechanismus je schopen uložit dostatek energie k zajištění chodu a funkcí těchto hodin až po dobu 48 hodin. Srdcem mechanismu je hermeticky uzavřená kapsle plněná plynem – když teplota stoupá, plyn expanduje a rozšiřuje jí, když teplota klesne, je to naopak. Každá tato změna vede k natažení hlavního pérka hodinového strojku. Spolupráce, která začala vývojem a výrobou ultratenkých hodinkových strojků vyústila roku 1937 v oficiální zrod značky Jaeger-LeCoultre.

Hodiny Atmos

Manufaktura Jaeger-LeCoultre by se nemohla odkazovat na svou bohatou historii, kdyby její historické úspěchy byly dnes již nepoužitelnými muzejními exponáty. Kolekce hodinek Atmos i převážně dámské modely osazené kalibrem Jaeger-LeCoultre 101 jsou nedílnou součástí nejen aktuální kolekce ale také trvalé prodejní expozice této značky v prostorách Klenotnictví Dušák.

JAEGER-LECOULTRE REVERSO
Co má společného herec Val Kilmer ve filmu Batman navždy, Pierce Brosnan ve filmu Aféra Thomasse Crowna i Christian Bale ve filmech Batman začíná a Temný rytíř? Nenápadné hodinky s obdélníkovým pouzdrem - Jaeger-LeCoultre Reverso. Originální konstrukce otočného mechanismu umožňuje snadno a rychle otočit hodinky kolem své osy a uchránit tak citlivé sklíčko hodinek a číselník proti poškození například při hraní pola. Ostatně právě tato oblíbená sportovní kratochvíle britských koloniálních důstojníků v Indii stála za zrodem těchto hodinek, které poprvé spatřily světlo světa v roce 1931.


Hodinky Jaeger-LeCoultre Reverso Grande Date

Řada Reverso zahrnuje mnoho dámských i pánských modelů. Ačkoliv převažuje nabídka spíše společenských hodinek, v nabídce je možné nalézt i ryze sportovní modely na kaučukovém tahu osazené mechanickým chronografem s automatickým nátahem - hodinky Reverso Squadra Chronograph GMT Black. Nabídka hodinářských komplikací je široká - ukazatel data ve formátu BIG date, rezerva chodu 8 dní s příslušným ukazatelem, měsíční fáze, chronograf i mnoho variací na ukazatel času v jiné časové zóně.

Za vrchol současné kolekce Reverso lze považovat dva modely, které si blíže představíme v dalších částech textu. První z nich, hodinky Reverso Grande Complication À Triptyque, byly představeny při příležitosti výročí 75 let od zrození modelu Reverso v roce 1931. Typický otočný mechanismus pouzdra poskytuje prostor pro tři číselníky hodinek, které tak mohou přehledně prezentovat skutečně úctihodné množství funkcí. Tři číselníky tak sjednocují  civilní, hvězdný a věčný čas. Výsledkem je celkem 18 komplikací a 6 patentů. Žádná jiná hodinářská firma na světě nedokázala vymyslet, navrhnout a vyrobit takto důmyslné hodinky.

Reverso Grande Complication À Triptyque

Reverso Grande Complication À Triptyque

JAEGER-LECOULTRE DNES
Manufaktura Jaeger-LeCoultre je dnes vnímaná jako výrobce hodinek kategorie Haute Horlogerie, jehož filosofií je posouvat hranice komplexnosti hodinek a množství jejich funkcí. To, co mnohdy konkurenční výrobci považují za vrchol složitosti svých výtvorů a hranice svých možností, hodináři v manufaktuře Jaeger-LeCoultre hodnotí jako „slušný standard“. Kolekce pánských hodinek zahrnuje nejen oblekové hodinky, ale také modely odolávající i velmi náročným podmínkám - sportovní a potápěčské hodinky Jaeger-LeCoultre Master Compressor, které zdobí například zápěstí vítěze v Le Mans Series 2009 Jana Charouze.

Hodinky závodníka Jana Charouze:
Master Compressor Extreme World Alarm

Pod tajuplným názvem „Gyrotourbillon“ se skrývá mechanismus sférického tourbillonu, který je nově složen ze dvou klecí vzájemně svírajících úhel 90°. Výsledkem je nejen efektivněji eliminace vlivu zemské gravitace na přesnost hodinek, ale zejména uchvatná podívaná, o čemž se můžete přesvědčit i na webových stránkách manufaktury. V řadě Reverso je touto hodinářskou komplikací osazen strojek Jaeger-LeCoultre Calibre 174, složený ze 373 součástek s rezervou chodu 50 hodin. Bezproblémový chod komplikovaného mechanismu zajištuje 58 rubínových ložisek.

Detail hodinek Reverso Gyrotourbillon 2

Kolik hodinářských značek se dnes může pochlubit náramkovými hodinkami složenými ze 1300 součástek? Pod skromným označením Hybris Mechanica À Grande Sonnerie se skrývají hodinky, které jsou schopny zahrát nejdelší plnou melodii Westimsterské zvonkohry a jako doplněk nabídnou věčný kalendář a tourbillon. Vizuální stránka číselníku je rovněž působivá – jednotlivé ukazatele jsou umístěny v různých úrovních číselníku.

Hybris Mechanica À Grande Sonnerie

VYBRANÉ MODELY NÁRAMKOVÝCH HODINEK

Master Compressor Chronograph 2

  • Pouzdro z oceli, průměr 41,5mm
  • Černý číselník, luiminiscenční indexy a ručky
  • Strojek Jaeger-LeCoultre 751 s automatickým nátahem, chronografem a ukazatelem data (277 součástek)
  • Cena 202 500,- Kč

 

Grande Reverso 976

  • Pouzdro z oceli, 30x48,5mm
  • Stříbrný číselník s giloší, modřené ručky
  • Strojek Jaeger-LeCoultre 976 s ručním nátahem, mimostředná vteřinová ručka (151 součástek)
  • Cena 145 800,- Kč

 

Reverso Duetto Duo (dámská verze)

  • Pouzdro z oceli, luneta zdobená 64 diamanty
  • Světlý číselník zobrazuje domácí čas, černý číselník (po otočení) zobrazuje čas v jiné časové zóně
  • Strojek Jaeger-LeCoultre 854/1 s ručním nátahem, 180 součástek, mimostředná vteřinová ručka, každá strana číselníku zobrazuje čas v jiné časové zóně
  • Cena 213 300,- Kč.

VYBRANÉ MODELY HODINEK ATMOS

Atmos Classique

  • Povrchová úprava rhodiováním
  • Hodinová a minutová ručka
  • Strojek Jaeger-LeCoultre 560 (207 součástek)
  • Cena 118 800,- Kč

Atmos Classique Phases de lune

  • Povrchová úprava rhodiováním
  • Hodinová a minutová ručka, měsíc a měsíční fáze
  • Strojek Jaeger-LeCoultre 562 (231 součástek)
  • Cena 153 900,- Kč

Atmos Classique

  • Povrchová úprava zlacením
  • Hodinová a minutová ručka
  • Strojek Jaeger-LeCoultre 560 (207 součástek)
  • Cena 118 800,- Kč

Atmos Classique Transparente Phases de lune

  • Povrchová úprava strojku rhodiováním
  • Hodinová a minutová ručka, měsíc a měsíční fáze
  • Strojek Jaeger-LeCoultre 564 (231 součástek)
  • Cena 224 100,- Kč.

 

Bez ohledu na počet komplikací mají všechny hodinky Jaeger-LeCoultre společnou bohatou historii, manufakturní strojky vlastní výroby a velmi kvalitní provedení. Z vašich hodinek Jaeger-LeCoultre se tak budou těši i vaši následovníci.

Diskuse k tématu

Zdroj textu: tiskové materiály Klenotnictví Dušák, zdroj fotografií: Jaeger-LeCoultre




Komentáře nejsou povoleny