Martin Brož připravuje vlastní kolekci

Martin Brož připravuje vlastní kolekci

Menší hodinářské ateliéry i jednotliví hodináři, kteří ročně vyrobí pouze několik desítek hodinek pod svým vlastním jménem, se těší celosvětově vzrůstající oblibě. Česká scéna byla donedávna adekvátně zastoupena pouze ateliérem Luďka Seryna. Blýská se však na lepší časy, protože svoji první kolekci brzy představí dva hodináři...

Vydáno 14. 10. 2010, autor redakce

Prvním z nich je Martin Brož, který už pěknou řádku let provozuje malé hodinářství v centru Prahy v Pasáži Alfa na Václaském máměstí a také internetový obchod leteckehodinky.cz. Příznivci leteckých mechanických hodinek zde naleznou širokou nabídku modelů švýcarské značky Epos nebo německého výrobce Hanhart. Výměna řemínku, tahu nebo baterky zde není žádný problém, stejně jako opravy a kompletní renovace vintážních hodinek mnoha značek – Prim, Omega, Tag Heuer, Eterna, Seiko a řady dalších.

Portfolio služeb se časem rozrostlo i o solitérní výrobu hodinek na zakázku. Zákazník dodal svůj návrh, na základě kterého se navrhlo a vyrobilo pouzdro, číselník i ručky. Úpravou procházel i strojek. Strojky s automatickým nátahem ETA 2824 či ETA 2892 dostaly ručně vyřezávaný či gravírovaný rotor z drahého kovu, zpravidla s monogramem budoucího majitele hodinek. Už zde bylo možné vypozorovat tendenci k výraznému zdobení strojků včetně používání PVD povlaků mnoha odstínů, což se posléze stalo jedním z poznávacích rysů připravované vlastní kolekce.

Zakázková výroba má ale jednu nevýhodu – požadavky zákazníků na vzhled hodinek a provedení jednotlivých detailů nemusí být vždy v souladu s přísnými pravidly estetiky, natož s estetickým cítěním odborné veřejnosti. Pokud chtěl Martin Brož zaujmout i je, bylo nutné připravit vlastní kolekci. Její základní koncept byl jasný – pánské společenské hodinky lehce zvětšeného průměru osazené strojky s ručním nátahem. Větší plocha číselníku i povrchu strojku poskytne dostatek příležitostí předvést kvalitu své práce, produkce bude omezena na nejvýše několik desítek kusů, vybrané modely budou vyrobeny pouze v jednom exempláři. Plánovaná jsou i pouzdra ze zlata či stříbra, jejichž prototypy jsem měl možnost vidět.

Podoba budoucích hodinek dostala konkrétní obrysy na letošním veletrhu Hodinky a Klenoty, který se konal ve dnech 30. 9. – 3. 10. 2010. Zde byly představeny dva modely, na které se nyní podíváme podrobněji. Oba modely jsou předprodukčními vzorky, které slouží pro testování použitých technických řešení a získání zpětné vazby na vzhled i zpracování hodinek. Z tohoto důvodu ještě nemají oficiálně přiřazený modelový název. Jedno je však jisté - všechny do budoucnosti vyrobené hodinky budou vyrobeny pod značkou „Martin Brož Praha“.

První prototyp zaujme spojením hodinového a vteřinového kruhu do tvaru číslice osm a jejich barevným i vertikálním oddělením od zbytku číselníku. Kontrast bílého číselníku s černým tampónovým tiskem a modřenými ručkami zajišťuje velmi dobrou čitelnost navzdory menšímu průměru. Okrajové části číselníku jsou z plátu pružinové oceli potažené šedým PVD povlakem s lehkým metalickým efektem. Tisk samotného číselníku je už ve stádiu prototypu dostatečně kvalitní, pochvalu si zaslouží provedení názvu hodinářského ateliéru, které připomíná vývěsky obchodů z první republiky – stručné, jasné a bez zbytečných rušivých prvků.

Dominantním prvkem hodinek je jednoznačně číselník, jednoduché oblé pouzdro o průměru 42 mm zde tvoří pouze doplněk. Na linie pouzdra a hladké lunety navazuje jemně klenuté sklíčko. To je zatím bez antireflexní vrstvy, není ale problém na přání dodat hodinky i s antireflexní vrstvou. Uvnitř hodinek tiká upravený strojek ETA 6498. Úpravou prošla nejen vizuální stránka, došlo rovněž k posunu hodinové a minutové ručky mimo střed číselníku. Povrch strojku je ozdoben černým PVD se kterým kontrastují mosazná ozubená kola i modřený labutí krk. Ručně šitý kožený pásek byl vyroben ve známém kožedělném ateliéru Šíma.


 

Druhé hodinky patří do kategorie jednoruček. Minutová i vteřinová ručka zde chybí, čas ukazuje pouze modřená hodinová ručka. Po obvodu číselníku je umístěno dvanáct klasických větších indexů, menší indexy indikují čtvrthodiny a nejmenší indexy interval pěti minut. Půlhodiny jsou indikovány malou tečkou nad příslušným indexem. Na hodinkách tak lze po krátkém nošení přesně odečítat čas s přesností na 5 minut, což je pro běžnou orientaci v čase více než dostatečné. Ke snadnému odečítání času přispívá i malý vnitřní číselník se zrcadlově převráceným potiskem. Prodloužená ručka pak ukazuje čas na vnějším a vnitřním číselníku zároveň.

Hodinky jsou osazeny strojkem ETA 6497 s ručně rytými můstky a modřenými natahovacími koly. Rytí nezapře drobné nepřesnosti – charakteristický rys ruční práce. Do budoucnosti se můžeme těšit i na zjemnění některých ornamentů a jejich postupné zmenšování.

Celkový dojem: Prototypy hodinek se jednoznačně povedly. Martin Brož nyní čeká hodně práce – dopracování jednotlivých detailů hodinek a následně jejich uvedení na trh. Budeme mu držet palce.

 Odkaz na diskusi

Autor textu i fotografií: Martin Šafránek




Komentáře nejsou povoleny