MeisterSinger Granmatic

MeisterSinger Granmatic

MeisterSinger, tato mladá firma si již získala slušné renomé v hodinářském světě. Založil ji v roce 2001 německý designér Manfred Brassler. Všechny hodinky se svým nezaměnitelným stylem hlásí k minimalistickému pojetí vzhledu vycházejícímu z německého Bauhausu. Firma za krátkou existenci získala mnoho ocenění v různých soutěžích např. Red Dot Design, Good Design, iF Desing, atd. I když tvůrčí tým pochází z Německa, hodinky se vyrábějí ve Švýcarsku. Zřejmým důvodem je to, že mohou nést ceněné označení swiss made.

Vydáno 21. 11. 2010, autor Kamil

Známější a typičtější jsou pro firmu jednoručkové modely hodinek, my se ale zblízka podíváme na tříručkový model Granmatic. Jak napovídá název, jedná se o hodně velké hodinky o průměru přes půl decimetru. Podobný model s názvem Scrypto se vyrábí v pro někoho nositelnějších velikostech 43 a 38 mm. Granmatic není pro každého, chce to opravdu větší ruku. Pro představu obvod mého zápěstí kolísá mezi 19 a 20 centimetry. I přes značnou velikost se hodinky nosí celkem příjemně, pohodlně se vejdou pod rukáv bundy nebo saka, dokonce i košile.

Hodinky jsou dodávány v papírovém boxu rozumné velikosti běžné knihy. Uvnitř najdeme návod, leštící utěrku a kožené cestovní pouzdro. Hmotnost hodinek je s koženým řemenem 155 gramů. Pouzdro v kombinaci leštěné a broušené nerezové oceli má, řekl bych, klasické tvary a vyvážené proporce, výška 14 mm, průměr úctyhodných 52 mm bez korunky. Ta je je šroubovací o průměru 10 mm s logem firmy. Závit jde velmi přesně a lehce. Po vyšroubování umožňuje první poloha ruční nátah, druhá seřízení data a třetí hacking (na český výraz sekundostop si pořád nějak nemůžu zvyknout) a nastavení ruček. Jak je ostatně dostatečně známé u použitého kalibru ETA 2824-2. Číselník je hladký, černý s natištěnými čísly, indexy a ostatními nápisy. Potisk je velmi čistý a precizní. Rovněž precizní, až s německou dokonalostí je lícování všech ruček s indexy. Ručky a indexy jsou v bílé barvě bez luminiscenční vrstvy. Velmi oceňuji nejen vkusné a nerušící zakomponování datového okna na číselníku, ale i jeho čitelnost díky zobrazení tří číslic.

Samostatnou kapitolu by si zasloužilo impozantní lehce vypouklé safírové sklo s výrazným vnitřním antireflexem, jehož průměr je 44 mm. Bezpochyby bude nezanedbatelnou součástí celkové ceny hodinek, která se například v Chronoshopu přibližuje 34 tisícům korun. Dýnko hodinek není standardně šroubovací se zářezy, nýbrž je přichyceno šesti samostatnými šroubky, zaručujícími vodotěsnost 100 metrů. Dodávaný černý řemen s bílým prošitím šířky 24 mm odhaduji na hovězinu, je podšitý jemnou světlou kůží, měkký a příjemně se nosí. Trnová spona s logem firmy je z masivního kusu oceli, nevypadá lacině a osobně se mi hodně líbí.

Hodinky jsou dle mého názoru vzhledově vyvážené, budí zaslouženou pozornost a navzdory celkovým rozměrům se pohodlně nosí. Samozřejmě ne pro každou ruku. Firma MeisterSinger svůj model Granmatic uvádí sloganem “na velikosti záleží”. Jestli je zvětšování jen módním trendem nebo se jedná o trvalejší záležitost, ukáže až budoucnost. Ale i hodinářské firmy dlouho odolávající větším průměrům pouzder se začínají přizpůsobovat. Takže čas nám ukáže...

Text a foto: Josef Khol



|

3 Komentářů k tomuto článku