Montblanc Timewalker

Montblanc Timewalker

V minulých článcích jsme si přiblížili psací potřeby Montblanc i kolekci hodinek Montblanc z kategorie Haute Horlogerie. Dnes si představíme poněkud dostupnější hodinky ze standardní kolekce Montblanc Timewalker.

Vydáno 12. 1. 2011, autor redakce

Pod značkou Montblanc se vyrábí úžasné hodinky, ať už se jedná o hodinky dvou tváří Montblanc Metamorphosis, originálně pojatý chronograf Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph či ručně vyráběné hodinky z kolekce Montblanc Villeret 1858. Protiváhou k ručně vyráběným strojkům z ateliéru ve švýcarském městečku Villeret je cena pohybující se ve stovkách tisíc korun. Za touto cenou se skrývají nejen originální hodinářské komplikace i jejich seskupení, ale také nadprůměrný podíl ruční práce včetně úprav vlásku setrvačky a zejména striktně omezená produkce 1, 8 nebo 58 hodinek, či maximálně 288 strojků jednoho typu.


Strojek z kolekce Montblanc Villeret 1858

V hodinářských dílnách Montblanc v městečku Le Locle a Villeret rozhodně ví, jak navrhnout a vyrobit úžasné hodinky kategorie Haute Horlogerie, které budou příznivce kvalitních mechanických hodinek ještě dlouho pronásledovat v divokých snech. Jedna otázka však zůstává nezodpovězena. Dokáže Montblanc excelovat i v cenově dostupnější střední třídě hodinek, kdy je v rámci skromnější osobní kolekce prostor pouze pro jedny jediné kvalitní hodinky? Pro její zodpovězení jsme si k důkladnému testování zapůjčili tři časomíry z kolekce společenských hodinek Montblanc Timewalker.


Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph

Technické údaje hodinek Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph: Kalibr MB R200 s automatickým nátahem a rezervou chodu 72 hodin / 292 součástek / chronograf monopusher, ukazatel data, druhého časového pásma, indikátor dne a noci / pouzdro o průměru 43mm z oceli nebo bílého či růžového zlata / vodotěsnost 30 m

První dojmy: Až nečekaně moderní vzhled
Pokud se podíváme pouze na „papírové“ parametry a cenový štítek hodinek Montblanc Timewalker, lze je suše zařadit mezi časomíry střední třídy postavené na standardně pěkně zdobených ETA strojcích. Součástí hodnocení je ale také design, kvalita zpracování i vnímání značky hodinářskou komunitou i veřejností a rázem zde máme hodinky, které výrazně vyčnívají z řady svých „papírových konkurentů“. A obstojí i v cenovém srovnání. Významnou devizou hodinek Montblanc Timewalker je právě jejich výrazný a originální design. Nemusíte se tedy obávat x-té variace na téma letecké hodinky z druhé světové války, reinkarnace číselníku ze starých kapesních hodinek ve standardním pouzdře, které používá dalších třicet švýcarských značek, či zvětšeného historického modelu s nevyrovnanými proporcemi.


Montblanc Timewalker Chronograph

Montblanc se rozhodl vyrobit elegantní hodinky pro každodenní nošení, které v sobě nezapřou rafinovanost, ani lehce futuristický vzhled, což u tak tradiční značky, jakou Montblanc je, vyžadovalo nemálo odvahy. Některé detaily hodinek, například kombinaci indexů a číslic na číselníku, sice naleznete i u jiných výrobců, ale takto podařený a na dálku snadno rozpoznatelný celek s futuristickým nádechem však nikoliv. O snadné rozpoznání značky hodinek se postará i tradiční černo-bílý znak na korunce.


Montblanc Timewalker Chronograph

Některé zahraniční recenze označují hodinky anglickým slovíčkem „sporty“, což lze přeložit jako hodinky se „sportovním duchem“. Recenzovaným časomírám Montblanc Timewalker však sluší spíše anglické označení „casual“, tedy hodinky vhodné pro formální i neformální příležitosti. Ať už z domova vyrážíte v obleku a kravatě, či po vzoru Steva Jobse v černém roláku a Leviskách, výběrem tradičního černo-stříbrného provedení „Timewalkerů“ nemáte šanci šlápnout vedle. Světle béžové provedení číselníku se zlatými indexy se ale hodí spíše pro věkem starší.


Montblanc Timewalker GMT Automatic

Pokud shrneme dojmy z prvního setkání: vzhled hodinek Montblanc Timewalker působí neotřele a svěže, je překvapivě moderní a přitom zcela praktický – běžný i měřený čas se na hodinkách odečítá jedna radost. Pokud máte plnicí pero či manžetové knoflíčky Montblanc stejné barvy, budou společně tvořit podařenou kombinaci.

Pod lupou
K datu vydání článku uvádí webové stránky Montblanc.com celkem 16 kombinací materiálů i provedení číselníků. Ocel či růžové zlato je možné kombinovat s černou či bílou keramickou lunetou a korunkou, k dispozici jsou i dvě extravagantnější provedení s lunetou zdobenou diamanty. My ale zůstaneme u původního zadání – cenově dostupných elegantních hodinek pro každodenní nošení. Na testování byly tedy z butiku Montblanc zapůjčeny tři modely Montblanc Timewalker s ocelovým pouzdrem: dva chronografy lišící se barvou číselníku a GMT model s černým číselníkem. První z dvojice testovaných chronografů měl černý podklad číselníku a stříbrné indexy a ručky, druhý chronograf naopak světlounce béžový podklad číselníku a zlaté indexy a ručky.


Montblanc Timewalker Chronograph

V Le Locle se nespolehli pouze na neotřelý vzhled číselníku, který by mohl být usazen ve „standardním“ pouzdře, ale věnovali nemálo času a energie návrhu pouzdra, které hodinky výrazně odlišuje od běžné konfekce svojí nápaditostí. Při prvním pohledu na hodinky podvědomě nacházíte geometrické tvary, stačí ale lehký boční nadhled, geometrické tvary zmizí a vynoří se oblé linie pouzdra. Ano na hodinkách není jediná rovná linie, pouze plynule navazující křivky. Tvar pouzdra bez nožek připomíná tvarem kámen ze hry curling (pro neznalé: curling je zimní obdoba kuliček, při kterém dvojice hráčů pobíhá kolem oblého pohybujícího se kamene a třením zahřívají led, aby lépe a dále klouzal po ledu)


Montblanc Timewalker Chronograph

Pouzdro o průměru 43 mm (u GMT verze o 1 mm menší) dodává hodinkám lehce maskulinní vzhled, jeho velikost je ideálním kompromisem mezi dostatečnou prezentační plochou číselníku, o kterém bude řeč později, a pohodlným nošením. Hodinky z kolekce Montblanc Timewalker nejsou ani nemají být nenápadným doplňkem, který je decentně skryt pod manžetou košile, na zápěstí jim sluší více prostor, který dokáží plně využít. Snadno rozpoznatelný číselník i jednoduché ale výrazné linie pouzdra budou úspěšně odolávat módnímu zubu času po dlouhé desítky let. I lidé z vašeho okolí, kteří se jinak o hodinky vůbec nezajímají se tu tam optají.

Montblanc Timewalker Chronograph

Kombinace extrémně jednoduchého vrchního podhledu a rafinovaných bočních křivek je konzistentní, nemáte pocit, že by konkrétní křivka pouzdra či provedení nožky nezapadalo do celkového pojetí lehce futuristických casual hodinek. Jedna drobná subjektivní výtka k pouzdru by se ale našla. Přílišné množství leštěného kovu, na kterém jsou snáze vidět otisky prstů a další nečistoty.

Když už jsme v úvodu článku upozornili na korunku, sluší se poznamenat, že ji zdobí jednak logo Montblanc a po obvodu také textura drobných čtverců, které zajišťují snadnou manipulaci s korunkou. Korunka není šroubovací, je ale samozřejmě osazena O-ring těsnícími kroužky.


Montblanc Timewalker GMT Automatic

Návrhářům hodinek se podařilo navrhnout číselník, který je proporcionálně vyvážený a zajišťuje nejen snadnou čitelnost, ale zaujme také svým stylovým moderním nábojem. Zkoumavému oku jistě neujde, že číslice jsou stejně vysoké jako široké. Nemálo chronografů trpí sníženou čitelností v důsledku přílišného množství informací prezentovaných na číselníku. Montblanc se naštěstí „uhlídal“ a omezil rušivé textové vjemy na na minimum.


Montblanc Timewalker GMT Automatic

Nápisy „Chronograph“, „GMT“ a několik dalších detailů je zvýrazněn červenou barvou, což vzhled jinak šedočerného číselníku rozsvítilo. Pochvalu si u GMT verze hodinek zaslouží i decentní stupnice druhé časové zóny, která nijak nenarušuje odečítání aktuálního času. Kvalita číselníku, ruček i tisku je bez jakýchkoliv připomínek.


Montblanc Timewalker Chronograph

Všechny ručky, samozřejmě včetně těch, které zobrazují chronograf, a hodinové indexy jsou leštěné. Design provedení ruček i arabských číslic na číselníku je moderní, vzbuzuje lehce futuristický dojem. Pochvalu si zaslouží způsob uříznutí číslice 6 i inteligentně umístěný ukazatel data na pozici 4. Ukazatel data je tak prezentován v jiné rovině, než indexy a číslice, což napomáhá k perfektní přehlednosti číselníku. Při velikosti pouzdra a použití standardního ETA strojku by jeho začlenění na pozici „3“ narušilo skvělou symetrii číselníku. I GMT verze hodinek má inteligentně umístěný ukazatel data, tentokráte na pozici „6“.


Montblanc Timewalker GMT Automatic

Kožený pásek z krokodýlí kůže je nečekaně silný, větší tloušťka pásku společně se zvětšenou leštěnou sponou svými proporcemi odpovídají průměru pouzdra 43 mm a opticky pouzdro zmenšují. Na sponě nalezneme vygravírovaný nápis „MONTBLANC“, její boční profil respektuje styl dutých nožek pouzdra. Pásek je k pouzdru a ke sponě připojen pomocí šroubků nesoucích logo značky.


Montblanc Timewalker Chronograph

Chronografy jsou osazeny strojkem na bázi ETA 7750, GMT verze hodinek strojem ETA 2893. Oba dva strojky jsou pěkně zdobené rhodiováním, modřenými šroubky i ženevskými pruhy. Strojky jsou od výrobce pečlivě seřízeny, denní odchyka činí zanedbatelných pár vteřin a defakto se udržuje v mezích standardu C.O.S.C. Strojek Eta 7750 je charakteristická hlučnějším pohybem rotoru automatického nátahu, v recenzovaných hodinkách Montblanc Timewalker se rotor pohyboval nadprůměrně tiše. Stejná péče, jaká byla věnována zevnějšku byla tedy věnována i vyladění standardních strojků.


Montblanc Timewalker Chronograph

Shrnutí
Pokud hledáte nenápadné společenské hodinky menšího průměru, kolekce Montblanc Timewalker pro vás asi nebude tou pravou volbou. Pokud ovšem hledáte značkové kvalitní hodinky neotřelého designu, které vás budou ve vhodné míře reprezentovat, jsou jakékoliv hodinky z této kolekce ideální volbou. Pokud píšete perem této značky, je nákup hodinek skoro povinností.

Hodinky Montblanc Timewalker GMT Automatic, plnicí pero Montblanc Starwalker

Technické údaje k hodinkám Montblanc Timewalker GMT Automatic: Kalibr Montblanc 4810/405 (ETA 2893) s automatickým nátahem, ukazatelem data a času ve formátu 24 hodin a druhé časové zóny, rezerva nátahu 42 hodin / ocelové pouzdro o průměru 42 mm / černý číselník / černý řemínek z aligátora / vodotěsnost 30m

Technické údaje k hodinkám Montblanc Timewalker Chronograph: Kalibr Montblanc 4810/502 (ETA 775X) s automatickým nátahem, chronografem, ukazatelem data, COSC certifikace, rezerva nátahu 46 hodin / Pouzdro o průměru 43mm z oceli nebo 18k zlata / řemínek z aligátora / vodotěsnost 30m

Butik Montblanc v Praze je provozován společností Carollinum.

DISKUSE


Text a fotografie: Martin Šafránek




Komentáře nejsou povoleny