Pozor na nelegální kopie!

Pozor na nelegální kopie!

Dovolím si zveřejnit srovnání pravých a sprostě okopírovaných hodinek Casio GW-9200 Riseman. Berte to jako varování, že s nelegálními kopiemi se lze setkat u hodinek všech cenových kategorií, nejenom z oblasti HH (haute horlogerie – vysoké hodinařiny), ale i relativně levných digitálek.

Vydáno 1. 3. 2011, autor Kamil

Casio Riseman jsou známé a velmi oblíbené hodinky, krátký popis některých funkcí volně cituji z recenze člena „tomsoyer“ v diskusním fóru:
"Hodinky působí velice kvalitním a bytelným dojmem, vše pasuje jak má, plasty a všechny nápisy jsou přesné a čisté. Bytelnému vzhledu napomáhá minerální sklo a kovové detaily - sensor, tlačítko osvětlení a hlavičky křížových šroubů držících pásek a ochranu dýnka. Dobře promyšlené je tvarování pásku, které umožňuje cirkulaci vzduchu a díky tomu se pod hodinkami nepaří ruka ani při sportovních aktivitách - to je pro mě také velice důležité a napomáhá to dobrému pocitu z nošení hodinek. Teploměr - funguje překvapivě dobře a přesně, pro přesné měření je potřeba mít hodinky mimo ruku jinak je sensor ovlivňován teplem ruky a zvedá teplotu o několik stupňů, dále je třeba říci, že sensor není nějak rychlý a ustálení na nové teplotě několik desítek minut trvá. Barometr - měří atmosférický tlak a zobrazuje jej hodnotou na displeji i ve formě grafu v kulatém displeji. Full auto el light - automatické podsvětlení celého displeje. Power Saving - pokud je zapnutý hodinky přejdou do tohoto režimu a vypne se displej, všechny funkce sensoru, stopky a timer. Tough Solar - dobíjení solární energii přes fotovoltanické články kolem celého displeje. Stav nabití baterie je zobrazován. Casio uvádí tyto hodnoty pro plné nabytí baterie: venkovní přímé slunce 5 minut, přímé slunce za oknem 24 minut, denní světlo za oknem nebo venku za mraky 48 minut a vnitřní umělé osvětlení 8 hodin."

Naproti tomu levná kopie (zřejmě původem z Číny) neumí téměř nic. Respektive umí to, co nejlevnější digitálky z tržnice - datum, čas, jednoduché stopky a alarm. I cena odpovídá, dají se pořídit za tři stovky. Z přiložených fotografií je jasně vidět, že kvalita kopií je žalostná. Horší jsou použité plasty, o vodotěsnosti se dá víc než pochybovat, některá tlačítka a senzory jsou jen na ozdobu, jiné je i označení na dýnku, atd.

Považujte tento článek za pokus o osvětu, naše i zahraniční servery se hemží nelegálními kopiemi a začátečník nebo hodinkově nepoznamenaný může lehce naletět. A existují i mnohem podařenější kopie. Pro podrobnější informace doporučuji příslušné vlákno v diskuzním fóru. Jistě se najdou i tací, co si podobné šmejdy kupují vědomě, jak se s tím sami srovnají je jejich věc a opět bych citoval z pravidel diskuzního fóra: Fake je to, co zneužívá ochranné známky a patenty. Ostatní "inspirované" hodinky jsou na osobním pohledu - někdo snese více, někdo méně, každý má hranici nastavenou jinak.

Ještě dovětek pro nerozhodné, na všech srovnávacích fotografiích jsou originální Casia nalevo a nelegální kopie napravo. Po srovnání a nafocení hodinek pro tento článek, byly originální hodinky vráceny majiteli (čímž děkuji členovi sect) a kopie neboli faky byly zničeny přejetím koly osobního automobilu, což jsem bohužel nestihl zdokumentovat.

Text: Josef Khol a fórum Chronomag
Foto: Josef Khol




11 Komentářů k tomuto článku