Zodiac Oceanaire

Zodiac Oceanaire

Zima už to definitivně vzdala, zdá se. Čeká nás jaro a pak už klepe na dveře léto. Chystáme sérii článků o potápěčských hodinkách i když opravdoví potápěči používají spíše quartzové náramkové computery. A pro začátek zalovíme v mělčích vodách, čímž chci naznačit hodinky za celkem přijatelnou cenu.

Vydáno 13. 3. 2011, autor Kamil

Počátek značky Zodiac se uvádí v roce 1882, kdy Švýcar Ariste Calame založil svou hodinářskou dílnu, i když patentovat značku si nechal až v roce 1908. Další historie značky je velmi bohatá s několika vlastními kalibry do kapesních a později náramkových hodinek. Asi nejznámější řadou hodinek jsou SeaWolf, které jsou jedny z nejdéle vyráběných potápěčských hodinek na světě. Jejich nepřetržitá produkce začala v padesátých letech minulého století a pokračovala 20 let s více jak třiceti modely.

V roce 1997 firma Zodiac zbankrotovala. V následujícím roce koupila značku a všechny její patenty a ochranné známky americká společnost Genender International, Inc., od které značku v roce 2001 koupil její současný vlastník Fossil, Inc. Fossil je společnost především známá v oblasti oblečení a doplňků, vlastní mimo jiné značky Burberry, Emporio Armani a další. Hodinky produkuje i pod vlastním názvem v levnějším segmentu, nicméně prémiovou a vlajkovou značkou je Zodiac. Ale i pod produkcí a distribucí hodinek jako Diesel, Armani Exchange, DKNY, Philippe Starck nebo Adidas je podepsán Fossil.

Asi největší popularitu si v oblasti "divers" hodinek získal model Oceanaire. Základní řada byla v provedení nerezového pouzdra s kaučukovým řemenem nebo ocelovým tahem v barvách číselníku černé a oranžové. Díky velkému zájmu se postupně přidávaly další barevné varianty číselníku v modré, bílé, žluté či šedé a černé číselníky s oranžovými nebo modrými indexy s černým PVD pouzdrem a kaučukovým řemenem v barvě shodné s barvou indexů. Číselné označení je ZO8001 až po ZO8011, myslím tím řadu s automatickými strojky.

Osobní zkušenost mám s modely ZO8001 (nerezové pouzdro, černý číselník), ZO8002 (nerezové pouzdro, oranžový číselník) a ZO8006 (černé PVD pouzdro, černý číselník s oranžovými indexy). Začnu stručným technickým popisem. Pouzdro nerezová ocel, případně PVD úprava s průměrem 45 mm bez korunky, výška 15,5 mm, rozteč nožek 24 mm. Vodotěsnost 200 m, sklo safírové s antireflexem. Ocelový tah nebo kaučukový řemen s jazýčkovou sponou. Strojek automatický s frekvencí 3 Hz, 21600 kyvů za vteřinu, datumovka, zastavení vteřinovky, vlastní kalibr.

Ještě malou vsuvku k in-house kalibru. Fossil Group vlastní značku Zodiac a rovněž vlastní výrobce strojků Claro-Semag. To, že kalibr CL-888 je vlastně upravený Sea-Gull ST16 se swiss vláskem a jedním rubínem navíc, se hojně diskutovalo na zahraničních hodinkových fórech a je to víceméně jasné, jen Zodiac to nerad přiznává. Ale pokud při výrobě dodrží specifikace pro "swiss made", což si nepochybně pohlídá, má plné právo k použití. Také se málo ví, že Fossil už v roce 2001 koupil a převzal tři menší švýcarské firmy z oblasti Bienne k získání zdrojů a výrobních schopností nezbytných k výrobě swiss made hodinek.

Samotné zpracování hodinek je na velmi slušné úrovni. Strojek bude asi celkem spolehlivý, neměl jsem s žádným problémy, přesnost byla u všech do deseti vteřin denně. V některých diskuzích se uvádí trhaný pohyb vteřinovky, já jsem se s ním u hodinek nesetkal. Pouzdro je masivní, ale díky prohnutí sedí i na menší ruce, líbí se mi kombinace broušené oceli na pouzdře a leštěné na lunetě. Jednosměrná luneta se otáčí s přiměřeným odporem, dělená je po minutě prvních patnáct a dále po pěti minutách. Luminisceční bod na 12 je zřetelný a dobře svítí.

Zajímavým prvkem na číselníku je vějířovité zvýraznění prvních patnácti minut shodně s lunetou. Všechny číselníky, které jsem měl, byly precizně zpracované s efektním nerezovým nebo černým orámováním indexů. Logo Zodiac na 12 a nápis pod ní neruší, je celkem decentní a velikostí přiměřený k proporcím číselníku. Stejně tak neruší označení pohonu strojku a vodotěsnosti nad 6 vyvedené v barvě indexů. Oceňuji částečně skeletonové ručky s výraznou luminiscencí a i datumovka na pozici 4 zapadá do celkového designu číselníku a je dobře čitelná. Celková svítivost hodinek je nadprůměrná a u všech modelů, s kterými jsem se setkal, svítily ručky o něco více než indexy. Sklo je mírně vypouklý safír s nenásilnou antireflexní vrstvou, zřejmě jen vnitřní.

S ocelovým tahem mám jen krátkou zkušenost, není špatný, ale kvalitou mě nezaujal. Naopak kaučukové řemeny s logem firmy jsou hodně příjemné na nošení, také díky počátečnímu pevnému tvaru od pouzdra, čímž kopírují ruku. Šířka 24 mm u pouzdra a 22 mm u spony odpovídá velikosti hodinek. Spona je broušená nebo černá PVD s nápisem Zodiac, dobře tvarovaná a spolehlivě drží. Příjemnou maličkostí je zakončení kaučukového řemene malým hrbolkem, takže se poutko neposouvá po ruce.

Celkový dojem z hodinek je pozitivní, použil bych osvědčený výrok "za málo peněz hodně muziky". Katalogová cena je dost vysoká, ale na Ebay se dají Zodiac Oceanaire koupit za nižší ceny a i na zahraničních hodinkových fórech se občas objeví v prodeji mírně použité hodinky za poloviční ceny oproti novým. Díky různým typům pouzdra a široké škále barev číselníků a řemenů by si měl vybrat každý, já sám je mohu jen doporučit. Ideální hodinky na léto, řekl bych.

Text: Josef Khol
Foto: Josef Khol a internet
Zdroje: watchuseek a Chronomag fórum




27 Komentářů k tomuto článku