První postřehy – Baselworld 2011

První postřehy – Baselworld 2011

Opět jsme zorganizovali malou výpravu hodinkových nadšenců do Mekky světové hodinařiny, švýcarského Baselu. Přináším pár základních a stručných postřehů, další články budou následovat.

Vydáno 29. 3. 2011, autor Kamil

V Baselu nás přivítalo krásné, téměř jarní počasí, skoro všechno kvete, Švýcaři jsou příjemní a ohleduplní. Jeden malý příklad. Jsme tři členové Chronomag fóra, na zastávku přijíždí autobus městské dopravy, chceme si koupit jízdenku v automatu. Ten nejdřív nebere bankovky, pak některé platební karty, nakonec se nám povedlo zakoupit tři jízdenky. Celé to trvalo nějaký čas, po celou dobu na nás řidič autobusu čeká, cestující neprotestují, všichni se usmívají.

Veletrh je samozřejmě na obvyklém místě, návštěvníků hodně, krize pominula. Alespoň v hodinařině určitě. Zdá se mi více lidí, možná i více vystavovatelů, nemilou záležitostí je zdražení vstupného z obvyklých 50 na 60 SFr. Ještě trochu čísel. Vystavovatelů hodinek je 627, šperků 736, přidružených oborů 529. Pokud jde o rozdělení na kontinenty, 1206 vystavovatelů je z Evropy, 522 z Asie, 85 ze Severní Ameriky a 79 z ostatních světadílů. Celková výstavní plocha je 160 tisíc metrů čtverečních.

Převládající dojem z hlediska návštěvnosti veletrhu jak u normálních návštěvníků, tak u zástupců médií nebo i z řad dealerů, které jsem potkával na stáncích jednotlivých firem, je zřetelný nárůst návštěvníků z asijského kontinentu. Stejně tak rozhovory vedené se zástupci hodinářských značek, ukazují na zvýšení prodejů a novou nebo zesílenou orientaci do Asie, převážně do Číny a Japonska, ale i do ostatních zemí regionu.

Pro pravidelné návštěvníky, kterými se někteří z nás už stávají, je rozmístění jednotlivých hal a umístění hodinářských značek víceméně neměnné, člověk ví kam zajít, kde co hledat a nemusí nachodit dlouhé kilometry. Samozřejmě některé expozice zanikají, nové vznikají, ale stálice hodinářského nebe jsou na stejných místech, mění se jen modely, kolekce, atd. Ale o tom vlastně celý veletrh je.

Tentokrát zbylo i trochu času na město samotné. Basel je starobylé město s bohatou historií, krásnými historickými budovami, se širokou možností nákupů, zábavy, stravování atd. I když podle místních obyvatel jsou v některých podnicích ceny poplatné veletrhu Baselworld, to znamená lehce zvýšené.

Město bylo založeno už Římany roku 44 př. n. l. V 7. století zde vzniká biskupství, po zničení maďarskými nájezdy bylo město na přelomu 10. a 11. století opevněno a od roku 1032 se stává říšským městem. V letech 1431-1449 se zde konal známý koncil a v roce 1501 byl Basel neboli Basilej připojen ke Švýcarsku. Ostatně jeden obrázek mnohdy vydá za celý článek.

Text a foto: Josef Khol



|

2 Komentářů k tomuto článku