Nový Rolex Sky-Dweller s ročním kalendářem a další novinky

Nový Rolex Sky-Dweller s ročním kalendářem a další novinky

S čím přijel do Basileje Rolex? Řada přepracovaných modelů a první model s podporou dvou časových pásem i „skoro věčného“ kalendáře. Na něj se podíváme především.

Vydáno 9. 3. 2012, autor Chronomag

Rolex Sky-Dweller

A protože to je novinka hodná pozornosti, začneme právě u Rolex Sky-Dweller a jeho strojku. Sky-Dweller je vybaven kalibrem 9001, který si nepleťte s Panerai kalibrem P.9001 (nic proti panerajkám!).

Hlavní výhodou kalibru 9001 je roční kalendář. Proč roční? Protože vždy v únoru si jej musíte přeřídit. Roční kalendář automaticky rozlišuje mezi třiceti a jednatřicetidenním měsícem, jenže únor není ani jedno, krom toho je nejisté, zda má 28 nebo 29 dní. A řešit to kolečky není nijak levné, o čemž nás přesvědčují cenovky u hodinek nejrenomovanějších značek nabízejících věčný kalendář. A i ten věčný kalendář se jednou za cca sto až čtyřista let musí seřídit. Rolex se ovšem nezabývá ruční produkcí, ale sériovou výrobou a na ni by kalibr s věčným kalendářem byl přeci jen velké sousto. Navíc přeřídit si datumovku jednou ročně není zase tak velká rána.

Rolex kalibr 9001Rolex kalibr 9001 se samonátahem. Asi vám něco připomíná, podstatný je ale roční kalendář.

Tento patentovaných mechanismus Rolex nazval Saros a okénko s touto roční datumovkou najdete na pozici 3, jak je zvykem. Nu a jak poznáte, jaký je měsíc? Dalším velmi fikaným ukazatelem. Rolex využil toho, že měsíců je dvanáct, stejně jako hodin na ciferníku. A tak index nad ukazatelem hodiny probarvuje černě (pomocí dalšího otočného prstence) a tím indikuje měsíc roku. Příjemné a originální řešení.

Rolex Sky-Dweller celkový pohled

Druhou zajímavostí strojku je ukazatel druhého časového pásma. Oproti běžným GMT modelům není domácí časové pásmo řešeno separátní ručičkou, ale naopak otočným ciferníkem ve středu hodinek, přičemž červená šipka v pozici dvanáct ukazuje, kolik hodin je v domácím časovém pásmu. Je to hezké, efektní a jednoduše čitelné. Lokální čas ukazuje nadále tradiční centrální hodinová, minutová a vteřinová ručička, přičemž přeřizovat lze přidáním či ubíráním hodin bez toho, aby byl ovlivněn ukazatel minut či vteřin.

Rolex Sky-Dweller - detailPovšimněte si černého pruhu nad indexem římské osmičky. Označuje měsíc.

A třetí zajímavostí je samotný způsob nastavování času. Samozřejmě se pro něj používá korunka – ta je šroubovací. Jenže korunkou byste těžko nastavovali takové množství ukazatelů, Rolex si ale zakládá na tom, že jeho hodinky nemají řadu čudlíků. Co s tím tedy? Použít otočný prstenec. Je jemně vroubkovaný, aby se dal nastavovat i v pilotních rukavicích (doporučené jsou spíše ty z jemné teletiny, co se dodávají k Cesně).

 

Prstenec můžete otočit do jedné ze tří ovládacích poloh, čtvrtou polohou je „neutrál“. V nejspodnější polože nastavuje čtyřiadvacetihodinový ukazatel referenčního (domácího) času, kdy ovládáte otočný disk. V prostřední pozici ovládáte hlavní ručičky pro místní čas, posunuje se pouze hodinová ručička, minutová zůstává v pozici, jakou jste nastavili v referenčním čase. Zároveň s tím se při druhém přechodu dvanáctky přestaví datumovka. V nejvyšší pozici (ta před neutrálem) otočný prstenec umožní korunkou nastavovat datum a měsíc. Datum se přičítá či odečítá po jedné, pak překlapne ukazatel na další měsíc a pokračujete v nastavování. Co říct jiného, než bravo, lehčí už je jen synchronizace času přes rádiový vysílač, která se ovšem u mechanických hodinek řeší obtížně.

Verze v růžovém zlatěVerzi v růžovém zlatě hodně sluší krokodýlí pásek, nemyslíte?

Samotné hodinky jsou v klasickém provedení Rolexu, dostupné budou ve žlutém, bílém a růžovém zlatě s ciferníkem odpovídajícím barvě pouzdra. Zatím jsou vybaveny třířadým kovovým tahem typu Oyster se sponou OysterClasp, k dispozici bude později také kožený řemen, který zejména na růžové verzi vypadá velmi zajímavě a pro milovníky čokolády bude jasnou volbou. Průměr pouzdra je 42 milimetrů, vodotěsnost do 100 metrů tlaku vodního sloupce.

Rolex Sky-Dweller nabízené variantyNa obrázku jsou nabízené varianty Rolex Sky-Dweller: žluté, bílé a růžové zlato. Provedení v ušlechtilé oceli je krajně nepravděpodobné, Asie má ráda drahý kov...

Cena modelu Rolex Sky-Dweller ve žlutém zlatě se bude pohybovat kolem 40 000 dolarů, v Evropě tedy lehce pod milionem korun, musíme ale počítat s tím, že jde o model určený především pro asijské trhy, kde Rolex momentálně prožívá boom.

Takhle by mohl vypadat atraktivní model :)Co říkáte na tuhle verzi Rolex Sky-Dweller? Provedení ušlechtilá ocel, NATO pruh. Jde ovšem o lidovou kreativitu fanoušků značky, žádný takový model Rolex v nabídce nemá. Tedy, zatím :)

A co další Rolexky?

Druhou zajímavou novinkou Rolexu je přepracovaný model Datejust II. Pamatujete si, čím se liší Datejust od modelu Datejust II? Ovšemže, je to hlavně průměr pouzdra, které u dvojky vzrostlo z 36 na 41 milimetrů. Zatímco první model se vyrábí od roku 1945 a jeho nazaměnitelným průvodním znakem se stalo kyklopské oko na pozici tři, dvojku přinesl Rolex na basilejský veletrh poprvé v roce 2009, aby tím reagoval na rostoucí zájem o větší průměry pouzder. Zatímco původní Datejust je dnes považován za „unisex“ model, Datejust II je spíše pánský model, čemuž také odpovídají rozdíly ve zdobení a provedení.

Jakou novinku přinesl Datejust II Ref. 116300? Nu, upřímně, je toho vcelku málo, namísto vroubkovaného prstence kolem ciferníku je zde prstenec hladký. Provedení z ušlechtilé oceli a kalibr 3136 pak zůstávají.

Rolex Datejust II s hladkým prstencem

Další drobností je Submariner No Date – jak už asi z názvu plyne, je to model bez datumovky.

Rolex Submariner No Date

A také změna na Yach-Master, který dostal modrý ciferník a sponu Oysterlock na kovovém tahu včetně expanzního systému Easylink, který umožňuje o až pět milimetrů zkorigovat velikost tahu. Rolex tento systém postupně nasazuje u všech kovových tahů.

Ref 116622 Yachtmaster 40 mm blueRolex Yachtmaster Ref 116622 - s modrým displejem

Kam kráčíš

Kam Rolex kráčí? Je vidět ostrá orientace směrem k asijským trhům. Zákazníci v USA a západní Evropě momentálně nejsou nosným segmentem, čemuž odpovídá to, že nový Sky-Dweller půjde podle vyjádření firmy do prodeje především na blízkém a dálném východě. A stejně je tomu i u vzhledového provedení: malé změny se dělají hlavně proto, aby vyhovovaly asijským klientům. Více zdobení, důraz na drahé kovy, výraznější barvy. Taková Cosmograph Daytona v provedení Rainbow s vysázeným prstencem safírů, to by byla pro západní klientelu přeci jenom silná káva, co říkáte?

Rolex Cosmograph Daytona Rainbow

Nakonec ze skupiny Rolexu zaujala v Basileji především „mládežnická“ značka Tudor se svou novinkou Heritage Black Bay. Ale o té až příště. Zatím se namlsejte obrázkem a přemýšlejte nad kontrolní otázkou: je hodinová ručička nových Tudorovek opravdu vyvedena jako palcát?

Tudor Heritage Black Bay

Máme-li zhodnotit letošní novinky Rolexu, pak je třeba připomenout, že model Sky-Dweller budí při osobním setkání významně lepší dojem, než jak by bylo možné očekávat z popisu a fotek. Řešení ovládání je velmi inovativní, příjemné a hodinářům udělá radost, co už udělá radost menší, je cenovka. V milionovém řádu jsou k dispozici hodinky minimálně stejně originální od značky, která je méně profláknutá a v Evropě více signalizuje vyvinutý vkus. Jelikož ale Rolex očekává, že Sky-Dwelleru vyrobí cca 7000 kusů ročně, dá se čekat, že nebude mít problém udat je.



||

4 Komentářů k tomuto článku