In-house Luďka Seryna

In-house Luďka Seryna

V článku se sice budeme bavit o novém modelu, ale nešlo odolat příležitosti společné fotografie tří různých hodinek z různých časových období tvorby Luďka Seryna. Zleva model Carabus, se kterým se krátce seznámíme v článku, vprostřed osobní Luďkovy hodinky a vpravo snad první zakázkové hodinky z dílny mistra Seryna, vyrobené pro známou novinářskou celebritu.

Vydáno 20. 2. 2013, autor redakce

Poslední dobou se začíná objevovat vícero projektů od domácích českých hodinářů, což nelze než pochválit. Významným počinem jsou nové hodinky od Luďka Seryna, který k tradiční ruční výrobě pouzder a číselníků přidal kompletní in-house strojek. Pokud se nepletu, je to první strojek s vlastním návrhem a architekturou vyrobený nezávislým hodinářem v porevoluční historii. Kalibr je označen jako LS2012, takže iniciály autora a rok vzniku.

Strojek má manuální nátah, můstky a některé další součásti jsou samozřejmě ručně dekorované, vlastní konstukce je přizpůsobená tvaru pouzdra.

Hodinky dostaly název CARABUS, v češtině vlastně střevlík. Tento brouk je hojně rozšířený ve střední Evropě. Nejblíže k sídlu firmy v Mohelnici žije Carabus Ullrichi, jehož mosazně-měděné zbarvení pruhovaných krovek nápadně připomíná číselník. Ten je ručně vyráběný s mimostřednou velkou vteřinovkou mezi 9 a 12 s aplikovanými trojúhelníkovými indexy a typickými znaky, jako jsou iniciály LS na dvanáctce a tvar ruček.

Rovněž pouzdro ze 14karátového zlata má pro Luďka Seryna signifikantní duté nožky a je tradičně ruční výroby. Obdélníkový a v tomto případě mírně soudkovitý tvar je příjemný na pohled i ruku. A cena? Zatím se jedná o prototyp, prodejní cenu odhaduji mezi půl až jedním milionem.

 

Autor: roBERT

Foto: Josef Khol

 

 



|

10 Komentářů k tomuto článku