Sinn 6110 Technik

Sinn 6110 Technik

Otcem  značky je Helmut Sinn. Narodil se v roce 1916 a už od mládí snil o tom, že se stane pilotem. To se mu také povedlo, ale bohužel v době, kdy vypukla 2. světová válka, takže  nastoupil do řad Luftwaffe. Při službě se mu nevyhla havárie a byl léčen ve Francii v Paříži Clichy. Poté pracoval jako letecký instruktor. Kromě létání měl další vášeň: hodinky.

Vydáno 10. 3. 2013, autor redakce

Byl spolumajitelem BASI (Bader-Sinn) společnosti založené v roce 1956. Tato společnost produkovala palubní hodiny, ale protože Německo nesmělo v té době mít letecký průmysl, nazýval je Rally hodiny. S rally měl Helmut Sinn do činění více než hodinky. V roce 1953 zvítězil na více než 15000 km  dlouhé   rally Alžír – Kapské město s VW brouk. Po ukončení spolupráce v BASI v  roce 1961 založil další firmu: Sinn Special Uhren Frankfurt am Main. Od počátku se orientoval na praktické a technicky dokonale zpracované hodinky. Sinn prodával hodinky přímo koncovým zákazníkům, tudíž se mu dařilo dodržovat firemní strategii "nejlepší hodinky za nejlepší možnou cenu“. Celá éra Sinnu pod  vedením zakladatele je bytostně spojena s německým leteckým průmyslem. Jeho palubní hodiny byly použity na prototypu letounu Eurofighter a v roce 1985 vše vyvrcholilo výletem modelu 142 S na ruce německého astronauta Reinharda A. Furrera  na vesmírnou misi. Do vesmíru se pak Sinn hodinky podívají ještě dvakrát.

V 70. letech byl model Sinnu 1550 SG dodáván německému Bundeswehru se strojkem Valjoux 230 a tento typ tvoří společně s Heuer 3H jeden ze svatých grálů sběratelů vojenských hodinek. Není moc všeobecně známo, že Helmut Sinn pomohl k rozjezdu jiným hodinářským značkám, např. dnes populární Bell&Ross, založeným ve Francii v roce 1992. Její zakladatelé  Bruno Belamich ("Bell") a Carlos Rosillo ("Ross") – Bell&Ross vyráběli svoje první hodinky u Sinnu, kde Bruno Bellamich také dříve pracoval. Tvrdí se, že prvních 500 hodinek Bell&Ross financoval právě Helmut Sinn. V roce 1994 Helmut Sinn svoji firmu prodává a později se věnuje projektům Chronosport, Guinand a Jubilar. Stále vitální ve svých více než 80 letech. Majitelem Sinnu se stal  Lothar Schmidt, který se narodil v roce 1949 v Neunkirchenu.  V roce 1980 začal pracovat  pro IWC Schaffhausen, kde byl zodpovědný za použití inovativních materiálů při výrobě pouzder. Možná právě tady někdy začíná budoucí vyhraněnost značky Sinn coby hodinek technologicky výjimečných.  Začal zpracovávat titan, platinu, keramiku.  Pod jeho vedením vznikl model IWC Porsche design 2000, pouzdra pro modely da Vinci a grand komplikace. Po roce 1990  se spolupodílel na obnovení slávy společnosti A. Lange & Söhne. S Lotharem začíná nová doba. Pokračuje ve své vizi zavádění nových technických prvků v hodinkách. Jeho modely jsou postupně konstruovány  s ochranou proti vlhkosti, se sklíčky, která zabraňují zamlžení, některé jsou schopny pracovat v teplotním rozmezí -45oC až 80oC.

Pouzdra jsou tvrzená technologií Tegiment, pro Sinn je vyrábí společnost Sächsische Uhrentechnologie GmbH, kterou Schmidt založil společně s Waltrem Frickerem z Pforzheimru. Některá pouzdra jsou vyrobena z německé ponorkové oceli, zvlášť odolné proti mořské vodě.  Strojky Sinn používá ETA v nejvyšší kvalitě a v případě chronografů značně upravované. Kvality hodinek Sinn oceňují také zadavatelé prestižní soutěže Goldene Unruh, kterou některý z modelů  vyhrál již pětkrát.

Samotný model Sinn Technik 6110 je novinkou společnosti pro tento rok. Řadí se do modelové řady klasických hodinek, ale svým inženýrským pojetím bez problémů může plnit roli hodinek pro více příležitostí na denní nošení. Snad jedině k šortkám a tričku k vodě by mi přišly nepatřičné.

Technika je vždy parádní disciplínou značky. Přestože se jedná o spíše formální model, tak hodinky mají WR 100 m a systém D3 těsnění korunky, která je tím pádem odolněji uložena a lépe odolává průniku vlhkosti. Při této vodoodolnosti není šroubovací.  Pouzdro je antimagnetické, o velikosti 44 mm a výšce 10,6 mm. Tyto parametry zaručují velice komfortní nošení v košili. Nelezou přes manžetu. K hodinkám pasují řemeny 22 mm široké. V současné době je nosím na středně hnědém aligátoru, ale vyzkouším i černý a s Ondrou Šímou jsem domluvený na tmavě modré ještěrce. Vzhledem k faktu, že hodinky nepůsobí zcela klasicky, nebál bych se ani karbonu nebo dokonce nějaké sofistikované gumy.  Samotné pouzdro je leštěné s jemným saténem na bocích. Korunka pak broušená s leštěným logem Sinnu. Strojek inženýři ve Frankfurtu upravili z Unitasu 6498-1. Že si na něm dali práci je vidět z fotek,. Co nelze opomenout, jsou úpravy. Unitas má hacking, vyvažovanou setrvačkou Glucydur a systém precizní regulace Triovis. Ciferník je opravdu černočerný a luxusní efekt mu dodává subciferník u vteřinovky, který je upravenýdo podoby slunečních paprsků, moc hezky hází odlesky. Za luminiscenci by se nemusel stydět žádný potápěčský model. Svítí jako blázen. Zajímavým prvkem je všech 60 indexů očíslovaných arabskými číslicemi. Z běžného pohledu to vypadá spíš jako dekorace.

Co závěrem. Líbily se mi dlouho. Tedy přesněji, líbil se mi předchůdce regulátor, ale neměl jsem na něj odvahu. Při prvním pohledu na tříručkový model mi nepřišly nějak unikátní, ale velmi rychle jsem si je oblíbil a byl bych rád, kdyby mi vydržely co nejdéle.  Okolí je vnímá víceméně neutrálně. Na první pohled. Chvíli je ovšem dotyčný má v ruce a zpátky mi je vrací s velkou pochvalou. Možná mi tím lidi chtějí udělat radost, ale věřím, že se ty hodinky prostě musí líbit. Dovolte mi, abych tuhle recenzi věnoval kamarádům z Chronoshopu a především Kubsonovi, který měl se mnou nebeskou trpělivost, když jsem si je vybíral.

Zdroje:
www.sinn.de
www.chronoshop.cz
http://www.jacquesetoile.com/en/technical.html
http://www.watchlounge.com
http://forums.watchuseek.com
http://home.watchprosite.com
http://www.ceasuripentruromania.ro
http://ralphshaberdashery.blogspot.cz
http://watch-wiki.org
http://www.watchtime.ch

Autor foto i textu: Roman Petrzalek



||

2 Komentářů k tomuto článku