Chronoswiss Sirius

Chronoswiss Sirius

Chronoswiss je německá firma vyrábějící švýcarské hodinky. I přes "švýcarský" název se mi vzhledem k historii, fungování a vlastnictví zdají hodinky velmi německé. Firmu založil v roce 1983 Němec Gerd Rüdiger Lang v Karlsfeldu u Mnichova a do roku 2011 byl jejím ředitelem a jediným majitelem. Začátkem roku 2012 vlastnictví firmy přešlo do rukou švýcarských investorů.  Přes 90 % komponentů hodinek Chronoswiss pochází ze Švýcarska, v Německu se hodinky ručně kompletují.

Vydáno 29. 3. 2013, autor redakce

Herr Lang je pověstný svou posedlostí vyrábět dokonalé hodinky jak po technické tak i po estetické stránce. V hodinařině se pohybuje celý život, mnoho let pracoval pro Heuer, který opustil po smrti Jacka Heuera před převzetím firmou Techniques d'Avant-Garde (TAG). Životopis pana Langa je spojený s řadou hodinářských profesí, mimo jiné byl oficiálním časoměřičem olympijských her v Moskvě v roce 1980. Kromě hodinek má ještě jedno velké hobby, a to závody veteránů za volantem svého milovaného Jaguára XK120 z roku 1949. Roční produkce firmy Chronoswiss se pohybuje okolo 7 tisíc hodinek a údajně Gerd Lang osobně kontroluje všechny hodinky před jejich odesláním k distributorům a sám podepisuje certifikát pravosti přikládaný k záruce a návodu na ovládání hodinek.

Mezi hlavní znaky hodinek Chronoswiss patří propracované ciferníky, modřené ručky, pouzdra s vroubkováním (coin edge) a cibulovité korunky. Chronoswiss je také známý svými charakteristickými modely typu regulateur a chronografy se skeletonizovanými strojky. Kromě upravovaných strojků na základě všudypřítomných ETA kalibrů v hodinkách Chronoswiss často tikají historické strojky Enicar a Marvin v exkluzívních úpravách. Ceny hodinek Chronoswiss začínají zhruba na 3 tis. EUR. V posledních letech Chronoswiss představil řadu Sirius, která je o něco méně zdobná než jejich tradiční produkce s cílem oslovit širší okruh zákazníků především v USA a Asii.

Mě hodinky Sirius oslovily hlavně masívním stříbrným číselníkem s velkým subciferníkem mimostředné vteřinovky s jemnými soustřednými kružnicemi, modřenými listovými (feuille) ručkami, a strojkem s manuálním natahováním. Uvnitř hodinek zvolna ukrajuje čas Chronoswiss caliber C.111, který vznikl úpravou strojku Marvin 700. Jedná se o strojek tradičního designu užívaného v kapesních hodinkách o průměru 29,4 mm a výšce 3.3 mm. Chronoswiss mimo jiné zvýšil frekvenci chodu na 21,600 kmitů z původní frekvence 18,000, přidal Glucydur nepokoj, Nivarox spirálu a Incabloc ochranu proti nárazu, část kamenů uložil do zlatých chatonů a strojek ozdobil ženevskými pruhy. Hrany můstků jsou leštěné. Strojek je po všech stránkách old school, nemá totiž hacking. Ocelové pouzdro se podle údajů výrobce skládá z 21 dílů (zdá se mi to nějak hodně) a má v průměru 40 mm a na výšku 7.7 mm. Masívní nožky mají rozteč 20 mm a řemínek drží šroubované stěžejky s výraznými šroubky. Ploché safírové sklíčko z obou stran. V souladu s jednoduchým stylem hodinek je i minimalistický popis dýnka, kde je jen nápis SIRIUS a údaj o voděodolnosti do 30 m. Výrazným prvkem hodinek je cibulová korunka, která krásně padne mezi prsty při natahování. Pouzdro má pro Chronoswiss tradiční tvar "tuna can" s leštěným horním a spodním dílem a svisle broušeným středním dílem s nožkami. Na mechaniky působí hodinky tenkým dojmem a velmi dobře sedí na ruce. Samostatnou kapitolou je číselník z masívního stříbra s modřenými číslicemi 2, 4, 8, 10 a 12 a indexy v podobě modřených "cvočků" na lichých hodinách. Modřené ručky jsou dokonalé, minutová ručka je na konci mírně ohnutá dolů, provedení všech ruček i ciferníku je bezchybné. Půvabný je "ocásek" na vteřinovce, který působí starobyle a současně trochu odlehčuje německy strohý design. Nápisy jsou provedeny střídmě a působí velmi nenápadně.

Hodinky dorazily v krabičce z tvrdého dřeva s dvěma vychytávkami: průhledem na hodinky zakrytým vysouvací destičkou a šuplíkem na papíry. Originální řemen 20/20 mm z krokodýla v tmavě modré barvě je kvalitní, krásně měkký a přitom pevný. Stěžejky jsou rovné, ale řemen je přesahuje částí zaoblenou k pouzdru. Doufám, že podobný řemen dokáže místní mistr vyrobit, myslím si na černý řemen s modrým prošitím. Barva řemenu se trochu tluče se zeleným plyšem, kterým je pouzdro vyloženo. Všechno Herr Lang neuhlídal. Celkově hodinky působí vintážním dojmem, který vytváří především ciferník a relativně dlouhé zahnuté nožky s výraznými šroubky. Provedení je dokonalé, měl jsem v ruce řadu hodinek a kvalita provedení je na úrovni řady IWC Portuguese. Jakkoliv vypadají jako staré hodinky, dokonalým technickým provedením detailů jsou, podle mého, i velmi současné. Věřím a doufám, že to budou na dlouhý čas moje hlavní, nejmilejší a (možná) jediné hodinky k formálnímu obleku.

Můj pocit z hodinek přesně vyjádřil v recenzi modelu Chronoswiss Orea se stejným strojkem na Timezone.com Edward Hahn: "[Hodinky] nemají ukazatel data, natahují se ručně, nemají hacking, nesvítí ve tmě a nemají žádnou fajnovou komplikaci. Nic bych na nich nezměnil."

Autor: Vít Vařeka

Foto: Vít Vařeka a stránky firmy




1 Komentář k tomuto článku