Erhard Junghans Creator Retrograd

Erhard Junghans Creator Retrograd

Když se řekne Junghans, většině z nás se vybaví rádiově řízené hodinky v quartzu. Ale firma má i prémiové řady s mechanickými in-house strojky. Dnes bych rád blíže představil model 028/4650, se kterým jsem měl možnost se seznámit během měsíčního používání.

Vydáno 4. 4. 2013, autor Kamil

EJ_Retrograd_01Určením jsou to společenské hodinky o průměru 42 mm, výšce 12 mm a hmotnosti 85 gramů. Pouzdro je nerezové, sklo safír, spodní s průhledem na strojek, vodotěsnost je základní 30 m. Řemen pravý krokodýlí s motýlovou sponou. Hodinky pohání firemní kalibr J830 s datem a automatickým nátahem.

EJ_Retrograd_03Hodinky zaujmou na první pohled i nehodinkové nadšence, rozložení a uspořádání číselníku je zajímavé a opticky nezvyklé. Pozornost přitahuje hlavně neobvyklá trojitá vteřinovka a výseč číselníku mezi 10 a 2. Která je na rozdíl od bílého podkladu stříbrná a ve stříbrné destičce je i letopočet 1861 ve spodní části odkazující na rok založení. Výseč má tři retrográdní vteřinové stupnice pod sebou 1-20, 20-40 a 40-60. Na což upozorňuje i název modelu, i když s opravdovou retrográdní komplikací nemá mnoho společného. Nápad spočívá ve vteřinové ručce se třemi nestejně dlouhými částmi, každá ukazuje na jiný díl stupnice. Rozhodně je to neotřelý a zajímavý nápad, který hodinkám dodává na atraktivním a luxusním vzhledu.

EJ_Retrograd_06Zbytek číselníku je bílý vrstvený s reliéfnímy indexy po 5 minutách, ostatní minutové indexy jsou přesně a precizně tištěné, stejně jako název a logo na 9. Nenásilně zakomponovaná datumovka je na pozici 3, její chod je hladký, plynulý, plusem je přeskakování data přesně o půlnoci. Všechny ručky jsou stříbrné, lumi je pouze na minutové a hodinové a nesvítí nijak extra. Což ale od společenských hodinek ani neočekávám. Sklo je nepatrně vyvýšené nad okraj lunety, zdá se mi i lehce vypouklé, samozřejmě safírové s vnitřním antireflexem.

EJ_Retrograd_10Safírové bude zřejmě i spodní sklo, nikde v materiálech jsem se ale bližší specifikaci nedočetl. To ukazuje in-house kalibr značený J830, jehož základ a původ bych hledal v bohaté historii firmy. Strojek je automatický oboustranně natahovatelný, zdobený ženevskými pruhy, chod rotoru je příjemně tichý, šroubky modřené. Udáváná rezerva chodu je 48 hodin, v praxi mi vyšla dokonce o pár hodin delší. Přesnost jsem měřil zhruba 8 vteřin do plusu, odchylka byla pravidelná, jistě by šla ještě poladit. Na leštěné nerezové části dýnka jsou obvyklé nápisy.

EJ_Retrograd_07Boky pouzdra jsou na rozdíl od leštěného pouzdra broušené, vypadá to pěkně a elegantně. Na straně naproti korunce je vyrytý poměrně velký a zřetelný nápis Junghans. Korunka na straně druhé je přiměřeně velká nebo spíš malá, lesklá s logem firmy. To je tentokrát klasické, hvězdička s písmenem J, stejně jako na rotoru strojku. Řemínek je decentní z krokodýlí kůže, šířka u nožek pouzdra má nezvyklých 21 mm. Je měkký, podšitý světlou kůží, hladký a příjemný na ruku. Nerezová motýlová spona s nápisem a znakem Erhard Junghans jde trochu ztuha, asi se časem ochodí.

EJ_Retrograd_08Jedinou výtku bych měl k občasné horší čitelnosti, která je zapříčiněná stříbrnými ručkami na bílém podkladu. Týká se to jen určitého osvětlení a určitého úhlu pohledu. Stačí ale pohnout rukou nebo hodinky jemně naklonit a je po probému. Celkový dojem z hodinek mám pozitivní, jsou to elegantní a poměrně luxusně vypadající společenské hodinky. Nosit se určitě dají i k jiným příležitostem. Za zapůjčení děkuji internetovému portálu a prodejně hodinky-junghans.cz.

Text a foto: Josef Khol

 




3 Komentářů k tomuto článku