ZENITH v Baselu

ZENITH v Baselu

Letošní prezentaci firmy Zenith charakterizoval nový stánek (ono se vlastně o "stánku" moc mluvit nedá, u jiné firmy jsme se dozvěděli o ceně kolem 3 milionů SFR a Zenith měl podobný) a marketingová orientace na rekordní seskok Felixe Baumgartnera, při kterém měl na ruce El Primero Stratos Flyback Striking 10th chronograph.

Vydáno 3. 5. 2013, autor Kamil

Chronografy s kalibrem El Primero jsou dostatečně známé, stručně jsme si prohlédli některé nové modely. Velmi známý Striking 10th, měřící na desetiny sekundy, nově doplňuje klasický chronograf ve stejném designu číselníku, od kterého si firma slibuje vysokou a úspěšnou prodejnost.

Asi nejvíc se nám líbila pilotní řada Montre d`Aeronef Type 20. Celou řadu charakterizuje jednotný tvar pouzdra, i když v různých velikostech, cibulová korunka, stejný tvar ruček a arabské číslice ve tvaru známém ze starších kapesních hodinek firmy. Základní komplikací je mimostředná vteřinovka naproti korunce na pozici 9 u velkých modelů doplněná ukazatelem rezervy chodu. Následuje GMT, chronograf, roční kalendář a tourbillon.
Na ruce kolegy je k vidění základní model v nerezové oceli a velikosti pouzdra 40 mm v průměru a výšce 12 mm. Sklo je safírové s oboustraným antireflexem, vodotěsnost 10ATM. Hodinky pohání firemní automatický kalibr Elite 681, rezerva chodu je 50 hodin. Díky velikosti nebo spíš "malosti" ve srovnání s ostatními pilotními modely sedí skvěle na ruce a jsou samozřejmě perfektně čitelné.
Model s ročním kalendářem jsme si mohli prohlédnout v kombinaci pouzdra z titanu a růžového zlata. Tady už je pouzdro poněkud větší, průměr je 48 mm a výška 16 mm. Sklo a vodotěsnost stejné jako předchozí. Automatický kalibr El Primero 4054 je pětiherzový, takže 36 000 kyvů za hodinu. Hodinky jsou díky velikosti přehledné, jak datum na 6, tak den a měsíc na 3 jsou dobře viditelné a sčítač chronografu nad datem i malá vteřinovka na 9 jsou dobře čitelné.
Vrcholem celé řady je chronograf s minutovým tourbillonem. Velikost, materiál a vodotěsnost pouzdra jsou totožné, kalibr je automatický El Primero 4035D. Zajímavé je umístění tourbillonu na jehož obvodu je stupnice ukazatele data. Dva sčítače chrona ukazují 30minutovou a 12hodinovou stupnici. Jakože nemám rád ukousnuté číslice na ciferníku, tady by mi nevadily.
Tourbillon na pozici 11 působí nenásilně, nekřičí na vás "já na to mám", vypadá jako hezky udělaná mimostředka. Přitom odborník nebo hodinkový fajnšmekr okamžitě ví, která bije. Opravdu jedny z nejhezčích hodinek s touto komplikací, které jsem viděl. Mimochodem doporučená maloobchodní cena je 65 tisíc švýcarských franků.


Ano a měli jsme také vzácnou možnost, osahat si Christophe Colomb Hurricane. Tady je tourbillon trojrozměrný, chcete-li 3D, firma Zenith ho ale nazývá gyroskopickým modulem na kontrolu gravitace. Hodinky jsou ve dvou verzích s rozdílným materiálem a podkladem číselníku, každá v limitované edici 25 kusů.
Na obrázcích je model s ručně gilošovaným číselníkem v kombinaci zlato a smalt. Pouzdro je z růžového zlata o průměru 45 mm, výška je necelých 15 mm a 22 mm pokud počítáme s horní i dolní bublinou tourbillonu. Sklo je safírové s antireflexem, vodotěsnost 3 ATM. Rozvržení číselníku dominuje "samoregulační modul kontroly gravitace" neboli turbo v žargonu hodinkových nadšenců. Pod 12 je velký ukazatel hodin a minut, na 9 mimostředná vteřinovka, proti ní ukazatel rezervy chodu. Pod ukazatelem hodin a minut je viditelná specialita tohoto modelu, řetězový převod.
Strojek je El Primero 8805 s ručním nátahem, 53 kameny, rezervou chodu minimálně 50 hodin a skládá se z 354 dílů. Výbornou vychytávkou je podšití řemene z aligátora. Spodní část je z pravého kaučuku, řemen na ruce neklouže a je příjemně měkký. Překlápěcí spona je rovněž z růžového zlata. Rozhodně se jedná o parádní hodinky a ukázku vrcholné hodinařiny.

Ještě bych rád poděkoval velmi milé a příjemné Gundě Eisner za skvělou prezentaci hodinek Zenith. Představení nových modelů proběhlo v přátelské atmosféře, vlastně se za těch pár let už tak trochu známe. Což nebrání profesionálnímu přístupu a odpovědím na naše otázky. Oceňuji i orientaci na hodinařinu a technické podrobnosti a vynechání z našeho pohledu méně zajímavých dámských nebo šperkařských modelů.

Text a foto Josef Khol



||

Komentáře nejsou povoleny