IWC Ii Destriero Scafusia – nejsložitější hodinky na světě

to nejlepší...Těžko říci, jaké hodinky lze označit za hodinky nejlepší, protože skvělost je velmi subjektivní parametr. Lze ale říci, jaké náramkové hodinky jsou nejsložitější. Jmenují se Ii Destriero Scafusia a jejich původcem je moje oblíbená IWC.

Vydáno 29. 11. 2004, autor Chronomag

Těmito hodinkami chtěla společnost oslavit svoje 125 výročí založení a podařilo se jí to prakticky dokonale. Strojek hodinek má 750 částí, všechny ručně a zvláště vyráběné. To je dosavadní rekord. Druhý rekord je v počtu klenotů – těch je celkem 76 a starají se o minimální tření pohyblivých částí v nich usazených. Destriero má celkem 21 funkcí.

bohužel, lepších obrázků je máloKromě ukazatele hodin, minut a vteřin (které bychom asi u hodinek právem čekali), ukazuje Destriero také datum, den, měsíc, rok, desetiletí a století. Další ukazatel se stará o měsíční fáze a prý je to nejpřesnější ukazatel měsíčních fází v náramkových hodinkách. Za 122 let se má se skutečným stavem rozejít jen o jeden den a po této době bude nutno udělat drobné seřízení. Ukazatel zlomků vteřiny může být rovněž použit jako stopky. Největší fajnovostí je ale minutová repetice, která odbíjí v celou hodinu, čtvrthodiny a minuty ve dvou různých znělkách. Právě minutová repetice patří v mechanických hodinkách k mistrovským dílům a IWC se opravdu vyznamenalo.

Obzvláště povedené mělo být sledování těchto hodinek na poslední den roku 1999, kdy se zároveň měnila dekáda, zároveň tisíciletí (odhlédněme od toho, že astronomicky se tisíciletí měnilo o rok později, měsíční fáze a další ukazatele, do toho si uživatel mohl nechat nastavit právě repetici a celé magické datum si pořádně vychutnat i se svými magickými hodinkami.

Mechanismus hodinek kryje ze zadní strany také safírové sklíčko, takže se může majitel hodinek kochat jejich provozem. Některé součástky jsou jen 0,68 mm silné.

Další lahůdkou Destriera je tourbillon, mechanismus kompenzující vliv změn gravitace na přesnost hodinek. Tourbillon v těchto hodinkách váží 0,3 gramu a sestává ze sto částí – to není překlep! Jeho schéma je na obrázku.

  1. Horní část ochranného koše z titanu 
  2. Rovnováha
  3. Můstek krokového ústrojí z titanu
  4. Střední část koše z titanu
  5. Palety
  6. Nepokoj
  7. Jištění před nárazy
  8. Spodní část koše z titanu s pastorkem
  9. upevněné čtvrté kolečko
Schéma Tourbillonu

A nechybí ani rattrapante, druhá vteřinovka uváděná do chodu zvláštním tlačítkem. Rezerva nátahu je 45 hodin.

detail

Hodinky se vyráběly v provedení osmnáctikarátového růžového zlata (někdy se udává 22 karátů) se safírovým sklíčkem a vyrobeno jich bylo jen 125 kousků. Za kolik se prodávaly, nemám ponětí. Snažil jsem se projít hodinářské aukce a nahodit udičku a byl jsem taktně upozorněn, že se snažím zbytečně – už dlouhou dobu se nenašel nikdo, kdo by je prodával.

A tady jsou s průhledem do strojku

Inu, mistrovský kousek…

Na dalším obrázku je platinová verze hodin, která byla rovněž vyrobena, ačkoliv se o tom najde jen málo zmínek.

Demo měsíčních fází

Pokud je vám líto, že Ii Destriero Scafusia už není v prodeji, řešení existuje. IWC je doplnilo svou řadou Da Vinci a Grande Complication. Grande Complication mají jen o stovku součástek méně a roční produkce je 50 kusů, pořadník je momentálně na dva roky, levnější Da Vinci řada se dá sehnat během pár měsíců, protože jsou vyráběny v limitovaných sériích 500 kousků.

Takhle vypadá model Da Vinci Rattrapante v platině.

Da Vinci

A pro srovnání IWC Grande Complication také v platině.
IWC Grande complication

International Watch Co. Ltd., Schaffhausen, Švýcarsko, byla založena v roce 1868. Již od svého založení se IWC specializuje na vytváření stále složitějších strojů, až po nejvýše složité Grande Complication ve velikosti kapesních hodinek. Vyražená značka 'Probus Scafusia' (což ve volném překladu znamená kvalitní výrobky z Schaffhausenu) se stala nezbytnou známkou, oceňovanou velikány tohoto světa. Hodinky IWC nosili bulharský car Ferdinand, papež Pius IX. i Winston Churchill. Od roku 2001 je IWC součástí největšího seskupení výrobců luxusních hodinek Richemont Haute Horlogerie.

To je lahůdka!
 




14 Komentářů k tomuto článku