Kupujeme hodinky pro děti

Takhle se prodávají některé Swatchky - v kufříku pro dětiHodinky jsou vhodný dárek nejenom pro dospělé, ale i pro děti. Děti jsou schopny vnímat a rozlišovat čas již od raného dětství a je vhodné je s hodinkami začít seznamovat od cca čtyř let věku, své první hodinky by měly dostat nejpozději při nástupu do školy, kde už beztak nějaký časový rytmus dodržovat musí.

U nás se bohužel dětské hodinky objevují poskrovnu a je zvykem dávat dětem vyřazené hodinky po dospělých, nebo nějaké levnější a menší hodinky pro dospělé. V západní Evropě je přitom velmi solidní výběr hodinek určených právě dětem, hodinek, jež jsou zábavné, s dětskými motivy a které děti také pobaví. Velké hodinářské firmy jako Swatch mají celé vzdělávací programy pro děti spojené s výukou chápání času.

Vydáno 29. 11. 2004, autor Chronomag

Já sám si pamatuji, jak jsem do školy od rodičů dostal do republiky podloudně propašované hodinky s Asterixem a Obelixem, kde místo vteřinové ručičky běhal do kolečka pejsek Idefix a jak jsem mnoho let dumal nad tím, jak tam může běhat, když není přidělaný na ručičce. Pointa byla samozřejmě v tom, že Idefix byl namalovaný na skleněném kotoučku, který se otáčel celý, takže nebyl vidět. Byl to velmi vděčný dárek…

Na českém trhu takovéhle legrácky nenajdeme a z ručičkových hodinek se budeme muset spokojit s velmi omezeným výběrem.

Pravidla pro výběr dětských hodinek

Předem je ale třeba si říci, že na dětské hodinky se kladou trochu jiné nároky. Tak především musí být odolné, proto se i na ně používá minerální sklo a pouzdro alespoň z hliníku (aby byly lehké). Kvůli redukci váhy se používají textilní nebo kožené řemínky. A prakticky vždy jde o quartzové strojky na baterie, aby děti nezapomínaly hodinky natahovat (přeci nemyslíte, že zde budu prosazovat digitálky, fujho). Také je třeba, aby hodinky odolávaly vodě – když budete děti nutit hodinky sundávat, ztratí je, když neodolají vodě, tak prostě za pár měsíců umřou na utopení. Zejména pro chlapce by voděodolnost měla být pravidlem.

A nakonec je potřeba, aby cena nebyla vysoká, protože děti hodinky rády při tělocviku ztrácí nebo hodinky přijdou k újmě.

Pro mladší děti (předškolní) také počítejme s tím, že hodinky by měly být zajímavé, pestrobarevné, až bych řekl infantilní - ale vkusné.

Swatch a Flik Flak

Flik a Flak ručičkyAsi nejlepší nabídku má tradičně Swatch se svým programem Flik Flak. Flik je velká ručička, Flak ručička malá a na hodinkách jsou vyvedeny v podobě panáčka a panenky. Tento nápad na pojmenování a obarvení ručiček prosazuje Swatch od roku 1987, na jednu stranu je to zajímavé a hodinky jsou většinou pro děti příjemně řešeny, na druhou stranu bych neřekl, že si české děti na toto označení zvyknou a bude lepší používat nějaké přirozenější jako "panáček a panenka". Flik a Flak provedení ručiček nemají všechny dětské Swatch hodinky, zejména pro starší děti už mají běžně byť výrazně provedené ručičky.

Flik Flak hodinky jsou uzpůsobeny pro děti nejenom vzhledem, ale i odolností. Pouzdro je z hliníku, minerální sklíčko odolné poškrábání a hodinky jsou vodotěsné do 30 metrů, vydržet mají i vyprání v pračce do 40 stupňů. Ceny se pohybují od 600 do 2000 Kč a vyrazit pro ně musíte do nejbližšího Swatch shopu. Hodinky jsou často dodávány v nějakém zábavném balení - například v malém kufříčku s přívěskem nebo v kouzelné krabičce, z níž "záhadně" mizí a zase se objevují.

Hodinky Flik Flak se vyrábějí pro několik věkových kategorií, předškolní i školní děti, různé jsou také pro chlapce a holčičky a v barevných provedeních si zřejmě vážně vyberete. Na obrázcích je několik variant, celý katalog najdete na internetu zde. Online prodej u nás jsem nenašel, osobně dětskou řadu Swatch považuji za nejlepší volbu pro menší děti.

Hodinky jsou poháněny baterií. Ty první na fotce mají Flik a Flak ručičky...

SwatchSwatchSwatch

Timex for Kids

Svoji řadu dětských hodinek u nás prodává také Timex. Ten hodinky pro děti dělí do čtyř kategorií: Kid's Analog, Kid's Digital, Kid's Sport a Time Teacher, u nás se bohužel s kompletní produktovou řadou této firmy setkáme zřídka. Digitální hodinky přejdu taktním mlčením – opravdu byste je dětem nemuseli kupovat, i když jsou jednodušší k pochopení...

Klasické qvartzové hodinky Kid's Analog se opět nabízejí v řadě barev a provedení, mají většinou plastová pouzdra (váha versus odolnost) a otěruodolné sklíčko a jsou voděodolné do 30 metrů. Překvapivě ale nejsou v nabídce hodinky s populárními dětskými postavičkami, pouze s neutrálními a barevnými motivy. Ceny dětských Timexek se u nás pohybují kolem 500-700 Kč, jsou tedy levnější, než Swatchky a i tyto hodinky jsou poháněny baterií, odpadá tedy jejich natahování. Nakoupit je můžete v mnoha obchodech s hodinkami nebo online na Timex.cz.

Timex KidsTimex KidsTimex Kid

Prim Junior

Prim JuniorPro školní děti představuje dobrý tip také tradiční česká značka Prim a její produktová řada Junior. Hodinky Prim se pohybují na velmi únosných cenách kolem 500 Kč, mají minerální sklo odolné proti poškrábání, quartzový strojek, bohužel nebývají vodotěsné, jsou odolné pouze proti prachu a stříkající vodě, což může být u dětí problém. Hodinky jsou rovněž bez obrázkového potisku, jsou ale různobarevné, takže se již blíží "dospěláckým" hodinkám a ani větší děti si s nimi tedy neuříznou později ostudu.

Hodinky Prim Junior jsou k sehnání online na Cifernik.cz.

Občas lze i narazit na další pokusy o dětské hodinky, například Jamis, Q&Q a další i méně známé "značky". Osobně bych doporučel držet se těchto tří značek a vietnamským tržnicím se při nákupu hodinek zdaleka vyhnout – je pravděpodobné, že ze Swatch, Timex a Prim hodinek si vyberete na kvalitativně i cenově přijatelné úrovni.

 Poznámka: pokud víte o nějakých dalších dětských hodinkách na trhu, nebo máte nějakou vzpomínku na své hezké hodinky, klidně napište sem do komentářů...




27 Komentářů k tomuto článku