Chronometr versus Chronograf

Upozornil mne jeden čtenář, že pořád do kola používám termíny jako chronometr a chronograf a že není jasné, o co jde. Takže…

Vydáno 12. 1. 2005, autor Chronomag

Chronometr

Chronometr jsou zvláště přesné hodinky. Ačkoliv dneska v době quartzových hodinek není pro každého zcela přesný čas rozhodující, přesto je nepříjemné, když se vám hodinky zpozdí o minutu za den, což u některých mechanických kousků není problém a za měsíc to dělá půl hodinky.

Chronometr jsou velmi přesné hodinky, zpravidla certifikované nějakou důvěryhodnou institucí.

Nejdůvěryhodnější je v tomhle případě certifikát COSC (nebo C.O.S.C - contrôle officiel suisse des chronometres) – certifikát švýcarské kvalitativní kontroly. Tento certifikát se uděluje hodinkám, které mají přesnost chodu -4 až +6 vteřin za den (platí pro průměr ciferníku nad 20 mm), jsou odolné vůči nárazu a přesnost si uchovávají i za proměnlivých teplotních podmínek.

Certifikát se uděluje pro každý jednotlivý konkrétní výrobek, necertifikuje se tedy hromadně jedna modelová řada. To teprve může zajistit kontrolu kvality, na druhou stranu to výrazně prodražuje takové hodinky. To je také důvod, proč jen nejlepší výrobci nechávají certifikovat hodinky tímto certifikátem. Nejvíce certifikátů má tradičně Rolex, pak Omega, Breitling, Panerai, TAG Heuer a Baume & Mercier. Zhruba tři čtvrtiny všech certifikátů jsou vydávány pro značku Rolex. Certifikují se i quartzové strojky, ale podstatně méně a spíše u speciálních hodinek.

Chronograf

Chronograf bych nejspíše přeložil jako stopky. Hodinky vybavené chronografem mají dvě nezávislé měřící soustavy, přičemž jedna ukazuje aktuální čas a druhá odměřuje (=stopuje) jeho kratší úseky, zpravidla na samostatném ciferníku. Hodinky vybavené chronografem obvykle mají na ciferníku tři samostatné ciferníčky odměřující desetini vteřiny a minuty, vteřiny odměřuje velká sekundová ručička na velkém ciferníku a na třetím ciferníčku je vteřinovka pro běžné hodinky.

Chronograf byl vynalezen v roce 1821 francouzským hodinářem Rieussecem. Přesněji řečeno tehdy poprvé napsal toto označení na své hodinky a nechal si vynález patentovat.

Někdy se také používá správnější označení chronoscop.

No, výsledek je ten, že se chronograf a chronometr lidem plete. I mně někdy :)




26 Komentářů k tomuto článku