Citizen Campanola: vysoká hodinařina od Citizen

Citizen je známý spíše jako výrobce levnějších (nikoliv však nejlevnějších) masovek, než hodinářských skvostů, což mu nebrání být mezi největšími producenty hodinek. Jenže i Citizen má své šperky. Těmi je řada hodinek Citizen Campanola.

Vydáno 5. 1. 2005, autor Chronomag

Campanola Regulator Minute Repeater

Nejdříve si představíme již existující a v Japonsku prodávané modely Campanola Regulator s minutovou repeticí.

Jako u správných hodinek typu regulator (má to safra nějaký český překlad) se všechny časové údaje zobrazují na vlastním sub-ciferníku, takže hodiny, minuty i vteřiny se odečítají zvláště. Mně to nepřipadá přehlednější, ale je to zajímavá komplikace a zvláštnost, zejména u hodinek s quartzovým strojkem. Kromě toho hodinky nabízejí také kalendář. Citizen pro tyto hodinky použil nový kalibr 6765, který na baterii funguje až dva roky s přesností +/- 20 vteřin měsíčně. Rozměry hodinek jsou 41mm x 18mm. Vodotěsnost do 30 metrů, safírové sklíčko.

Casio Campanola d

Novinkou je pak model s kulatým ciferníkem, který má rozměry 44mm x 16mm.

Oba modely jsou v provedení ušlechtilé oceli a jejich cena je zhruba 2850 dolarů, což není zase tak moc, když uvážíme současný kurz a poměrně exklusivní komplikace a výjimečnosti modelů. Navíc, upřímně – ten kulatý vypadá opravdu rozkošně, jen čas bych z toho asi určit neuměl ;) K nám se to nedováží, model je určený pro Japonsko a vyspělé trhy, což asi nás nezahrnuje.

Až se podíváte na další modely, zjistíte asi, že občas přeci jen dálněorientální hravost a zdobnost klade vysoké nároky na naše středoevropské cítění toho, jak by nepřeplácané hodinky měly vypadat. Zdá se mi, že švýcaři přeci jen mají větší cit pro to, kde už nezdobit a nepřidávat další hejblátka a pozlátka. Toť ovšem můj soukromý názor.

A ještě jednou

Jen tak na okraj ještě dámská verze v modré.

a ještě pro dámy

Věčný kalendář

Další modely z kolekce Campanola se jmenují Perpetual Calendar - to proto, že obsahují věčný kalendář. Však se podívejte na detail.

Vecny kalendar

Další modely Campanola jsou vybaveny strojek Eco drive, takže se samy dobíjejí pohybem ruky. To je případ tohoto Eco Drive Dual Chronograf modelu.

Eco strojek

Japonská presentace je zde. Doporučuji se na ni podívat. Prodejci například zde (i pár fotek).




4 Komentářů k tomuto článku