Hodinářské firmy: Villemont

VillemontPro představení další hodinářské značky jsem vybral jméno, které zná jen pár hodinářů. Značka Villemont je totiž tak nová a čerstvá, že se s ní doposud potkal jen málokdo a přitom její modely představují to nejzajímavější, s čím se lze v hodinařině potkat. Společnost založil v roce 2004 v Ženevě mladý obchodník Olivier R. Müller a jméno Villemont si vybral proto, že mu přišlo důvěryhodné, poukazovalo na příklon k tradičním hodnotám a klasické hodinařině.

Vydáno 27. 6. 2005, autor Chronomag

Symbol V se tak stal nejenom obchodním logem Villemontu, ale i integrální součástí designu hodinek této společnosti - kupříkladu korunka lemovaná právě "Véčkem" je patentovaným vzhledem a stejně tak jemné gilošování na ciferníku dostalo i své vlastní jméno "Clou de Villemont".

Korunka s typickým véčkemOlivier Müller již v minulosti pracoval pro hodinářské firmy zvučných jmen jako Omega nebo Chopard a tak považuje tyto typizující vzhledové prvky za velmi důležité - i ty nejmenší dámské hodinky Villemontu mají svoje zvláštní gilošování "Clou de Villemont" nebo korunku ozdobenou véčky jako součást firemní identity.

Villemont má v současné době v nabídce dva pánské modely a jeden dámský model hodinek.

Aston R

Modelová řada Aston R představuje klasický kulatý vzhled hodinek, ostatně odtud i ono R - Round. V této modelové řadě najdeme dva průměry ciferníku a to 39 a 43 milimetrů, na své si tedy přijdou jak menší zápěstí tak milovníci velkých průměrů.

Provedení GMT

A pohled z boku

U hodinek s menším průměrem je k dispozici pouze jednoduchý ukazatel času zahrnující minutovou, vteřinovou a hodinovou ručičku spolu s velkým okénkem pro datumovku na pozici tři. Větší průměr ciferníku dává prostor pro větší rozlet a tak na větších modelech najdeme třeba i GMT budík, dvě časová pásma, indikátor rezervy nátahu, malou vteřinovku, stopky s měřením na desetiny vteřiny aktivované koaciální korunkou a další lahůdky.

Provedení GMT ve zlatě s velkým oknem pro datum

Aston T

Modelová řada Aston T je soudečkového provedení (tonneau) a opět ve dvou rozměrech 46 x 32 mm nebo 51 x 35.5 mm a kromě GMT budíku zde najdeme identické komplikace a funkce, jako na Aston R.

V obou modelových řadách jsou hodinky vytvořeny z ušlechtilých materiálů, vybaveny samonátahovým strojkem, safírovým sklíčkem i dýnkem a jsou vodotěsné do třiceti metrů tlaku vodního sloupce. Pásek je z krokodýlí kůže a pouzdra hodinek jsou z osmnáctikarátového zlata.

Villemont T

Lady V

Dámská kolekce hodinek nazvaná Lady V opět přichází ve dvou velikostních provedeních a to 33 x 25 mm a 42 x 33 mm. Hodinky nejsou pouhou zmenšeninou pánských modelů, ale jsou vyrobeny zvláště. Ciferníky jsou růžové, bílé nebo zelené v perleťovém provedení a s jemně vyvedeným motimev véčka, klenotnické verze jsou doplněny o diamanty a barevné safíry. Oproti pánským hodinkám jsou také vybaveny nejenom samonátahovým ale i quartzovým strojekem a ceny začínají na 17 000 švýcarských francích a stoupají až k 45 000 franků (tedy od 340 000 Kč do necelého milionu).

Dámská verze Lady V v bílém zlatě

A model Lady V ve žlutém zlatě

Villemont je nadějná i když drahá značka - však také Olivier R. Müller předpokládá, že hlavním těžištěm prodeje jeho hodinek bude Švýcarsko a Rusko s růstem v orientě a asijských zemích. Pro první tři roky je naplánována roční produkce cca 700 až 1000 kusů hodinek, což z Villemontu nedělá žádný masový výrobek.

Jak vznikala značka Villemont - představeno krok za krokem

Pokud by vás zajímalo, jak vznikl název Villemont, zde na The Purist najdete velmi podrobně vyloženou genezi tohoto jména, jak probíhala v hlavě zakladatele společnosti. A hned na další stránce se podrobně dočtete, jak se skicovaly první Villemnotky. Na další stránce se dozvíme, jak se vytvářel ciferník a tato stránka popisuje vznik korunky a řemínků hodinek. Velmi hezké a poučné.

Web Villemont najdete zde.




1 Komentář k tomuto článku