Hodinářské značky od písmene E

Stručné představení hodinářských značek pokračuje písmenem E. Opět jsou zde nejenom větší značky (těch od E moc není), ale i zajímavé menší a méně známé značky.

Vydáno 5. 6. 2005, autor Chronomag

EasyWatch.com – hodinky spíše určené pro mládež, založené na quartzových strojcích. Spíše konkurence Swatch, objednávat je lze i po internetu. Hodinky vyrábí britský Zeon. Referovali jsme zde. Web.

Ebel – švýcarský hodinář od roku 1911, dnes součást Movado group. Zkratka znamená Eugene Blum And Lévy. Zhusta vyrábí hodinky pro jiné značky, takže hodinky se značkou Ebel byly málo dostupné, i když jsou levné a vkusné – dnes se ale distribuují přes síť Movado a dostanou se i u nás v Klenotech Aurum, LBS či Chronosu i jinde. Pozornosti doporučíme třeba modely značené 1911 Gent Chronograph XL. Společenské i sportovní modely pánské i dámské nižší střední třídy. Web.

Eberhard & Co – založil roku 1887 Georges Eberhard. Známou se stala zejména v průběhu první světové války svými dodávkami náramkových hodinek a populární je zejména mezi italskými sběrateli, jde spíše o dražší hodinky vhodné pro náročnější zájemce. Patří mezi velmi kvalitní a vyhledávané značky, byť u nás méně známé. Web.

Edox – švýcarský hodinář od roku 1884, firmu založil Christian Ruefly-Flury. Chloubou výrobce je nejtenčí strojek s kalendářem Edox 27000 tlustý pouhých 1,4 milimetrů. Edox vyrábí především společenské hodinky s quartzovými i mechanickými strojky, nižší střední třída. Web.

Emile Chouriet – švýcarský hodinář, který klade svoje počátky až do roku 1682. Vyrábí spíše společenské modely založené na designu, jak quartzové, tak mechanické. Málo známý, vhodný spíše pro milovníky obdélníkových hodinek. Web.

Enicar – švýcarská hodinářská firma založená v roce 1914 hodinářem Ariste Racinem, těžce zkoušená quartzovou revolucí. Její hodiny jsou známé velmi dobrou kvalitou a příznivou cenou, asi nejznámější model je Enicar Sherpa, který měla v himaláích v roce 1956 švýcarská horolezecká expedice. Dnes se s nimi potkáte zřídka a spíše u použitých hodinek, na trh se pozvolna vracejí s automatickými hodinkami (ETA strojky) pro běžné nošení v cenách cca 300 USD. Web.

Enigma – další švýcarský hodinář s menší produkcí spíše designových hodinek. Web.

Ernest Borel – švýcarský hodinář od roku 1856. Vyrábí společenské hodinky založené na quartzových strojcích, ale zajímavě vzhledově řešené. Web.

EPOS – Švýcarská hodinářská firma založená 1983 Peterem Hoferem. Vyrábí širokou škálu hodinek střední třídy včetně řady komplikací. Ze sportovních hodinek doporučuji řadu Actionteam, kde najdete i velmi kvalitní "Submariner-inspired" samonátahové hodinky za cca 400 dolarů. Také doporučuji pozornosti zajímavě provedené modely 8 Days s rezervou nátahu až osm dní a zajímavým skeletonovým provedením části strojku. Web.

ESQ SWISS - patří do skupiny Movado a vyrábí především designové hodinky jako módní doplňky, jsou založené na quartz strojcích. Web.

Eterna – švýcarská hodinářská firma od roku 1856 založená Josefem Girardem a Ursem Schildem. V roce 1995 ji přebírá F.A. Porsche a firma začíná na designu spolupracovat se studiem Pininfarina. Hodinky jak společenské, tak sportovní a designové, zajímavá řada Kontiki a retro modely 1948 nebo 1935 ve stylu Art Deco. Web.

Pokud vám tu nějaký zajímavý hodinář od písmene E chybí, pište do komentářů. Jen pro pořádek připomínám, že například Louis Erard bude pod písmenem L, protože jím prostě začíná.




41 Komentářů k tomuto článku