Hodinářské firmy: Azimuth

Azimuth Base Mecha-1 BMFZnačka Azimuth Mecha Complications je první švýcarskou značkou v nabídce obchodu Kronium a stojí za to se s ní seznámit blíže. Jde o značku, která spojuje hodinářský zážitek a vyšší hodnotu za zákazníkovy peníze, než je obvyklý průměr a opět jde o mladou značku. Založena byla v roce 2003 ve švýcarském Bielu, v současné době je jejím nejsilnějším trhem Asie a Amerika.

Vydáno 21. 2. 2006, autor Chronomag

Azimuth se z velké části specializuje na rekonstrukce a renovace strojků a jejich vestavbu do nových pouzder. Tak vznikla řada Militare - 1, řada hodinek upomínajících na slavné modely B-Uhren používané v Luftwaffe za druhé světové války.

Azimuth Militare - 1

Jenže oproti například modelům Archimede, jde Azimuth s věrností předloze dále. Tak především ciferník hodinek je věrný předloze a nenese žádnou značku (vyjma jednoho modelu Jagdbomber) na ciferníku. U všech hodinek je také použita pilotní "diamantová" korunka, která je ale přitom zpracována decentně a s citem pro běžné nošení hodinek, takže se nemusíte bát ani jejího ulomení, ani toho, že by na ruce vypadaly hodinky nějak "divně".

Azimuth Bombardier I
Azimuth Jagerbomber

Na obrázku jsou (první) Azimuth Bombardier I a Jagdbomber

Většina modelů (vyjma Jagdbomber) má také neprůhledné ocelové dýnko ve shodě s předlohou, provedení je samozřejmě z ušlechtilé oceli. Zvláštní kapitolou jsou pak použité hodinové strojky. Nejde o žádné dnes vyráběné ETA strojky se samonátahem, ale důsledně o dobové renovované strojky, pochazející z roku cca 1969, v prvním případě jde o A. Schild Calibre AS 1950/5, v druhém případě o Fountainemelon ST 96-4 a pouze Jagdbomber nese dekorovaný kalibr UNITAS 6497-1. Strojky se vyznačují menším počtem kmitů (18800 kmitů), takže hodinky jak příjemně tikají, tak respektují svou historickou předlohu.

Podsvícení SuperLuminova
U bojových modelů je pak samozřejmostí excelentní čitelnost i ve ztížených světelných podmínkách, o tu se stará velmi tlustý nátěr SuperLuminova, jak je patrné z obrázku vpravo

Další a nikoliv poslední odchylkou od levnějších B-uhren (jako jsou Archimede) je použití vypouklého safírového sklíčka. Vypouknutí je velmi mírné, aby nebylo snadné hodinky poškrábat, důležité ale je, že se tak hodinky zbavují plochého vzhledu a trochu nepřirozeného světelného odrazu, takže i přes velmi velký rozměr pouzdra hodinek jim opticky ubírají na masivnosti a vytvářejí řádově lepší dojem.

K leteckým hodinkám je dodávána krásná dřevěná schránka s koženým potahem pro bezpečné uložení hodinek v těch krátkých chvílích, kdy je nebudete mít na ruce. Čímž se dostáváme k další příjemnosti - koženému tahu. Ačkoliv jsou hodinky dodávané s masivním 22 mm širokým koženým a ručně zpracovaným tahem, v krabičce je ještě přibalen jeden podobný tah ovšem bez cvočků a prošitý bílou nití, takže si můžete vybrat a přiloženým šroubováčkem si tah sami vyměnit.

Hodinky Bombardier byly vyrobeny v limitovaných edicích 50 a 200 kousků podle použitého hodinového strojku a na první pohled je odlišíte pouze trojúhelníčku na pozici 12 (který směřuje nahoru nebo dolů) a provedením ručiček v černé nebo zakalené modři. Po sejmutí hodinek z ruky jsou samozřejmě do dýnka vyryty všechny důležité parametry.

Porovnání všech tří modelů

Azimuth Mecha - 1 BMF

Druhou řadou, kterou můžem Kronium.cz nabídnout československým hodinářským fajnšmekrům, je Mecha - 1 BMF. Tou už se Azimuth snaží vymanit z podezření, že neumí navrhnout vlastní hodinky a tak se věnuje jen replikám. A skutečně - jde o zcela sportovní hodinky s originálním vzhledem a s použitím moderních (a firemně modifikovaných) kalibrů ETA.

Modelová řada BMF se vyznačuje masivním vzhledem napodobujícím plátování, provedením displeje z karbonu, tedy uhlíkových vláken a výborným kaučukovým tahem. Na ilustračních obrázcích je provedení s tahem z krokýlí kůže, které ovšem nedovážíme. Proč, to pochopíte dále na fotce s kaučukovým tahem...

Azimuth BMF Azimuth BMF Azimuth BMF
Obrázky zleva: BASE MECHA - 1 BMF, CHRONO MECHA - 1 BMF a zadní strana hodinek

Z fotek není patrné, jaký vliv mají uhlíková vlákna na vzhled hodinek. Obrovský. Dodávají celému displeji výraznou plastičnost, protože změnou úhlu pohledu se také mění lom světla. Displej se tedy při změně pohledu pohybuje jakoby očím vstříc, přitom ale tento efekt neodpoutává pozornost od ukazatelů času a to je velmi důležité. Efekt navíc umocňuje vypouklé safírové sklíčko provedené netradičně z jemně modřeného safíru.

Provedení pouzdra v nerezové oceli přináší výrobce v příjemně hedvábném odstínu (takzvané saténování povrchu), v polovině tohoto roku bude dostupný také model, jenž je celočerný, kdy barva je provedena formou parciálního kalení, takže nejde o žádné laciné barvení, které se oprýská. Obě povrchové úpravy můžete opticky poškodit pouze hlubším vrypem tvrdým (a ostrým) materiálem.

a takhle hodinky vypadají ve skutečnosti na něžné dámské ruččce

Kaučukový kožený tah si nepleťte s plastovými tahy laciných hodinek. Zničit kaučukový tah dá mnohem více práce a nešetrného zacházení, navíc je velmi příjemný na omak a naprosto nealergický, protože jde o přírodní materiál. Šířka tahu je 24 mm a díky tvaru pouzdra může tah směřovat i kolmo dolů, takže hodinky přesně a bezpečně uchytí a na drobném dámském zápěstí.

a takhle hodinky vypadají ve skutečnosti na něžné dámské ruččce

Zajímavostí je také malé průhledové okénko na zadní straně hodinek, jímž se lze podívat na nepokoj, celé dýnko hodinek průhledné není.

Levnější model bez stopek je dodáván v luxusní krabičce ze dřeva (interně mu říkáme, že je to ořech, ačkoliv nemáme páru, co je to za dřevo a vždycky se na to zapomeneme zeptat). Dražší model je dodáván s "vrtítkem" - tedy winderem, skříňkou, v níž je automaticky natahován otáčením.

Chystané modely

V průběhu letošního roku Azimuth hodlá na trh uvést další zajímavé modely, především pak další samostatnou modelovou řadu Round - 1 se strojky využívajícími retrográdní pohyb. Zvláštní na tom je, že retrográdního pohybu se dosahuje na běžných, leč upravených, ETA strojcích, konkrétně na kalibru ETA 2836-2. Retrográdní je zde minutový ukazatel.

Round - 1 RMDN

Další libůstkou bude model GAUGE MECHA - 1 BMF, s netradičně řešenými ukazateli času sportovního modelu, kdy minuty jsou opět retrográdní. I tento model bude na trhu v průběhu roku 2006.

GAUGE MECHA - 1 BMF

Zajímavostí bude také provedení všech Mecha - 1 modelů v černé povrchové úpravě parciálním kalením.

Azimuth Base Mecha-1 BMF

Hodinky Azimuth prodává Kronium jako výhradní distributor na českém a slovenském trhu, standardně se dvouletou zárukou.

Nabídku hodinek na obchodě Kronium.cz najdete zde. Web výrobce najdete zde.




2 Komentářů k tomuto článku