Hodinářské firmy: Seiko a jeho Samuraiové

Seiko SamuraiHistorie Seiko se počítá od roku 1881, kdy 22letý Kintaro Hattori zakládá vlastní firmu. Postupně přechází od oprav k vlastní výrobě nejprve nástěných hodin, v roce 1895 vyrábí první kapesní hodinky a konečně v roce 1913 přicházejí poprvé na svět náramkové hodinky vyrobené v Japonsku. V roce 1924 se objevuje značka Seiko. Firma prosperuje navzdory všem světovým katastrofám, konfliktům a ekonomickým otřesům a stává se v roce 1965 japonským průmyslovým lídrem.

Vydáno 6. 2. 2006, autor Kamil

Ovšem za přelomový počítáme 25. prosinec 1969, kdy Seiko začíná jako první na světě montovat quartzové hodinky, jejichž produkce dosahuje v následujících letech přes 10 milionů kusů ročně. Dokonalé zvládnutí quartzové technologie se stalo odrazovým můstkem pro zavádění dalších inovativních prvků ve výrobě hodinek, od bezbateriových Seiko Kinetic po poslední novinku Seiko Spring Drive, plně mechanické hodinky u kterých regulaci a měření času obstarává krystal.

3x Samurai

My se však budeme zabývat potápěčskou řadou Prospex, konkrétně mechanickými hodinkami s automatickým nátahem Seiko Samurai. Tento model se do Evropy oficiálně nedováží, ale díky mnohým příznivcům značky se s ním můžeme občas setkávat. Vzácnou shodou okolností se podařilo získat tři různé modely a to SBDA001 v celotitanovém provedení a černým ciferníkem, SBDA005 s titanovým pouzdrem s oranžovým ciferníkem a kaučukovým řemenem a SNM009 s provedením pouzdra a tahu v nerezavějící oceli s bílým ciferníkem.

Tři samurajové. Značka Seiko

Trojice Seiko Samurai na ruce

SEIKO Prospex Model SBDA001 "Samurai" Scuba Air Diver

- mechanický strojek s automatickým nátahem kalibr 7s25, 21 kamenů, datumovka

- titanové pouzdro, tvrzené minerální sklíčko „Hardlex“, titanový tah

- šroubovací korunka, šroubovací neprůhledné dno, vodotěsnost 200m

- průměr bez korunky 42,5 mm, výška 14,5 mm, hmotnost 125 g se všemi články tahu

- cena se pohybuje kolem 300 USD
SEIKO Prospex Model SBDA001 Samurai  Scuba Air Diver

Kalibr 7s25 je variací na léty prověřený strojek 7s26, rozdíl je v absenci ukazatele dne v týdnu. Seiko používá tento strojek jistě více než 20 let, jeho důkladnost a odolnost se staly téměř legendárními. S přesností už to tak slavné není, udávané rozmezí je od -35 do +45 vteřin denní odchylky, i když mnoho lidí tvrdí, že přesnost jde vyladit na méně než 5 vteřin denně. Mé zkušenosti jsou po zhruba měsíčním používání celkem příznívé, hodinky se předchází o osm vteřin za 24 hodin. Méně příjemné uživatelům ETA strojků je, že tyto Seiko kalibry neumožňuje ruční natahování ani zastavení vteřinové ručičky.

Jsou lidé, kterým připadá zvláštní použití titanu u potápěčských hodinek. Budu je vůbec cítit na ruce, nejsou moc lehké? Samozřejmě jsou lehčí než ocelové, ale pořád je to solidní kus velkých hodinek, které nepůsobí nijak pouťově nebo lacině. Kombinace typicky titanového šedavého odstínu spolu se zrcadlově vyleštěnými detaily pouzdra a tahu dává hodinkám exkluzivní nádech. Jsou to rozhodně velmi draze vypadajicí a asi nejlepší Seika, která jsem měl možnost vyzkoušet.

Další skvělou věcí na modelu Samurai je ciferník. Kombinace černého podkladu s chromovými indexy a ručkami, které jsou vyplněny speciálním materiálem, jej dělá velmi zřetelným a dobře čitelným za všech světelných podmínek a úhlů pohledu. Seiko používá vlastní směs „LumiBrate“, která neobsahuje žádné radioaktivní prvky v barvě, je kontrastnější, více svítivá a s delší životností než konvenční materiály. Chromové nebo řekněme stříbrné orámování je výborný nápad, který usnaďnuje čitelnost i za šera, kdy je sice málo světla, ale ještě ne dost málo, aby se projevila svítivost luminiscenčních ploch.

Samurai lumuniscence ploch

Sklíčko je minerální a speciálně tvrzené, takže by mělo být odolnější proti poškrábání, k čemuž rovněž přispívá jeho asi milimetrové zapuštění pod okraj lunety. Vroubkovaná luneta s unikátním Samurai designem je klasicky jednosměrně otočná a má jemný a hladký chod, i když se zřetelnými stodvaceti cvaknutími na jednu rotaci. Trojúhelník na pozici dvanáct perfektně lícuje s indexem ciferníku. Shodně s lunetou je vroubkovaná šroubovací korunka s jemným chromovým prstencem, který ji dává elegantní a nevšední vzezření. Díky této povrchové úpravě se s korunkou velmi dobře manipuluje. Možná až moc dobře, povedlo se mi totiž jednou utáhnout korunku tak moc, že jsem k odšroubování musel použít kleště - samozřejmě s kouskem tkaniny, aby se nepoškodila. Tah je titanový s dvojitým bezpečnostím zapínáním a možností snadného a rychlého rozšíření o cca 2 cm. Tato potápěčská extenze se používá při nošení hodinek přes neoprén.

Boční pohled

Hodinky jsou dodávané ve žlutočerné krabičce, což jsou barvy typické pro potápěčské modely Prospex. Součástí balení je vícejazyčný návod a mezinárodní záruční karta. Celkově jsou Seiko Samurai v titanovém provedení velmi precizně zpracované, s některými prvky připomínajícími mnohem dražší hodinky. Přesto mají specifický vzhled, který je odlišuje od ostatních potápěčských modelů Seiko a ničím ani nepřipomínají vícero designově stejných klonů potápěčských hodinek mnoha světových firem. Řekl bych, že Seiku se povedl velmi osobitý a nadčasový design, který se stane nejen vyhledávaným sběratelským kouskem, ale vzhledem ke své robustnosti a použitým materiálům i modelem s dlouhou životností a vynikající užitnou hodnotou.

a boční pohledy

SEIKO Prospex Model SBDA005 "Samurai" Scuba Diver

- mechanický strojek s automatickým nátahem kalibr 7s25, 21 kamenů, datumovka

- titanové pouzdro, tvrzené minerální sklíčko „Hardlex“, kaučukový řemen

- šroubovací korunka, šroubovací neprůhledné dno, vodotěsnost 200m

- průměr bez korunky 42,5 mm, výška 14,5 mm, hmotnost 85 g s řemenem

- cena se pohybuje kolem 300 USD
SEIKO Prospex Model SBDA005 Samurai Scuba Diver

Tenhle model asi nejvíce odpovídá svému účelu. Kaučukový řemen se do vody sladké i slané hodí nejlépe. Je silný a pevný a jeho délka je dostatečná i pro případné použití přes neoprén. Ostatně stejný nebo velmi podobný řemen dodává Seiko pro všechny “scuba“ modely. Vytknout bychom snad mohli na potápěčské hodinky až neslušně nízkou hmotnost, která ale není na závadu a díky tomu by mohly nalézt uplatnění i na něžných ženských ručkách. Naopak oranžový ciferník vyniká výbornou čitelností. Ručičky jsou tentokrát černě orámované, což spolu s černou barvou řemenu vypadá lépe. I červené označení prvních patnácti minut na otočné lunetě bude pod hladinou zřetelnější.

Provedení je opět excelentní. Typicky titanový odstín kovu, vysoce vyleštěné plošky některých částí a čisté linie ciferníku vytvářejí krásný a vyvážený dojem. Doplněno skvělými parametry jako je vodotěsnost, odolnost a spolehlivost strojku, zapuštění tvrzeného sklíčka, ochrana korunky a v neposlední řadě solidní řemen. Hodnota hodinek je vysoká i vzhledem k poměrně příznivé ceně, za kterou mají svému majiteli určitě co nabídnout.

porovnání tahů

SEIKO "Samurai" Diver Model SNM009

- mechanický strojek s automatickým nátahem kalibr 7s35, 23 kamenů, datumovka

- ocelové nerezové pouzdro, tvrzené minerální sklíčko „Hardlex“, ocelový tah

- šroubovací korunka, šroubovací neprůhledné dno, vodotěsnost 200m

- průměr bez korunky 42,5 mm, výška 14,5 mm, hmotnost 195 g se všemi články tahu

- cena se pohybuje kolem 200 USD
SEIKO Samurai Diver Model SNM009

Tak tohle jsou velmi těžké hodinky, navzdory hmotnosti se pohodlně nosí a výborně vypadají na ruce. Mají trochu odlišný ciferník, indexy jsou bez čísel, s vynikající čitelnost, čisté a jednoduché. Skvěle vypadající ciferník s texturovou dekorativní úpravou měnící barvy mezi bílou a stříbrnou. Luminiscence je ohromující, lepší než u titanových modelů. Indexy a ručky mají opět chromové okraje, které usnadňují viditelnost ve slabém světle. Vteřinovka je červená a vůbec jí to neuškodilo, na světlém ciferníku vytváří hezký kontrast. Jednosměrně otočná luneta má při úplném otočení 120 zřetelných kliknutí, tentokrát se zvýrazněním prvních 20-ti minut. Šroubovací korunka je více zapuštěná a při vytažení hůře dostupná. Dobře vypadající tah s dvojnásobným jištěním a potápěčskou extenzí se majitel chystá alternativně střídat s kaučukovým. Začínají se na něm objevovat jemné vlasové škrábance, které jsou ale viditelné jen při detailním zkoumání nebo na makro snímku.

snímek tahů

Rozdíly mezi ocelovou a titanovou verzí

Hlavní rozdíl je v hmotnosti. Ocelová verze je robustní s úctyhodnou váhou, přesto se necítíte jako byste měli něco nepatřičného na zápěstí. Obě titanové verze jsou podstatně lehčí, záleží na tom, co komu vyhovuje. Všechny tři modely jsou příjemné vzhledem i na ruce.

rozdíly ve hmotnosti

Asi jste se všimli rozdílných kalibrů. Titanové verze používají osvědčený kalibr 7s25 s jedenadvaceti kameny, kdežto Samurai v ocelovém provedení novější 7s35 s 23 kameny. Jestli se mě ptáte jaký je mezi nimi rozdíl, musím poznamenat, že téměř žádný. Relativně novější kalibr má navíc jakýsi spojovací můstek s dvěma kameny, jenž má snižovat tření v mechanismu strojku. Podle názoru odborníků se jedná spíše o marketingové důvody. Kalibry 7s25 a 7s26 se už vyrábějí velmi dlouho, tak proč nepřidat dva kameny, změnit označení a mít inovovanou verzi. Podobně jako 7s55, který má na rozdíl od 7s35 jen zdobený rotor. Z marketingového hlediska je určitě lepší, mít rodinu 7s kalibrů bohatší a různorodější.

Rozdíly v provedení, vzhledu, komfortu používání nechť si každý udělá sám, k čemuž se snaží přispět i naše malé srovnání. Je na každém potencionálním zájemci o tyto bezesporu výborné hodinky, aby se rozhodl podle svých vlastních názorů a dojmů. Také záleží k čemu byste chtěli hodinky používat a kolik jste ochotni do nich investovat.

Porovnání všech tří Samuraiů

Diskusní fórum o hodinkách Seiko Samurai najdete zde.




49 Komentářů k tomuto článku