Recenze sportovních hodinek Invicta 8926

Invicta 8926Na hodinky značky Invicta jsem narazil při vyhledávání potápěčských hodinek na Ebay.com kde je možné najít potápěčské hodinky této značky v cenách od 100 do 300 USD. Podle firemní presentace byla Invicta původně švýcarskou značkou z 19 století, která nepřežila quartzovou revoluci v sedmdesátých letech a byla ke konci 21. století znovu oživena. Invicta nevyrábí pouze laciné hodinky ale do některých svých modelů montuje i ETA strojky.

Vydáno 26. 4. 2006, autor Chronomag

Invicta vyrábí tři druhy potápěčských hodinek, které stojí za pozornost:

  • Invicta Pro Divers jsou osazeny japonským automatickým strojkem Myiota 8215, pouzdro má průměr 43 mm včetně korunky a jsou vodotěsné do 200m. Cena cca 100USD.

    Invicta Pro Drivers

  • Invicta Swiss Pro Diver jsou osazeny buď automatem ETA 2824 s cenou 300USD, nebo quartzovým swiss strojkem s cenou 100USD. V obou případech má pouzdro opět průměr 43 mm včetně korunky a jsou vodotěsné do 200m.
    Invicta Swiss Pro Diver
  • Invicta Grand Pro Diver jsou osazeny japonským automatickým strojkem Myiota 8215, pouzdro má průměr 47 mm včetně korunky a jsou vodotěsné do 200m. Cena 300USD.

    Invicta Grand Pro Diver

Předmětem mé koupě se staly Invicta Pro Diver 8926.

Koupě

Hodinky jsem koupil na Ebay.com. Cena s dopravou byla 103 USD. Hodinky jsem objednával v sobotu 8.4.06 a za 10 dní jsem měl v ruce velikou krabici s hromadou nálepek USPS (United States Postal Service). Na vyžádání mi prodejce zaslal i číslo zásilky pro její sledování (tracking).

Invicta 8926 - klik pro větší verzi obrázku

Balení a rozbalení

Hodinky dorazily velmi dobře zabalené, ve třech krabicích. První byla kartónová krabice cca 20x15x15cm vyplněná růžovým pěnovým polystyrenem, uvnitř které byla menší bílá krabice a uvnitř bílé krabice byla koženková žlutá krabice s velkým nápisem INVICTA na přední straně, logem výrobce připomínajícím Breitling na víčku a s černým obšitím. Vnitřek krabice je vystlán žlutým vatovým papírem, samotné hodinky byly uložené na žlutém polštářku. Připadal jsem si jako při koupi Breitlingů za 100 tisíc :-) Velmi dobrý tah od výrobce.

První dojem

První dojem z hodinek je velmi příjemný a pozitivní. Hodiny jsou na první i druhý a třetí pohled velmi solidně zpracované. Design hodinek je inspirován Rolex Submariner a působí tedy sportovně luxusním dojmem. Díky novému tvaru lunety vám nepřijde, že máte na ruce jen další "kopii" Rolex Submariner. V současné době je možné koupit tyto hodinky i s původní vroubkovanou lunetou alá Rolex (tzv. coin bezel). Díky černé lunetě a černému ciferníku si lze hodinky vzít bez problémů k obleku i k džínám. Kvalita zpracování je velmi dobrá, vše dobře sedí, nikde nic nevrže, neskřípá. První drobnou výtku mám k mezeře mezi konci tahu a "nožičkami pouzdra". Zde by hodinkám prospělo přesnější tvarování konců tahu tak, aby vůle mezi koncem tahu a bokem nožiček byla minimální, jako například u Seiko Samurai. Ukončení tahu také zcela přesně nenapodobuje tvar nožiček. Jedná se naštěstí o detaily, kterých si všimneme pouze při podrobném zkoumání z blízkosti. Výměnou pásku za kožený tyto drobnosti odpadnou.

Invicta 8926

Pouzdro

Průměr pouzdra (bez korunky) je 40 mm (s korunkou 43mm). Pouzdro má dvojí povrchovou úpravou: spodek a boky hodinek jsou leštěné, vršek hodinek je povrchově upraven kartáčováním. Do levého boku hodinek je vyfrézován název výrobce.

Nápis na boku Invicta 8926

Hodinky díky kombinaci kartáčované a letěné oceli vypadají velmi dobře a v kombinaci s černou barvou lunety a ciferníku jsou pastvou pro oči. Zadní víčko je prosklené a máme tedy možnost pozorovat strojek Myiota 8215 při práci. Strojek není nijak dekorován, ale i tak je na něj pěkný pohled.

Luneta a sklo

Luneta hodinek má stejnou šířku jako pouzdro (40mm) a výšku cca 4mm. Tvar lunety je velmi podobný hodinkám Omega Seamaster. Potisk vršku lunety je dvoubarevný (stříbrná + černá), prvních 15 minut je zvýrazněno čárkami. Na lunetě na pozici "12" je zapuštěná tečka se svítící vrstvou. Samotná luneta se otáčí poměrně těžce a je potřeba vyvinou větší sílu. Je to způsobeno jednak tvarem lunety (prsty po hladkém okraji lunety kloužou) a asi ne příliš vyladěným mechanismem otáčení. Luneta je otočná pouze do leva a při otáčení hlasitě cvaká. Sklíčko je minerální, zarovnané na stejnou úroveň jako luneta. Na pozici „3“ je na políčko zvnějšku přilepena „lupa“. Zvětšuje, ale ne nijak výrazně.

Korunka

Korunka je díky své velikosti výrazným prvkem hodinek. Má dokonce větší průměr než korunka u modelu Seiko Samurai (asi o půl mm) a je celá leštěná. Je z obou stran chráněna pouzdrem, je dlouhá cca 5 mm a průměr má cca 6,5 mm. Je podélně vroubkovaná. Na boku korunky nalezneme logo výrobce. Po vyšroubování korunky do polohy „0“ můžeme strojek ručně natáhnout, v poloze "1" nastavujeme datum a v poloze "2" nastavujeme čas.

Ciferník

Ciferník hodinek je černé barvy. Znaky na ciferníku jsou plastické se "stříbrným" podkladem na který je nanesena svítící vrstva. Svítivost této vrstvy je výrazně slabší než u "LumiBrite". Po okraji ciferníku je 60 bílých značek pro vteřiny. Velmi příjemně překvapí vteřinová stříbrná ručička na jednom konci zakončená nádherným logem výrobce a na druhé kolečkem vyplněným svítící barvou. Minutová a hodinová ručička jsou také stříbrné s nánosem svítící barvy. Datum je na pozici tři, s bílým podkladem a černým textem. Čitelnosti ciferníku by možná prospěla širší minutová ručička.

Čitelnost ciferníku je za světla za šera velmi dobrá, v noci trošku zamrzí slabší intenzita svítící barvy. Za šera pomáhá k dobré čitelnosti jednak kontrast ciferníku, jednak "stříbrné lemování" ručiček a prvků ciferníku, které v závislosti na natočení hodinek ke světlu má barvu od stříbrně se lesknoucí a po černou barvu.

Tah

Tah je opět ocelový, v kombinaci kartáčované a leštěné oceli použité na prostřední část tahu a na boky jednotlivých článků. Jednotlivé díly tahu jsou plné. Zavírání tahu je klasické, pomocí dvojité bezpečnostní spony.

Tah a spodek hodinek Invicta 8926

Závěr

Jsem příjemně překvapen úrovní zpracování hodinek. Pouzdro hodinek je zcela bez připomínek, výhrady lze mít pouze k napojení tahu na hodinky a ke svítivosti luminiscenční barvy – což je v této cenové kategorii více než obvyklé. Použitý hodinový strojek jsem zatím neměl možnost podrobně otestovat, ale jedná se o strojek který je použit ve velikém množství hodinek a který byl podroben nesčetnému množství recenzí a testů.

Pokud srovnám kvalitu zpracování se Seiko Divers Automatic SKX033K2, mohu pouze konstatovat že Seiku vyrostl v kategorii 100USD potápěčských hodinek velmi zdatný soupeř který je v některých oblastech (zejména tah) dokonce lepší. Recenzi hodinek Seiko řady Samurai jsme vám přinesli zde.

Má rada na závěr: pokud chcete vyzkoušet levné „diver style“ hodinky, kupte si oboje (Invicta a Seiko). Oboje hodinky jsou velmi dobře zpracované, podobné a přece jiné. Budou tvořit velmi dobrý základ vaší rychle rostoucí sbírky.

Diskusní fórum věnované hodinkám Invicta najdete zde.

Web výrobce Invicta.

Autor: ¨safi




31 Komentářů k tomuto článku