Hodinky MWC – snesou všechno?

MWCfront

Celosvětová a víceméně trvalá vlna zájmu o výrobky určené pro amádu, které by měly hodně vydržet a snášet extrémní zátěže, se samozřejmě nemohla vyhnout ani hodinkám. Pojďme se podívat, co jsou schopny vydržet MWC Military Divers, hodinky z Velké Británie, vyrobené zřejmě v Asii, se švýcarským strojkem.

Vydáno 4. 9. 2006, autor Kamil

Pouzdro hodinek je ocelové s matově černou PVD povrchovou úpravou. Průměr je 40 mm bez korunky a 45 mm se šroubovací korunkou bez označení, která je zároveň kryta výstupky na boku pouzdra. Délka přes nožky je 47 mm, rozteč nožek pro tah nebo řemínek je 20 mm. Ploché safírové sklo bez antireflexní úpravy má průměr 32 mm. Jednosměrně otočná luneta s minutovou stupnicí, číselným označením každých deseti minut a luminiscečním bodem na vrcholu zřetelně cvaká po jedné minutě.

MWCback

Šroubovací nerezové dýnko s různými armádními znaky zároveň udává voděodolnost hodinek, která je 1000 ft., což odpovídá zhruba 300 metrům. Číselník je matově černý, velmi jednoduchý a přehledný, nejvíce mi připomíná některé starší modely Omegy Seamaster včetně podobných ruček, které nicméně používá mnoho dalších výrobců. Datumovka je na pozici 3, nad 6 je nápis automatic a takzvaný "broad arrow" a pod 12 je písmeno T v kroužku, kterým se dříve označovalo použití radioaktivního tritia. Tady je T spíše poplatno určení hodinek, na ručkách a indexech je klasická luminisceční vrsta Luminova.

V originální dodávce je k hodinkám použit nylonový NATO strap, na obrázcích vidíte černý kovový tah. Ten povrchovou úpravu PVD nemá, je jen černě matově obarven. Bohužel jsem se nikde v kamenných obchodech ani na internetu nesetkal s prodejem tahů v úpravě která ja na pouzdře hodinek, takže doufejme, že černá barva chvíli vydrží. Ani černý kožený řemen s kontrastní bílou nití nevypadá k hodinkám špatně.

MWCknive

Hodinky jsou osazeny osvědčeným automatickým kalibrem ETA 2824-2 s pětadvaceti ložiskovými kameny, který v různě modifikovaných verzích používá většina značek patřících do rozvětvené skupiny Swatch Group, ale i mnohé jiné zvučné značky včetně našeho Primu. Strojek samozřejmě umožňuje ruční nátah, zastavení vteřinovky vytažením korunky a zrychlené přetáčení data. Rezerva chodu je 36 hodin, v praxi se lze běžně dostat na hodnotu přes 40 hodin. Přesnost se mi opakovanými pokusy podařilo vyladit na +1 vteřinu denně. U ETA strojků se dá ladit poměrně snadně díky malému šroubku se stupnicí. Tady je třeba podotknout, že otázka přesnosti je individuální, někdo sundavá hodinky na noc, jiný je má na ruce nepřetržitě jako já, zaleží i na druhu práce, je rodíl mezi sedavou nebo fyzicky náročnou pracovní činností.

MWCgun

Co je to PVD

Zastavme se krátce u pojmu PVD coating (physical vapour deposition). PVD technologie je založena na fyzikálních principech vakuového odpaření materiálů obsažených v povlaku a jejich nanesení na pouzdro. Vrstva povlaku, který proniká do původního materiálu, se vyznačuje vysokou tvrdostí a odolností proti otěru, odolností vůči vysoké teplotě (měla by snášet přes 700 stupňů Celsia), korozi i kyselinám. Někdy se používá i lesklý PVD povlak a také nemusí být jen v černé barvě.

Co hodinky snesou?

MWChot

Protože hodinky jsou určeny do extrémních podmínek, rozhodl jsem se je trochu potrápit a podrobil je několika více či méně náročnějším zkouškám. Nejdříve si vyzkoušely vodní lázeň a následně hluboké zmrazení na více než minus 20 stupňů Celsia.

MWCice

Po jednodenním zchlazení a následném vyjmutí z mrazáku (jak vidíte na předchozím obrázku), hodinky nejevily žádné známky nějaké újmy. Protože byly předtím dostatečně natažené, stále bez problémů šly a dokonce velmi přesně. Všimněte si na následující sérii obrázků normálního pohybu vteřinové ručky.

MWCserie

Poté ještě úplně nerozmrzlé hodinky podstoupily opatrné vhození do právě vroucí vody.

MWCwater

Což ale není na obrázku téměř vidět, protože se po vložení hodinek obalených ledem, voda okamžitě přestala vařit. Takže nezbývá než uvěřit mému popisu bez průkazné fotodokumentace. Po definitivním zbavení se ledové vrstvy ještě hodinky prošly zkouškou z nejtěžších. Vyzkoušel jsem nový způsob rychlého uschnutí (viz obrázek výše) pomocí na maximum rozpálené plotýnky keramické varné desky. Pravdou je, že hodinky na ní nebyly dlouho, po 20 vteřinách jsem už nevydržel s nervy a hodinky sundal.

Všechny popisované operace hodinky bez úhony přečkaly k mojí naprosté spokojenosti a domnívám se, že prokázaly opravdu úctyhodnou odolnost. Zřejmě by i jiné solidní sportovní nebo potápěčské hodinky renomovaných značek vydržely podobné nešetrné zacházení, ale málokdo bude mít to srdce, je obdobným zkouškám vystavit. Nespornou výhodou u MWC Military Divers je PVD coating, safírové sklo, spolehlivý ETA kalibr, léty prověřený design a v neposlední řadě i příznivá cena. Dají se koupit na této adrese, za slušných 275 anglických liber.

MWCBA

Ještě k výrazu "broad arrow" neboli "značce tupého šípu". Toto označení se vžilo jako označení státního majetku nebo častěji majetku britského ministerstva obrany. Jedná se o hrot šípu či kopí a tento znak měl v erbu sir Henry Sidney hlavní zbrojíř anglického, skotského a irského krále WIlliama III. Ten ho také začal jako první používat ke zmíněným účelům a můžeme se s ním setkat dodnes.



||

19 Komentářů k tomuto článku